Избягалият убиец на студента Стоян Балтов се върна в България с фалшиви документи за самоличност

0

Вили Георгиев, един от осъдените убийци на студента Стоян Балтов, който от години е издирван от правосъдието, за да бъде тикнат в затвора за бруталното престъпление, се е прибрал тайно в България преди около месец с фалшиви документи за самоличност, научи „Уикенд” от свои източници от ъндърграунда.

Според получената информация, роденият в Благоевград Вили Георгиев се завърнал в родината с променена външност – с боядисана в черно коса и с очила с диоптър и се укривал в жилище в софийския кампус Студентски град. Твърди се, че укриващия се от правосъдието килър е

влязъл в България през Гърция

в началото на месец март, като използвал фалшива лична карта.
„Твърде възможно е с Вили Георгиев в България да се е завърнал и другия издирван убиец – Светлозар Стоянов, но за разлика от Вили, досега той не е засичан у нас”, разкрива информаторът ни.
Зверското убийство в Студентски град се състоя на 5 декември 2008 г. Тогава 19-годишния студент по медицина Стоян Балтов и негови приятели излизали от новооткритата дискотека „Амнезия” но на метри от заведението били застигнати от 7-8 момчета. След спречкване и няколко обидни думи започнал бой, в който на Стоян Балтов са нанесени смъртоносни ритници в главата и шията, както и удари с тъпи и твърди предмети. Част от фаталните удари с ритници са нанесени в главата, след като младежът вече е бил в безсъзнание.
Делото приключи окончателно през 2014 г., шест години след убийството, като тримата обвиняеми – Александър Данаилов, Светлозар Стоянов и Вили Георгиев, бяха

осъдени на по 18 години затвор.

Докато съдебния процес течеше, тримата убийци бяха на свобода и когато присъдите им бяха окончателно произнесени, двама от тях се оказаха в неизвестност и напуснали България – Вили Георгиев и Светлозар Стоянов. В затвора влезе единствено Александър Данаилов.
Бягството на останалите двама мотивира почернените близки на жертвата Стоян Балтов да заведат дело срещу Софийски градки съд и прокуратурата за претърпени неимуществени вреди от това, че наказателното дело за убийството на сина им не е приключило в разумен срок. През 2016 г. съд в Сливен разпореди, че институциите трябва да платят 50 000 лева обезщетение на родителите за претърпените вреди.
След осъдителната присъда за прокуратурата, родните служби за сигурност се задействаха и прихванаха следите на убийците. Според криминалистите, Вили Георгиев и Светлозар Стоянов

са офейкали с фалшиви лични карти,

от България, които купили за по 250 евро. Бягството на младежите било финансирано от техните родители, като те се озовали в Южна Африка в началото на 2015 г., като преди това се укривали в Румъния.
В Африка двамата убийци се установили в пристанищния град Порт Елизабет, показват данните на разследващите. Там двамата се хванали на работа при търговец на плодове и зеленчуци – разтоварвали стоката, предимно дини, като зареждали магазини край плажа на Блу уотър бей бийч.
Информацията, че издирваните за убийството на Стоян Балтов са се установили в Порт Елизабет достига до разследващите в България в края на 2017 г. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров изпратил молба за екстрадиция до министъра на правосъдието на ЮАР. На основание на тази молба Георгиев бе задържан през лятото на 2018 г. Убиецът изкара няколко седмици в местния арест, но вместо да бъде екстрадиран, той бе освободен от ареста в африканската държава. Оттогава

дирите на осъдения убиец се губят.

Запознати твърдят, че още преди няколко месеца Вили Георгиев се снабдил с нови фалшиви документи, с които напуснал необезпокоявано и ЮАР.
От семейството на убития студент Стоян Балтов пък вече шеста година не могат да получат кръвнината от 400 000 лева, която им бе присъдена. Парите трябва да бъдат платени солидарно от тримата убийци – Александър Данаилов, Светлозар Стоянов и Вили Георгиев. Нито един от тях обаче не разполага с имоти и средства, тъй докато съдебния процес се водеше, имуществото на двама от тях бе прехвърлено на техни роднини.
„Данаилов и Стоянов имаха апартаменти на свое име, както и наследствени земеделски земи в Благоевградския регион, но ги прехвърлиха безвъзмездно на своите родители преди да бъдат окончателно осъдени. Законът трябва да се промени и да не се дава възможност на подсъдими за тежки престъпления, изискващи плащане на обезщетения, да се разпореждат с имуществото си. То трябва да бъде запорирано и едва след края на съдебния процес при евентуална оправдателна присъда да получават възможност да се разпореждат с него“, възмущават се почернените близки на Стоян Балтов. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.