Килърът Роман Логвиненко: Ще кажа кой плати, за да бъде гръмнат Алексей Петров! (Украинецът готов да сключи сделка за свободата си)

0

Роман Логвиненко, който получи 15 години затвор заради опита му да убие бившия съветник от ДАНС Алексей Петров, иска да сключи сделка за свободата си. Източници на „Уикенд” от специалните служби разкриха, че украинеца е готов да каже името на поръчителя на атентата, като в замяна иска присъдата му да отпадне на втора инстанция.

Към момента в ГДБОП има само няколко оперативни версии, но не и доказателства за това кой е човека, който е платил за елиминирането на Петров. Според една от версиите, поръчителя е човек, свързан с банковия и застрахователен бизнес в България


На 29 октомври 2015 г. по бившия съветник в ДАНС и неговия шофьор беше стреляно. Бронираният „Мерцедес S500”, в който пътуваше Петров и шофьорът му Стефан Борисов, бе обстрелван с два гранатомета РПГ 22 към 9 ч. сутринта в същия ден. Това стана недалеч от дома на бившия съветник на ДАНС до бул. „Черни връх” в София. По това време той пътувал към офиса си. След атентата Петров заяви, че сигурно е станала грешка, но малко след това обяви награда от рекордните 100 000 долара за залавянето на килърите. В началото на февруари 2016 г. МВР хвана основния организатор на престъпление и установи лицата, които са натиснали спусъка на гранатомета.

Знае се, че престъплението е било разплетено именно заради внушителната награда, осигурена от мишената на стрелците.
Бандитите, които опитаха да убият Алексей Петров са украинците Артьом Темпинский, Максим Чорний и техния помагач Йевен Балков. А човекът, който ги е наел за мократа поръчка е именно Роман Логвиненко, който също е украинец. Той беше и единствения арестуван. Другите трима не са в България и се издирват чрез Интерпол. До момента от тях няма нито следа.


Процесът срещу Логвиненко тръгна трудно. Прокуратурата направи три опита да внесе в съда обвинителния акт срещу сочения за „мозък“ на атентата. Той се опита да излезе на свобода с мотива, че е болен хепатит С. Освен хепатита имал и болен бъбрек и бял дроб. Съдиите два пъти му отказаха. Преди 3 години обаче Темида зашлеви и шамар на държавното обвинение. Магистратите констатираха, че от изложените от прокуратурата факти не се установявало самоличността на участниците в атентата. Не могат да бъдат изяснени конкретните им действия, както и липсвали фактически твърдения за използваното оръжие. Ролята на Логвиненко като подбудител в обвинението била спомената фрагментарно, без да се посочат факти и да са изяснени взаимоотношенията му с останалите участници. Обвинителният акт не отговарял и на минималните стандарти в Наказателно процесуалния кодекс (НПК), като в него нямало изложени факти, по които съдът да се произнесе.
В края на ноември 2017 г. съда все пак даде ход на процеса. Роман Логвиненко е получил присъдата от 15 години затвор преди месец. Той останал шокиран и продължава да пледира, че е невинен. Сега е готов на сделка в замяна на осветляването на истинския поръчител.
Роман Логвиненко е роден на 1 ноември 1968 г. Въртял бизнес у нас преди десетина година и дори бил със статут на постоянно пребиваващ. Има и български ЕГН, както и постоянна адресна регистрация в Пловдив. Със статут на постоянно пребиваващ в България е до 2005 г. До момента на ареста му нямал криминални регистрации у нас.


Украинецът има бизнес със земеделски машини. Женен е, има деца и внуче, които живеят в Украйна. Той беше арестуван на 31 януари 2016 г. при влизането му в страната от Румъния, като дни преди това прокуратурата го посочи като поръчител на покушението срещу Алексей Петров. Според разследващите, други двама украински граждани – Артьом Темпинский и Максим Чорний, са стреляли с гранатомети по колата на бившата барета, а Йевен Балков е бил помагач. Максим Чорний е роден на 2 август 1985 г., Артьом – на 17 юли същата година. Йевен Балков е с една година по-малък от тях.
Според данните на Гранична полиция, Максим Чорний е излязъл от България през ГКПП Капитан Андреево в 17,14 ч на 1 ноември 2015 г., тоест 3 дни след стрелбата по Петров. За Артьом Темпински, който е влязъл у нас на 13 септември същата година с виза, издадена в Полша, няма информация кога точно е напуснал България. Възможно е да го е направил нелегално през зелената граница с Турция. Балков, който е помагач на групата и е бил в ролята на шофьор, е получил българската си виза в Испания. Той е напуснал страната на 21 октомври 2015 г. през Дуранкулак.

Ролите между четиримата килъри били разпределени. Роман Логвиненко бил организаторът, той намерил и довел в България сънародниците си. Максим и Артьом са били стрелците. Йевен наред с другите се включвал в изучаването на навиците на Алексей Петров. Физическите извършители са били със сериозна бойна и военна подготовка. Максим Чорний е служил във въздушно-десантните войски на Украйна. Той е бил специалистът по гранатометите. Артьом също имал сериозна военна подготовка


Според разследващите, поръчителят на атентата срещу Алексей Петров обещал да плати 200 000 евро на наемниците, ако бившият съветник в ДАНС бъде ликвидиран. Украинците са дебнели Петров от началото на пролетта на 2014 г. За година и половина те напълно изучили навиците му, начина му на живот, пътя, по който се предвижвал, похватите на охраната му. Проучили внимателно и обичайното трасе, по което минава колата на бившия агент в ДАНС.


Разследващите се похвалиха преди две години, че уж били събрали голям обем доказателства срещу украинците. Те успели да изолират от различни предмети ДНК, включително и от гранатометите. ДНК на украинците е открито по вещите, които те ползвали, когато били в София и дебнели Алексей Петров. Следи от украинците имало в кола и по маските, които мъжете носели при стрелбата.


Ключов момент при разкриването на престъплението бяха двамата свидетели – Бойко Георгиев и А. Бухлев. Техните имена станаха известни по време на първото съдебно заседание, на което се реши Роман Логвиненко да остане за постоянно в ареста. Свидетелите разкрили детайли от организацията. Те били напълно наясно с поръчката, защото украинците нощували в дома на единия от тях при идванията си в България. Бойко и Бухлев познавали отдавна Роман Логвиненко покрай магазин за авточасти. Единият от тях бил собственик на търговския обект, а другият – негов работник. След като били разпитани като явни свидетели пред съдия, двамата бяха включени в програмата за защита на свидетелите. Разследващите им осигуриха лична охрана, ново местоживеене и промяна на техните идентификационни данни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.