Удариха ромската банда на Сашо Белега за търговия с кръв (500 лева струва на черно ½ литър кръв)

0

Могъщ ромски клан, който от години контролира търговията с кръв в София и продава незаконно и на силно завишени цени кръвни банки на нуждаещи се, най-после бе неутрализиран от МВР. Във вторник, при мащабна акция на антимафиотите, разпоредена от Софийската градска прокуратура, бяха арестувани 8 дилъри, част от мафиотската група на Сашо Белега, пише „Уикенд“.

До акцията на МВР се стигна след репортаж на Нова тв, в който бе разкрито, че кръвната мафия в София е пуснала трайни пипала пред Националния кръвен център в София, а дилъри на ромския бос Сашо Белега заплашват хора, отишли да дарят кръв безвъзмездно.


Осем от членовете на кръвната мафия, начело с тартора Сашо Белега са в ареста за срок от 72 часа, а от прокуратурата оповестиха, че ще настояват циганската банда да остане за постоянно в килии. Ромите са обвинени за „нарушаване на правила за вземане и предоставяне на тъкани (кръв), като деянието е извършено с користна цел”, обявиха от държавното обвинение. Според закона подобно престъпление се наказва със затвор до 6 години.


Ромската мафия от години държи изцяло бизнеса с кръводаряване в София, като циганите причакват хора пред Националния кръвен център и предлагат услугите си за даряване на кръв. Цената вече е достигнала 500 лева за ½ литър кръв заради усложнената епидемиологична обстановка в страната и обявеното извънредно положение.


Циганите не допускат кръводарители, които даряват безвъзмездно. Причакват ги пред входа и ги заплашват. Те си плащат на служители от Националния кръвен център, които също съветват хората да си пазаруват от тях кръв за пострадали близки и роднини. От този мръсен бизнес печалбата на ромските тартори надхвърля 100 000 лева на месец”, коментира запознат с акцията на МВР срещу кръвната мафия в София.


Според криминалистите, една от причините за мащабния бизнес с кръв, въртян от ромските босове е фактът, че малцина българи даряват доброволно кръв. В много случаи лекарите съветват близки на пациенти, нуждаещи се от преливане на кръв, да се обърнат към бандата на Сашо Белега.


„Циганите разполагат с набор от 50-60 кръводарители, на които плащат смехотворни суми, а препродават кръвта им на черно срещу минимум 500 лева за банка кръв. Този мръсен бизнес няма да бъде преустановен лесно”, пророкуват служители от Националния кръвен център.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.