Епидемията спаси Лютви Местан за убитото пеленаче (За трети път удължиха разследването на свирепата катастрофа с лидера на ДОСТ)

0

Епидемията от коронавирус и обявеното извънредно положение в България засега спасяват лидера на партия ДОСТ Лютви Местан от присъда за свирепата катастрофа край момчилградското село Загорско миналата пролет, в която загина 6-месечното бебе Ерджинм пише Уикенд.

Преди дни от Окръжната прокуратура в Кърджали оповестиха, че разследването на пътния инцидент се удължава с нови 2 месеца. Причината е, че заради извънредната ситуация в страната все още не са готови резултатите от експертизата. Това е третото удължаване на срока на разследването, което трябваше да приключи на 14 април – точно година след жестоката катастрофа, причинена от Лютви Местан.
Поредната отсрочка на експертизата наля вода в мелницата на слуха, че се подготвя

амнистия за мастития политик.

Обратът в разследването започна преди 4 месеца, когато от прокуратурата привлякоха като обвиняем за катастрофата и таткото на загиналото бебе – 33-годишиния Юсеин Ахмед.
Според автотехническата експертиза от сблъсъка, която се чакаше няколко месеца, Юсеин Ахмед е шофирал със скорост от над 110 км/ч при максимално допустима скорост от 90 км/ч и така не е съумял да види и избегне сблъсъка с лимузината на Лютви Местан. Освен това Юсеин не поставил правилно бебешкото столче на 6-месечната си дъщеря Ерджин на задната седалка на автомобила си. По закон столчето трябва да гледа назад, като това правило е абсолютно задължително до 15-месечна възраст.
„С решението си да повдигне обвинение и на бащата на загиналото бебе, прокуратурата в Кърджали на практика оневинява Лютви Местан. При бъдещия съдебен процес няма да се намери съдия, който да го прати в затвора, тъй като ще трябва да постанови такава присъда и за бащата на бебето. С обвинението срещу Юсеин Ахмед бе ликвидирана и възможността той и съпругата му да водят

дело за кръвнина срещу Местан.

категорични са юристите. След катастрофата роднините на семейство Ахмед загатнаха, че ще търсят и финансово обезщетение от политика, споменаваше се сумата от 1 милион лева кръвнина.
Съмненията, че Лютви Местан ще се измъкне без особени последствия след катастрофата с убитото бебе се появиха само дни след трагичния пътен инцидент, случил се на 14 април 2019 г. на разклона край село Загорско. Тогава, при опит на Лютви Местан да се включи с автомобила си в движението по главния международен път Кърджали- Маказа – Комотини, шофираната от него кола бе блъсната от беемвето на Юсеин Ахмед. При удара беемвето излетя от главния път и се преобърна в близкото дере. В катастрофата на място загина 6-месечната Ерджин, тежко пострадаха и 9-годишното и братче, както и майката на пеленачето Емине.
Часове след тежкия сблъсък Местан бе задържан и прекара близо 20 часа в сградата на полицията в Кърджали, след което бе пуснат под гаранция от 10 000 лева. Още тогава майката на загиналото бебе Емине Ахмед заподозря, че властите се опитват да оневинят Лютви Местан и че ще пробват да изкарат нейния мъж виновен. „Той

лъже, че е спрял на знака „Стоп”.

Изобщо не го направи, навлезе в пътното платно без даже да се огледа”, твърди Емине Ахмед. Според думите й, след катастрофата Лютви Местан се заключил в автомобила си и прекарал в колата половин час, вместо да помогне.
Нейните думи обаче са в противоречие с казаното от двама активисти от ДОСТ – партия, основана от Лютви Метан след прогонването му от ДПС. Съпартийците на Местан са шофирали след неговата лимузина „Фолксваген Файтон” и са дали показания за катастрофата, които оневиняват лидера им. Според думите им, по-рано през деня тръгнали с Лютви от джебелското село Слънчоглед, където обядвали в рибовъдна база. Местан тръгнал с колата си за Кърджали, а съпартийците му го следвали с друг автомобил. Лютви спрял на знака „Стоп”, огледал се и пробвал да се включи в главния път, когато с висока скорост бил ударен от фучащо БМВ.
Запознати с разследването на катастрофата разкриват, че прокуратурата в Кърджали е приела и още едно смекчаващо вината на Лютви Местан обстоятелство – третокласният път, от който се е включил политика, е с лоша видимост към основния път заради възвишение, което пречи на шофьорите. Адвокатите на Местан твърдят, че на това място през последните 2 години са се случили 8 катастрофи именно заради ската, който пречи на шофьорите да виждат основното пътно платно.
Лютви Местан не може да се похвали с орлово зрение. Той

носи очила с над 2 диоптъра

и страда от сънна болест – често му се случвало да заспива за по минута -две. Въпреки това политикът има право да шофира. Миналото лято, само 3 месеца след катастрофата с убито бебе, окръжния съд в Кърджали върна шофьорската книжка на Местан. Според магистратите разследваното деяние не се отличавало с по-висока от типичната за този тип престъпления обществена опасност и нямало основание да се взима книжката му! Съдът в Кърджали отмени даже и гаранцията от 10 000 лева на Лютви Местан, след като лидерът на ДОСТ се ожали, че нямал необходимите средства. Все пак след бурен обществен натиск и повторен иск от прокуратурата, гаранцията остана, но пък Местан получи право да напуска България, тъй като съдът прецени, че няма опасност той да избяга в Турция, където разполага с имот и където живее дъщеря му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.