Мишо Кривия заряза банките, точи банкомати с най-модерната техника

0

Легендарната люлинска банда крадци, създадена още в края на 90-те години на миналия век от покойния гангстер Йордан Цонков-Джиджи е зарязала класическите кражби и се е прехвърлила в много по-нерискова и доходоносна сфера, научи „Уикенд” от столични криминалисти.

Групата, оглавявана от наследникът на Джиджи Мишо Кривия, се е специализирала в източване на кредитни и дебитни карти. В МВР има информация, че люлинците разполагат със супер модерно оборудване от чужбина, чрез което се клонират банкови карти и се записват информацията на магнитните им носители. Бандата е инвестирала над 50 000 евро в актуална техника. Към джаджите има и миниатюрни камери, които се почти невидими за обикновения човек и с тях се записват пин кодовете на жертвите. А последния писък на техниката е чрез устройство с големината на мобилен телефон от разстояние да се записват данните на картите без собствениците им да се усетят.


Групата на Кривия е била организирана на две нива. 7 човека от твърдото ядро на бандата били в България, откъдето ръководили схемата. Други около 20 човека (така наречени „мулета”) са изпращани регулярно в чужбина, за да източват сметки. Там приходите са много по-големи, отколкото в България.  Средно около 200 000 евро на месец е била печалбата на наглата престъпна структура, изчисляват експерти.


Уикенд” научи, че едно от мулетата на Джиджи е бил и позабравения крими герой Милен Даврански-Катерицата.

Катерицата бе арестуван във Виетнам на 4 септември 2015 г. Той беше засечен да тегли пари със скиминг устройства от банкомати. По този начин е бил арестуван и след като камера на банкомат заснема лицето му в момент, в който дърпа 3000 евро от сметката на французин.


Мишо Кривия е преценил, че ако продължава със старите престъпни методи, рискува прекалено много. Освен това вече не се печелило толкова, колкото от банковите измами, коментират пред „Уикенд” столични ченгета.
Кривия и бандата му бяха сгащени един-единствен път. На 1 юни 2011 г. антимафиоти предотвратиха обир на трезора на ДСК в центъра на София на пл. „Ал. Батенберг”. В ареста попаднаха и аверите му Венци Фитила, Венци Лисицата, Николай Куфара, Русия, Малкия, Пешо Крадеца, Сашо Кюстендилеца, Любо Гъзаря, Васо Заека, Стоян Мозъка, Илиян Хрътката и Големия Куман. Крадците започнали подготовката за атаката в 23 часа предишната вечер. Като начало заглушили охранителната техника. Специалната джаджа се намирала в две таксита, които били паркирани наблизо. В едното ималое и апаратура за  подслушване на честотите на полицейските радиостанции.


Точно в момента, в който цялата група престъпници от 10 човека направила опит да влез силово в трезора, където по това време е бла съхранявана сума от над 1 млн. лева, ченгетата ги изненадали неприятно. За всеобщо учудване, въпреки солидните доказателства, Мишо Кривия и хората му престояха в ареста едва няколко месеца и намериха бърз път към свободата си.


Година и половина по-късно групата на Кривия пак атакува ДСК. На 9 декември 2012 г. авер  на Кривия, брат му Александър Николов и още двама техни помагачи думнаха клон в столичния квартал „Красно село”. 

По тъмно те влезнаха там и изпразниха 8 трезорни касетки. В една от касетките е имало документи, пари и злато на известен столичен прокурор. От влизането на престъпниците до излизането им, цялото действие се е разиграло за около 30 минути.


Почеркът на обира копираше едно към едно друга кражба в клон на „ДСК”, която стана 4 години по-рано. На 6 декември 2010 г. охраната на същата банка, но в офиса в кв. „Младост” завари трезорното помещение разбито. Крадците се бяха спуснали с въжета от покрива, през вентилационната шахта на козирката на блока, заглушили СОТ алармата и отмъкнали съдържанието от половината каси в трезора. След това поръсили с червен пипер навсякъде, за да не могат полицейските кучета да надушат следите им. Смята се, че от този удар Мишо Кривия и компания са спечелили пари и злато на стойност над 1 млн. лева.


Преди 5 години Михаил Николов удари и трезора на банка „Пиреос” на бул. „Черни връх” в София. В първата седмица на юли 2015 г.  от този клон на финансовата институция по мистериозен начин изчезнаха над 150 000 лв., собственост на трима клиенти. Клинът се намира близо до ресторант „Кошарите” и до сграда на спецагентите от ДАНС, което по никакъв начин не притесни крадците.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.