Наглият консул в Хага с „такса коронавирус“ бил агент на Държавна сигурност

0

Свилен Илиев, консулът в Хага, който тези дни се прочу със скандалната „такса коронавирус” от 5 евро за българи и 10 евро за чужди граждани, е направил пълни самопризнания, обясниха пред „Уикенд” отлично запознати с аферата. Той заявил, че така искал да предпази мисията от струпване на хора и внасяне на заразата в консулската служба, което е меко казано доста наивно оправдание.

Да припомним – вътрешният министър Екатерина Захариева прекрати задграничната му командировка заради незаконната такса. Срещу него е образувано дисциплинарно производство и има заповед да се прибере предсрочно в София.
Запознати обаче са категорични, че голямата мишена на този скандал е посланикът Румен Александров. Преди време се разнесла мълвата, че има възможност

да бъде продължен мандатът му.

Той е дипломат от кариерата, във външно е от 2000 г., бил е зам.-министър на външните работи по времето на служебния премиер Георги Близнашки, а след това отива посланик в Нидерландия. Отзивите за Румен Александров са, че е ерудит и отличен професионалист, но явно докато си е гледал дипломатическата работата, други са намерили начин да го „пуснат по пързалката”.
В последно време атмосферата в посолството била отровна. Дама с големи амбиции от дълго време воювала със Свилен Илиев и други колеги. Според запознати накрая успяла да намери слабото звено в посолството и подала сигнал в Министерство на външните работи, а оттам незабавно реагирали.
Административната столица на Нидерландия е апетитно място, още повече че в Хага са седалищата на Международния съд, Европол и други важни организации. Затова и мераклиите да работят в посолство на толкова престижно място има в изобилие.
Самият Свилен Иванов, разбира се, не е отбелязвал в месечните си отчети за „нововъведението” си да взема по 5 и по 10 евро такса за заразата. Тези документи обаче се разписват на тримесечие и от посланика, преди да се изпратят в София. Наистина,

консулът трябва да е голям авантюрист,

казват информирани, за да си позволи подобно кокошкарско поведение и да очаква, че то ще остане незабелязано. Освен ако не е търсен определен ефект, допълват източниците ни. Външният министър Екатерина Захариева внесе яснота, че са потвърдени едва 2 случая, при които е искана такса за вируса. Взети са общо 15 евро от един българин и един чужденец. За други „таксувани” поне засега не е известно, но самият Свилен Илиев имал и други гафове, коитотепърва ще се изясняват, след като той се прибере в София.


Посланикът Румен Александров не е знаел за аферата, още повече че от нея са засегнати едва двама души. Така или иначе посланикът и консулът вървят в комплект и Румен Александров след скандала нищо чудно да изгуби шансовете си да бъде удължен мандатът му. Поне от това могат да се възползват интриганти из коридорите на външно. От министерството само съобщиха лаконично, че са поискани обяснения и от посланика, но той е реагирал адекватно веднага, след като е уведомен от София.
Свилен Иванов е обявен от Комисията по досиетата като агент Сивил на Държавна сигурност. Имал е ангажименти към контраразузнаването. Вербуван е през 1983 г., но не е отбелязана дата да е снет от отчет. В архива са съхранени написани от него доноси, а също и документи от водещия го офицер.


В кариерата си, казват, че винаги имал някакъв невидим чадър и вероятно затова назначенията му били само във хубави места – „от Виена нагоре”. Авантюрата в Хага вероятно слага точка на този сладък живот. Нищо чудно обаче да се стигне и до по-дълбоко разследване и да се проучат другите места, където е бил, дали случайно и там не са събирани някакви допълнителни такси.
За връзките на Свилен Иванов с хайлайфа в БСП е показателен фактът, че той е в екипа, излъчен от външно министерство покрай кандидатурата на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН. По това време през 2016 г. Свилен Илиев е началник отдел в дирекция ,,ООН и сътрудничество за развитие” на външно, но едва ли само заради поста си е поставен в този екип.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.