Синът на Йоско Костинбродския зад разбит канал за хероин от ГДБОП

0

Иван Йосифов, синът на издирвания от МВР под дърво и камък за половин дузина убийства Йосиф Йосифов – Костинбродския, е разследван че стои зад разбития в началото на седмицата от ГДБОП канал за хероин от Близкия изток към България и оттук към Западна Европа, научи „Уикенд”.

Преди дни от МВР и Специализираната прокуратура се похвалиха, че са задържали 72 килограма хероин на стойност 10 милиона лева и са арестували трима човека. Дрогата бе намерена в тайници на ТИР, паркиран в Хасково, а на място беше закопчан шофьора. Той е осъждан, има криминални регистрации за кражби и трафик на наркотици. Същия ден е задържан и друг участник в бандата- чуждестранен гражданин, чиято роля в групата е била да осигурява купувачи за онази част от хероина, която оставала в България за финансиране на следващи доставки.
Установено е, че наркотиците са били товарени на

камиони с монтирани тайници

в държави в Близкия Изток. Камионите са пристигали в България през сухопътни граници или с фериботи на български пристанища. Впоследствие дрогата е била претоварвана на други превозни средства, преди да бъде пласирана към крайната дестинация – държави в Западна Европа, основно Холандия, Германия и Австрия. Задържаните 72 кг хероин пристигнали на пристанище Бургас на 26 март 2020 г. и са били претоварвани на няколко камиона, за да се затрудни наблюдението от страна на ченгетата. Пратката обаче е била контролирана от антимафиотите, твърди наш източник.
Според думите му, единият арестуван чужденец е кюрд на име Юмер, а задържания българин е с прякор Ради Ливанчето. Юмер има цяла група от трафиканти – български помаци от села около Хасково. Всяка седмица мулетата вкарват в България между 3 и 5 килограма хероин. Според оперативни данни

кюрда работи с Йоско Костинбродския,

който се укрива в Сърбия, както и със сина му Иван. Именно наследникът на Йоско Костинбродския е разследван като организатор на хероиновия канал.
Към днешна дата Малкия Йоско е сочен като най-оборотния наркобос в столичните квартали „Надежда” и „Обеля”, а също така контролира и продажбата на хероин, амфетамини и марихуана в съседи на София населени места като Костинброд, Своге и селата около тях. Хероинът се купувал от Турция, а синтетиката и тревата се произвеждали у нас.
Иван действал изключително конспиративно, защото ако бъде арестуван повторно го грози сериозна присъда. В момента срещу него тече дело за разпространение и продажба на дрога, а миналата година беше пуснат от ареста след като престоя там по обвинения, че е

част от банда за рекет и убийства.

През 2010 г. стария Йоско бе обвинен като организатор и ръководител на банда. В йерархията след него бяха Ивайло Симеонов Богьовеца, Вергил Славов и сина му Иван. Тримата движели бизнеса, когато Костинбродския отсъствал.  За доставките отговаряли четирима, а за зареждането и разпространението на наркотици – Иван и Богьовеца. От 2008 до лятото на 2010 г. мрежата от дилъри се разпростряла в Костинброд и околностите, в столичните квартали „Люлин” и „Надежда” и в село Искрец, до Своге, както и в селата до София Житен и Доброславци.


Според разказите на двама от защитените свидетели, групата на Йосифов искала да навлезе и в други територии – столичните квартали „Лагера”, „Хиподрума” и района около „Пирогов”. Там босът имал двама дилъри, известни с прякорите Мазния и Клитора. Сашко пласирал в Костинброд, Люлин и Надежда, Пуйката – в Своге и Искрец, а Кърлежа и Кокошката – в Костинброд, твърдеше прокуратурата. Бандата ползвала радиостанции, които можело да се настроят на полицейски честоти. Често от мерки за сигурност сменяла телефоните и СИМ картите.  По това дело Йоско обаче няма присъда и до ден днешен. То седи на трупчета и може да бъде възобновено във всеки един момент, стига Йосифов да бъде открит и арестуван. А синът му Иван Йосифов още през 2010 г. е бил

ключов играч в престъпните схеми

на баща си, твърдят криминалистите.
През 2018 г. Иван Йосифов беше арестуван и обвинен, че е член на банда, извършвала убийства, рекет продажба на наркотици и какво ли още не. Като лидер на групата бе посочен Стефан Гевгелийски, стар познат на МВР. Гевгелийски изтърпява присъда от година и половина в Софийския затвор по едно от делата за дрога и рекет. Специално за Йоско Малкия се твърдеше, че е участвал в побоя над началника на смяна в Софийския затвор Янко Янев. Той беше нападнат и пребит до смърт през декември 2016 г.
Към днешна дата синът на Йоско Костинбродския е на свобода. Твърде възможно е той да бъде арестуван в близките дни във връзка със заловената пратка от 72 кг. хероин. Цената на килограм хероин на едро върви около 50 000 евро.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.