Немски бизнесмен измамен с 1 млн. евро от брокер-българин! Полицията не може да го открие вече 15 години

0

Немският гражданин Матиас Хофингер загубва 1 млн. евро. При това нито са се сринали борсите, нито са се обезценили акциите на неговата компания, няма и криза на финансовите пазари. Парите са прехвърлени в банковата сметка на негов служител, българин, някой си Асен Греченлиев. Ужилването става в далечната 2005 г. От тогава досега Матиас Хофингер не е спирал да търси крадеца, но без резултат. Дори изключително опитната немска полиция не може да открие и прашинка от него, пише „Уикенд“

Матиас Хофингер се надява, че ако повече хора чрез в. „Уикенд” научат за наглата кражба, може да се намери и нишка към Асен Греченлиев. „Това ми е последната надежда да получа някаква справедливост”, казва излъгания немец.
Действието на тази потресаващо арогантна история се развива в

световната финансова столица Франкфурт.

Бизнесменът Хофингер е собственик на „MH Trading”, като през 2004 г. компанията му разширява дейността си. Навлиза в търговията с акции на стоковата борса.
Малко след това Матиас купува още една фирма и точно в нея се запознава с младият и амбициозен брокер Асен Греченлиев. Той е постъпил три години по-рано и се справя отлично с деловите си ангажименти. Препоръките, които му дава управителят на компанията Хайко Федкенхоер, са отлични.
Матиас Хофингер е впечатлен, че юпито от България на ден успява да извърти по 200 сделки. „От него се искаше да седи зад бюро и да работи с парите на моята компания – разказва бизнесменът пред „Уикенд”. – При това той получаваше една много хубава заплата и бих казал доста щедри бонуси. Плащахме и разходите по апартамента му. Радвах му се, поощрявах го, бях го приел почти като член на семейството ни”.


Офисът, в който търгува с акции Асен Греченлиев, се намира доста далеч от кабинета на самия Матиас Хофингер. Кражбата е изчислена до най-малкия детайл. В денят на удара управителят Хайко Федкенхоер има планирана операция и Асен е наясно с това. Той умело се възползвал от отсъствието на шефа си.
„ В един момент забелязахме, че са генерирани загуби за фирмата ми – спомня си днес собственикът Матиас Хофингер. – След това не беше трудно да проследим какво точно е станало и да докажем, че

загубите не са дошли изневиделица,

нито пък са случайно допуснати, по невнимание.”
Бизнесменът и екипът му веднага търсят самия Асен Греченлиев, за да му поискат обяснение. Телефонът му обаче е изключен. Отиват до офиса му, но той вече не е там.
Полицията също е уведомена на секундата, но когато пристигат в апартамента му във Франкфурт, разбират, че Асен внезапно е заминал за България. Офейкал буквално 2 часа преди униформените да потропат на вратата му.
„За мен няма съмнение, че той е обмислил, планирал и подготвил предварително всяка своя стъпка – казва Матиас . – Много успешно се е възползвал от липсата на управителя, който в същия ден беше на операционната маса. От този момент Асен изчезна, буквално потъна вдън земя и повече не го и видяхме.”


През изминалите 15 години от полицията само сухо уведомяват Хофингер, че са взели всички мерки, но не казват точно какви. Така или иначе, от хитрия брокер-мошеник няма и следа.
В крайна сметка се оказва, че не е възможно и да се проследи пътят на парите, защото „MH Trading” е член на стоковата борса и всички сделки се извършват чрез сметките на тази борсата, уточнява бизнесменът.”Асен Греченлиев беше направил неизгодна сделка за компанията ми – обяснява Матиас Хофингер. – При това прехвърлил парите – 1 млн. евро в негова лична сметка, за която разбира се, ние не знаехме тогава.”


През годините всички опити на бизнесмена да се свърже с Греченлиев остават без резултат. Справка в Търговския регистър показва, че брокерът е регистрирал фирма в София през 2011 г. с капитал 5000 лева. Веднага й е наложен запор от страна на ограбения бизнесмен. Прави впечатление също, че фирмата не е подала нито един финансов отчет. Мъглата около Асен Греченлиев е доста гъста, но с 1 млн. евро, той явно може да си го позволи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.