Сагата с уволнения консул в Хага се заплита (Свилен Илиев научава от сайт за уволнението си, служителка във външно министерство иска мястото му)

0

 Сагата с отстранения консул в Хага Свилен Илиев започва да прилича на сценарии за нов филм, нещо от типа „Мисия Лондон 2”. Все повече любопитни и скандални детайли изскачат около тази грозна история.

За скандала се разчу преди седмица, а близки на самия Свилен Илиев са категорични, че той научава, че е отзован, от… сайта на външно министерство. Преди това никой не си прави труда да му поиска обяснения, дори посланикът е в неведение, противно на всякакви правила.
Да припомним, че Свилен Илиев беше въвел „Ковид-19 такса”, според която се вземат по 5 евро от българин и по 10 евро от чужденец, за да бъдат обслужени в консулството. Едва двама са платили, преди да се премахне това нововъведение. Но затова пък много припряно е взето решението за отстраняването на Илиев, който при това трябва да се пенсионира само след година и половина. Явно обаче някой в министерството е действал много

припряно, буквално за часове,

след като в София пристига донос срещу него.
Оказва се, че срещу дипломата започва дисциплинарно производство, преди той самият да разбере, че го разследват и да даде обяснение. От друга страна, обаче е обяснимо – известно е,  че да се работи в посолството в Хага, или на друго апетитно място из Европа и по света, е не само престижно, но и перспективно, затова и борбата е на всяка цена и „със зъби и нокти”.
Близки до Свилен Илиев обясняват пред „Уикенд”, че преди време за консул в Хага била кандидатка и Божидара Сърчаджиева, която е шеф на „Консулски отношения” във външно. Впрочем, тя е служителката, която предлага връщането му в България. Когато Сърчаджиева и Свилен Илиев се конкурират за мястото в Нидерландия, са проведени две заседания на атестационната комисия. Сърчаджиева е отхвърлена.
След историята

с таксите обаче, удря нейният час

и Свилен Илиев научава от сайта на министерството, че светкавично трябва да се върне в София. А оттук започва да се клати и позицията на самия посланик Румен Александров, за която също казват, че има много мераклии.
Свилен Иванов, допълват източниците ни, въвел таксата, която му изяжда главата, след като дни преди това се разиграват грозни сцени пред вратите на консулството. Той считал, че с нейна помощ може би ще гарантира по-успешно дистанция от 2 метра на опашката и донякъде ще се оправи хигиената в тоалетната на приемната на консулството. В момента там нещата били ужасни, а на всичкото отгоре ударно се крадели и сапунът, и тоалетната хартия от клиентите на нашето представителство.
Буквално дни преди да бъде въведена т. нар. такса за вируса, пред входа на службата се струпват граждани, които започват яростно да се блъскат и карат. Свилен Илиев излиза и ги моли да спазват 2 метра дистанция, но няма кой да го чуе.
Освен че се тълпят пред вратата на консулството с повод и без повод, се оказва, че мнозина български граждани създават големи проблеми и на властите в Нидерландия. Някои от тях са освободени от работа, а други са отскоро пристигнали в страната и шетат по улиците, въпреки ограниченията. При това от нидерландската полиция също сигнализират в консулството, че много

български граждани обикалят из Хага

и не само, че не спазват правилата, но и се държат агресивно. Тези хора освен това не разбират и нидерландски език. Когато научават за блъсканицата пред консулството, от нидерландската полиция предлагат да съдействат за опазването на реда. Запознати подчертават, че местната полиция не си предлага услугите, току-така без нужда. Едва ли вече някой у нас не е наясно, че на много места в Западна Европа са вдигали ръце от зулумите на наши емигранти.  
Покрай всичко това Свилен Иванов решава да въведе таксата, вероятно за да охлади мераците да се атакува с повод и без повод консулството. В деня, в който тя е факт, пристигат едва двама души. Третият, за когото съобщи външно министерство, се оказва фантом. Просто в бързината около интригата със Свилен Иванов тази информация е явно дошла по линията „една жена каза”. Двамата посетители в консулството плащат по 5 евро. След като от министерството нареждат да се премахне таксата, единият дори не иска да даде банковата си сметка за някакви си 5 евро, но накрая скланя и сумата му е върната.

Дамата, която плаща другите 5 евро,

се оказва неоткриваема по телефона, защото дала погрешен номер, умишлено или без да иска.
Външно министерство обаче още преди да са станали ясни детайлите, гръмко обяви, че маха корумпиран служител. Близки до Свилен Илиев казват, че сега той обмисля дали да не си потърси по съдебен път правата. Още повече, че колегата му Сърчаджиева не му иска обяснения, но пък новината за връщането му в София е във  всички медии.
Свилен Илиев споделил пред колеги, че имал право да въведе такава такса, понеже тя е предвидена в закона, разбира се, не под името „Ковид-19 такса”. Преди време от министерството разпратили инструкции до задграничните ни представителства, че всички разходи по мерките срещу опасния вирус, трябва да са в рамките на бюджета на посолството, който така или иначе е недостатъчен. За да се поставят бариери, ленти, паравани и други ограничители ще са нужни далеч по-солидни суми, считал той.
Развитието около тази история тепърва ще има развитие, казват загадъчно запознати

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.