Дрогата за 200 млн.лв. от Шабла – унищожена тайно, прекратиха делото за трафика й

0

Кокаиновите товари с общо тегло от над 200 килограма, изплували миналата пролет по северното крайбрежие на Черно море в района на Шабла и Калиакра, мистериозно са изчезнали от митническия склад във Варна, научи „Уикенд” от свой източник.

Според думите му, дрогата може да е била унищожена в инсинератори, ползвани от агенция „Митници” във Варна или в София, но е възможно и друго – голяма част от кокаина да е бил изнесен тайно от корумпирани митнически служители. Само преди 4 месеца, в началото на януари 2020 г., друг склад на Агенция „Митници” – този в Благоевград, бе ограбен от неизвестни и до днес крадци, които задигнаха накити за близо 200 000 лева. Основната версия за обира е, че в него са

замесени вътрешни хора.

Делото за огромното количество кокаин, изплувало на северното ни крайбрежие миналата пролет, пък е било прекратено заради липсата на обвиняеми. Разследването на родните власти така и не е успяло да установи кой е отговорен за трафика на кокаин. Смята се, че откритите 3 пратки в района на Шабла, край плажа Болата и край курорта „Слънчев ден“ във Варна с общо тегло от 211 кг., са част от разпилян товар в Черно море в района на Румъния, който е надхвърлял тон и половина. В северната ни съседка граничните власти откриха над 700 кила кокаин, но и там разследването не е успяло да установи кои са трафикантите.
„Най-вероятно дрогата е била пусната в открито море, прикрепена към спасителни жилетки в мрежа, снабдена с джипиес. Трафиканти с лодки е трябвало да приберат стоката, но бурните вълни са осуетили плановете им. Основната версия за това

как кокаинът е бил изгубен

от трафикантите е, че джипиесът се е повредил, а мрежата се е скъсала”, коментира мистериозния случай с огромното количество изплувала дрога разследващ полицай. Само открития в България кокаин е на стойност от над 200 милиона лева. Прекратеното дело за трафика на кокаин поради липсата на установени извършители – известни или неизвестни, е развързало ръцете на властите да унищожат стоката.
През последните години Агенция „Митници” и МВР преустановиха практиката си да изгарят големи пратки наркотици в присъствието на журналисти. Иначе компетентните органи твърдят, че заловени наркотици се изгарят в инсинератори на всеки три месеца. Липсата на публичност провокира слухове, че част от заловени големи наркопратки тайно се изнасят от складовете от корумпирани служители и се продават на черния пазар.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.