БЛАГОДЕТЕЛ: Киро Японеца купува 1000 теста за ромските гета

0

Подземният бос Киро Киров – Японеца се показа като благодетел – баровецът купува 1000 бързи теста за наличие на антитела от коронавирус за ромските квартали в София „Факултета“ и „Филиповци“.

Тестовете, с които се проверява имунният отговор на коронавирус, вече са поръчани и се очаква да пристигнат от Канада в началото на следващата седмица – най-късно до вторник.

В събота, на 18 април, столичната Районна здравна инспекция вече започна прилагането  на бързи тестове в квартал „Факултета“, и всеки, който желае, безплатно можеше да си направи такъв тест. 

Преди дни в двата квартала – „Факултета“ и „Филиповци“ с предимно ромско население, възникна напрежение. заради поставените временни контролни пунктове на изходите им. Оттам може да се излиза само с попълнена декларация. Тогава Киро Киров-Японеца призова жителите на двата квартала да спазват ограниченията и мерките, наложени от оперативния щаб, като припомни колко важно е това за здравето на хората.

Веднага щом пристигнат тестовете, Киров ще получи и съдействие от здравните власти в София, за да започне тестването в двата квартала. 

Днес по време на брифинга на Националния оперативен щаб стана ясно, че в последните седмици са се появили ново поколение бързи тестове, които са по-надеждни. Те дават представа за имунния отговор на коронавируса, ако човекът вече го е преболедувал. 

Когато се открият налични антитела с бързите тестове, се прави задължително и PCR тест, за да се потвърди резултатът, припомниха още веднъж днес от щаба.

Преди няколко дни от РЗИ в София съобщиха, че от направени 60 теста в двата квартала в столицата 7 проби са били положителни и са потвърдени с PCR тест, като към момента те не са имали клинични изяви на болестта. Контактните лица на заразените са около 150 души  и всички са били издирени от РЗИ – София. Бяха открити и две деца – на 2 и 13 г., дали положителна проба на бързите тестове.

Спецификата на тези райони заради гъстотата на населението, както и заради по-късното търсене на лекарска помощ от страна на проявилите симптоми, е причина за по-бързо развиване на усложнения,  причинени от COVID-19, отчитат от РЗИ в София.

По последни данни 6 души са починали от кварталите „Факултета“ и „Филиповци“, като в болници в София има двама в по-тежко състояние в реанимация и 10 души с по-лека проява на заболяването в отделенията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.