Нейсе! Банкерът на Брендо с 36 000 лв. заплата – аут от държавната ББР

0

Стоян Мавродиев натирен от управата на Българската банка за развитие заради кредит от 75 млн. към колекторска фирма

Цялото ръководство на Българската банка за развитие ще бъде сменено. Това обяви на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб премиерът Бойко Борисов, който неочаквано се появи редом до ген. Венцислав Мутафчийски.

Главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев, който получава космическите 36 000 лева на месец, известен още като „банкерът на Брендо”, заедно с останалите от Управителният съвет ще бъдат освободени, след като медийни публикации разкриха, че те са отпуснали кредит за 75 млн. лв. на колекторска фирма, която има оборот от две хиляди лева.

Впоследствие ББР опита да обясни, че заемът е по тяхна собствена антикризисна мярка, но обяснението не издържа, тъй като самият процес по финансирането е започнал преди разразяването на епидемията в България.

„Възмутен съм от това, което е направил Мавродиев. Министърът на финансите ми каза, че никой с него не е говорил за това. И министърът на икономиката, който е принципал на ББР, също. И съм му наредил изпълнителните директори в Борда незабавно да бъдат освободени. ББР действа като всяка останала банка. За народа обаче това е държавна банка. Затова принципалът да свиква Борда и да освобождава всичко в него“, нареди Борисов.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев също заяви, че сделката изглежда съмнителна. „Не знам колко е законно и колко е морално, но определено не звучи добре 75 млн. лева заем за колекторска фирма“, каза Дончев.

Мавродиев пък е известен като най-скъпо платения държавен кадър заради месечната заплата от 36 хиляди лева, гласувана му от борда на ББР.

Заемът, който му струва поста, е към дружеството „Свети Георги груп“, част от групата на най-големия колекторски конгломерат „С.Г. груп“, доминиращ на пазара за лоши кредити.  Според публикации „С.Г. груп“ през 2019 г. е изкупила пакет от 538 млн. лв борчове към Първа инвестиционна банка. Финансовите отчети на дъщерната „Свети Георги груп“ обаче показват активи едва за 57 хиляди лева и 2000 лева приходи за 2018 година, при нулев отчет в графа печалба.

Сегашната сделка е за необслужвани заеми от Пощенска банка и Общинска банка. Заемът, отпуснат от ББР, е за 10 г. с лихва от 3,5% плюс 3-месечен Euribor, като не може да е по-ниска от 4 на сто.

„Конкретната сделка е с кредитополучател, с когото вече имаме отношения и е погасил друг свой кредит. Кредитополучателят е „СГ груп“. Те, купувайки портфейли, които затрудняват банките, ще могат да подпомогнат две други български банки. Осигуряваме им ликвидност от една страна. От друга страна за този срок от 10 години, за който сме се договорили, кредитополучателят ще може да се договори с другите 750 кредитора“, обясниха вчера от ББР странната сделка.

Самият Мавродиев пък видя в медийния шум около заема политически атаки на групата около „Капитал“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.