Братовчедът на скандалния адвокат Лазар Карадалиев на съд за иманярство! Георги е спипан с 820 антични монети в Пловдив

0

Братовчедът на скандалния адвокат Лазар Карадалиев – Георги е подсъдим по иманярско дело в Пловдив, съобщават запознати с аферата. Той е арестуван през декември миналата година, заедно с друг иманяр – Стоян Мирков. Преди седмица в ареста пък се оказа и самият Лазар Карадалиев, заедно с колегите си от кантората. През последните години той се прочу след като стана адвокат на банкера беглец Цветан Василев.

Братовчедът на юриста –Георги Карадалиев, който също е от Петрич, но от години се е преселил в столицата, е спипан заедно със Стоян Мирков в момент на сделка с 820 монети от различни исторически епохи, както и други антики. Нумизматичната колекция е от бронз, сребро и злато, част от старите монети са изключително цени. Оказва се, че произходът им е от различни археологически обекти, пръснати из цялата страна. Скъпите находки са приготвени за трансфер в чужбина. Стоян Мирков изкупува монетите и другите артефакти от иманяри от цялата страна и ги продава на Георги Карадалиев, който пък им търси

пазар при богати колекционери у нас и по света.


Покрай ареста, например, се установява, че е излизал над 30 пъти в чужбина само през 2019 г. Едва ли при това е ходил само да се изтяга по плажовете или да разглежда архитектурни забележителност, вероятно и работа е вършил.  
Понеже при обиските в дома му е намерена и марихуана, 44-годишният братовчед на адвокат Лазар Карадалиев се е сдобил с две  обвинения – за държане на ценностите и за дрогата. Пред съда защитата на двамата развива бомбастичната теория, че те били тръгнали да даряват колекцията от римски и средновековни монети на музея в Пловдив. Версията, обаче е посрещната с учудено повдигане на веждите от присъстващите в залата, понеже не се отличава с голямо въображение. Делото е едва в началото и неговия развой тепърва предстои. След като нощуват няколко вечери зад решетките Апелативния съд в Пловдив пуска археолозите от сивия сектор под домащен арест.
Както „Уикенд” писа в миналия брой, братовчедите Карадалиеви от години са изкушени от иманярски проучвания и свързания с това алъш-вериш. Колегите им в бранша казват, че са авторитети при оценка на извадените от земята ценности и работят основно като каналджии на антики за другия одиозен беглец от правосъдието Васил Божков.
Наши читатели обаче останали като гръмнати, след като прочели за

юридическото образование на Карадалиев в ЮЗУ. Официалната версия е, че той е от втория випуск, завършили право в университета в Благоевград. Оказва се обаче, че нито от редовно, нито от задочно обучение в ЮЗУ някой го е виждал. Студентите и от двете направления не са били кой знае колко много и освен че се познават, до ден днешен поддържат контакти, като сред тях има адвокати, магистрати, дори зам.-министър на правосъдието. Никой обаче от колегите не си спомня Карадалиев да е бил сред тях на лекции или изпит. Вероятно е бил много специален студент, разсъждават правистите.


В понеделник пък БТА разпространи отворено писмо към медиите от бащата на адвоката – стоматолога д-р Евгени Карадалиев. В него той твърди, че прокуратурата се опитвала да запуши устата на сина му, като му измисля несъстоятелни обвинения. Иначе уважаваният в Петрич зъболекар прави паралел между съдбата на сина си и на собствения си баща, дядото на Лазар Карадалиев, който навремето бил „измел” много лагери и затвори, включително и Белене, и накрая го върнали здравословно съсипан”.


Тежката участ на дядото обаче не може да е индулгенция за безобразията на следващите поколение. Д-р Карадалиев се опасява, че едва ли не имало опасност от физическото ликвидиране на адвоката, което сигурно е продиктувано от бащинската му загриженост, но изобщо не е убедително. В крайна сметка родителските тревоги са разбираеми, но Лазар Карадалиев има повдигнати три обвинения, при това за различни финансови афери. Включително и за получаването на огромен хонорар, без да е свършена работа за 2 стотинки.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.