Ало измамниците използват коронавируса за нови измамни схеми

0

Поставени в условията на извънредно положение, хората са склонни да действат прибързано, под влияние на силни емоции. Същевременно тази ситуация е „добра среда“ за развиване на престъпни намерения. МВР отправя указания към гражданите с цел да се предпазят от нежелани престъпни посегателства.

Ето някои от тях: 

Бъдете много подозрителни към всяко телефонно обаждане или съобщение, с което организация или институция ви подтикват да предприемете незабавни действия за даване на пари по повод разпространението на коронавируса! Измамните обаждания могат да се случат по всяко време на денонощието, докато сте на работа или вкъщи!

Използвайки ситуацията в момента, е възможно сценариите за телефонни измами да бъдат свързани с коронавируса. Например: Полицията търси съдействие от вас при провеждане на операция за задържане на телефонни измамници;

Обаждане от непознат, който се представя за лекар, твърди, че ваш близък или роднина е заразен с коронавирус и е необходимо да заплатите определена сума за неговото лечение;

Плащане на пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини, отвари и др. за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства като маски, ръкавици и др.;

Даване на „капаро“ за закупуване на лекарства, ваксини срещу коронавирус, медицински предпазни средства и др. на по-изгодни цени. 

Не се доверявайте на обаждания от непознати или такива, представящи се за полицаи, лекари, ваши близки или роднини, особено ако ви искат пари за лечение на коронавирус, закупуване на ваксина, лекарство и др.! Подчертаваме – към момента няма ваксини, таблетки, отвари, лосиони или други продукти с рецепта или без рецепта, за „излекуване“ от Ковид-19 – онлайн или в магазин. 

– игнорирайте онлайн оферти за ваксини, лекарства и др.! 

– в случай на посещение на домашния ви адрес от непознати, независимо дали са облечени в защитни медицински облекла, изисквайте задължителна легитимация за удостоверяване на принадлежността им към органите на МВР или здравните власти. 

Закупувайте лекарствени продукти и медикаменти единствено от лицензираните аптеки и дрогерии, които имат съответното разрешение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.