Запорираната яхта на Миню Стайков изчезна мистериозно от пристанището на Лефкада

0

Тузарската яхта „Брайт Стар” за 4 милиона евро на карнобатския аферист Миню Стайков, която бе запорирана от антикорупционната комисия КП КОНПИ, мистериозно е изчезнала от пристанището на залива Сивота, част от гръцкия остров Лефкада. Баровската яхта е напуснала частното гръцко пристанище преди седмица, очевидно след спусната устна заповед на някой от фамилията на алкохолния олигарх, пише ‘Уикенд“.

Местонахождението на яхтата засега не е известно на антикорупционната комисия, а опасенията са, че Миню Стайков може да се опита спешно да продаде баровската лодка, за да я спаси от бъдеща конфискация. От КП КОНПИ са пратили уведомление до гръцката морска администрация, че плавателния съд е обект на интерес от страна на българското правосъдие, но засега не е ясно дали елините ще се съобразят с искането на България.
Яхтата „Брайт Стар”,

купена за 4 милиона евро от Стайков

през 2016 г., попадна на мушката на антимафиотите преди няколко месеца, след като карнобатския олигарх бе арестуван за пране на пари, ДДС измами и производство на контрабандни цигари. Оттогава Стайков лежи в МВР болница и прави всевъзможни юридически фокуси, за да се измъкне. Баровецът на няколко пъти опита да излезе на свобода, позовавайки се на спорни лекарски експертизи, според които страда от тежки заболявания.
Тежко болния според медицинските бумаги Миню Стайков обаче намира време и сили, за да спаси богатството си. Според източник на „Уикенд” от МВР, именно Стайков е дал заповед по телефона от болничния креват яхтата му да бъде скрита от пристанището на залива Сивота.

Плавателния съд е бил изведен от кея

на Лефкада преди броени дни от капитана на яхтата и днес точното разположение на лодката за милиони не е известно.
Яхтата „Брайт Стар”, модел „Принцес”, собственост на Миню Стайков, е записана като актив на фирмата му „Топаз мел”, за да не се плаща ДДС в размер на 20% от стойността й. Луксозния плавателен съд е с дължина на корпуса от 26,82 метра, широк е 6,30 метра и разполага с 4 луксозни каюти, както и с екипаж от трима човека. Лодката е задвижвана от 2 дизелови двигателя „Катерпилар” от по 1550 конски сили. Според оценката на КП КОНПИ, даже и употребявана, яхтата струва към днешна дата 4 500 000 лева. Опасенията на агентите от антикорупционната комисия са, че Миню Стайков може да извърши фиктивна продажба на яхтата с цел да я спаси от бъдеща конфискация.
За щастие, баровската яхта на Миню Стайков е само малка част от запорираното имущество и активи на алкохолния олигарх. От КП КОНПИ са наложили запори на имущество и авоари на карнобатския баровец на

обща стойност 134 милиона лева.

В сметката не попадат и запорите, наложени върху 5 лимузини на синът на Миню – Стайко Стайков. Наследникът на алкохолния олигарх, който е на свобода, макар също да е подсъдим за данъчни престъпления и разпространение на акцизни стоки без бандерол, остава без автомобили на стойност близо 500 000 лева. Стайков –джуниър все още може да ползва лимузините си, но не и да ги продава, отдава под наем, подарява или разменя.
Не такава обаче е съдбата на уникалния „Ролс Ройс Фантом”, собственост на други обвиняеми за данъчни престъпления – туристическото семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви. Още на 9 март от КП КОНПИ иззеха аристократичната лимузина чрез държавен съдебен изпълнител, а запора е заведен от Агенцията по вписванията. Лимузината „Ролс Ройс” вече е на гараж на антикорупционната комисия и е със запорни стикери.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.