Пуснаха Нено Димов от ареста, бившият министър – кожа и кости след 100 дни в килията

0

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов се е превърнал в ходещ скелет след прекарани над 100 дни в арестантската килия на „Г. М. Димитров”. В сряда 55-годишния управленец бе пуснат от ареста, след като състав на Специализирания наказателен съд, председателстван от Елена Попова, постанови, че подсъдимия за водната криза в Перник екс министър може да очаква делото под домашен арест в жилището си в центъра на София.  

Мярката за неотклонение на Нено Димов бе гледана от съда в онлайн заседание заради взети предпазни мерки срещу епидемията от коронавирус. Според магистратите няма реална опасност публично разжалвания в началото на годината министър да се укрие от съда, или да повлияе на свидетелите по делото.
Преди седмица „Уикенд” пророкува, че Нено Димов скоро ще бъде пуснат под домашен арест заради силно разклатеното му здраве.

В опит да извикат съжаление у съдиите, адвокатите на бившия министър лансираха версията, че той може да е заразен с коронавирус. Основание за тези съмнения дадоха влошеното здравословно състояние на Димов. Той прекарал няколко дни на легло в ареста с температура от 38 градуса и силни мускулни болки. Макар да бе установено, че Нено Димов не е заразен с Ковид-19, а просто е прекарал обикновен сезонен грип, съдиите все пак се трогнаха от състоянието на обвиняемия екс министър.


„Той наистина има окаян вид. И преди това беше слаб, но през стоте дни, прекарани в килията, се е превърнал в ходещ скелет. Дрехите му стоят провиснали, лицето му е с пепеливосив цвят, а очите му са придобили жълт оттенък. Навярно тежи около 55 кила – кожа и кости е”, образно описват състоянието на Нено Димов след ареста приближените му. Според тях той ще се възстановява месеци наред, докато възвърне предишния си вид.


Нено Димов беше арестуван на 9 януари в министерския си кабинет заради водната криза в Перник.
От килията на ареста Димов подаде оставка, която бе приета от Министерски съвет и на негово място бе назначен Емил Димитров – Ревизоро.
Нено Димов е с повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост, довела до източването на язовир „Студена”. Според прокуратурата, още миналото лято той е бил информиран от началникът на ВиК-Перник за намалелия обем на водата в язовира, но въпреки това не спрял подаването на вода за промишлени нужди към „Стомана” – Перник. Оттам предприятието е препродавало водата, която купувало за 13 стотинки на кубик, на други 16 дружества. Освен водната криза, щетата от сенчестата водна търговия надхвърля 20 милиона лева. Битовите потребители в Перник са плащали за същата вода от язовира по 3 лева на кубичен метър.

Освен Нено Димов, обвинения заради източения язовир „Студена” са повдигнати и на други длъжностни лица. Очакванията, че и бившия областен управител на Перник Ирена Соколова ще се сдобие с обвинения, обаче не се оправдаха, макар жилището на Соколова в София също да бе тарашено в началото на януари.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.