Сензационно в Alarma.bg: Обвинената за всяване на паника проф. Стоименова – ключов свидетел срещу министри

0

Обвинената за всяване на паника проф. Асена Стоименова е свидетел по две знакови дела срещу здравни министри от последните години, показва проверка на „Галерия” Васил Семерджиев и Петър Москов. Първият беше министър в служебното правителство на Румен Радев с пример Огнян Герджиков, а вторият в кабинета „Борисов- 2”.

 Тогава Стоименова е била шеф на Изпълнителната агенция за лекарствата. От два месеца насам е председател на Българския фармацевтичен съюз. В това си качество миналата седмица тя даде две-три интервюта за държавни медии, където каза, че може да има недостиг на лекарства заради извънредното положение с коронавируса, и прокуратурата се самосезира. Обвинението е за неверни твърдения, които могат да доведат до тревога сред хората. Престъплението се наказва със затвор до 2 години.

Досега уважаваната преподавателка и висш държавен чиновник е била в помощ на прокуратурата, а сега е неин клиент.

 Първо жертва на Стоименова падна Илко Семерджиев. Бившият министър на Иван Костов изненадващо зае същия пост, както преди 20 години. По онова време Стоименова е шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата. Тя подаде сигнал до прокуратурата, че Семерджиев я е заплашвал с уволнение, ако не  назначи негов човек за заместник в агенцията. Обвиниха го и го съдиха. Професор Асена Стоименова беше и частен обвинител и стоеше плътно до прокурора. Илко Семерджиев обаче беше оправдан окончателно и на трите инстанции преди два месеца. Между двамата има война още докато заемат високите постове. Той я обвини в лобизъм за големите фармацевтични компании, тя него – за длъжностни престъпления.

Стоименова е един от ключовите свидетели на прокуратурата и срещу Петър Москов по делото срещу него за турските ваксини, които бяха внесени заради липса на други през 2015 година. Тя е сред малцината, които дават показания срещу Москов, за разлика от всички министри, които са взели решението на заседание на правителството. Процесът е на първа инстанция,но според опитни юристи и Москов ще се измъкне сух от скандала.

 Обвиненията срещу шефката на Българския фармацевтичен съюз са по-леки от тези на Семерджиев и на Москов, които обаче няма да бъдат призовани за свидетели както тя беше срещу тях.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.