Сотир Цацаров и Иван Гешев потвърдиха съмненията: Да, български паспорти са раздавани срещу рушвети

0

Анкетната комисия, която бе създадена от парламента, за да проучи една от най-големите афери през последните години – издаването на български паспорти на чужденци срещу огромни пари, завърши своята работа с доклад. В него се потвърждава напълно информацията, която в. „Уикенд” изнесе в поредица публикации. Докладът, с който разполагаме,  все още не е публикуван, но изводите в него са повече от любопитни.

Да припомним, че самата комисия беше създадена в Народното събрание през декември 2018 г . и трябваше да работи само три месеца. След това обаче срокът беше удължаван 4 пъти, защото оказва се, да се продава българско гражданство не е проста работа, замесените са много, а парите са огромни.
Пред комисията застава каймакът на правосъдната система – прокурорите Сотир Цацаров и Иван Гешев, бившата правосъдна министърка Цецка Цачева, а също и шефът на ДАНС Димитър Георгиев. Те обясняват

защо е толкова апетитно българското гражданство

и какви са корупционните схеми, по които то се получава.
Според бившия главен прокурор Сотир Цацаров ключовата дума е „удостоверение за български произход”. „На практика липсва каквато и да е регламентация за това как се издава въпросното удостоверение, при какви предпоставки и кой го издава” – казва Цацаров и стига до извода, че в крайна сметка „това е само термин”. „Проблемът не е да получиш удостоверението за български произход, а проблемът е да го получиш навреме, без да чакаш. Да можеш да направиш редовно искане за издаване на такова удостоверение” – подчертава Цацаров.
Той обяснява и защо не е възможно да се направи по модерния начин в 21 век – онлайн. „Защото в огромния брой случаи интернет страницата на тази агенция (за българите в чужбина – б.а.) е отваряла в 8 ч. вечерта и е затваряла в 8,30 ч., без въобще да допусне каквато и да е регистрация онлайн, каквато по принцип трябва да се дава” – казва Сотир Цацаров.
Пред Комисията той изважда огромната мрежа от посредници, които движат документите за наш паспорт. „Те поемат лицата, осигуряват подаването на молбите за удостоверение за произход. На вече по-горно ниво осигуряват издаването на удостоверението, и то в рамките на няколко дни” – казва Цацаров.  Работиш ли без посредник и без да си включен в тази система, не можеш да си регистрираш молбата по никакъв начин, допълва той. „Ако успееш да получиш входящ номер, докато получиш това удостоверение, сигурно ще дойде време, да не ти е необходимо това гражданство по биологични причини. Издаването на удостоверения по този начин трябва бъде прекратено,

защото е генератор на корупция”

– е заключението на Сотир Цацаров.
Неговият приемник в прокуратурата Иван Гешев продължава разкритията. „Тази огромна мрежа от посредници в крайна сметка стига до един ограничен кръг от посредници, които са няколко и единствени имат директен контакт с длъжностните лица от Държавна агенция за българите в чужбина – подчертава той. – Съответно парите тръгват от най-ниско ниво, разпределят се в различно съотношение в зависимост от различния случай и стигат до длъжностните лица от Държавната агенция за българите в чужбина”.
Гешев уточнява, че самото удостоверение от Агенцията е все още първата стъпка и не гарантира получаване на наш паспорт. Втората стъпка е Съвета по гражданството. Както „Уикенд” вече писа, през 2016 г. в неговия състав са извършени драстични промени. Целта е преписките за български паспорт да минават през Съвета по бързата процедура и без много въпроси. А след това също толкова безпроблемно да се сервират на бюрото на вицепрезидента за издаване на указ. През 2017 г. обаче има безпрецедентен брой откази на вицепрезидентада провъзгласи този и онзи за българин. Причината е точно това бързо и лесно разглеждане на преписките от удобния състав на Съвета по гражданството.
Иван Гешев изброява и предимствата, които дава нашият паспорт. Той е скептичен, че кандидатите искат да станат български граждани, а по-скоро искат наш паспорт, за да

кръстосват свободно из Европейския съюз.

Гешев описва и ситуацията в Агенцията за българите в чужбина, чийто шеф Петър Харалампиев, прочут с показателния си прякор Бате Харо, беше арестуван.
„Забележете, в агенцията работят 25 човека. Тя на практика е един напълно затворен механизъм” – подчертава Главният прокурор. Той разказва и за корупционните практики на нароилите се през последните години организации на българите в чужбина, които потвърждават, че този или онзи е с българска кръв. „За да може такава организация да издава съответни документи, тя трябва да е вписана в един регистър” – казва Гешев. И обяснява, че човекът, който решава да впише организация от чужбина в този безценен регистър, е самият председател на Агенцията. С две думи, в ръцете на един човек е и ножът, и хлябът. Чудно ли е тогава, че Бате Харо стигна до ареста!
„Кръгът е абсолютно затворен. В системата няма влизане – или работиш по нейните правила, или чакаш. Така го виждам аз” – категоричен е Иван Гешев.
Интересен е и коментарът на шефа на ДАНС Димитър Георгиев. Пред парламентарната комисия той цитира конкретни неправителствени организации, които са издавали такива документи.  
Георгиев допълва още, че в ДАНС са разкрити и множество случаи, при които се правят инвестиции в България в държавни ценни книжа. „Те съответно са достатъчно ликвидни и след като са закупени, се предоставят в съответна търговска банка – описва схемата той. –  Банката ги приема и дава заем за тях за периода, който е в срока на инвестицията. По този начин инвестиция няма, защото средствата, които са дадени, реално са върнати на този, който иска да получи гражданство.”Димитър Георгиев е категоричен, че това е пропуск и на пръв поглед всичко е направено законно, и въпросните „инвеститори” могат да вземат български паспорт.
В доклада на парламентарната комисия са отбелязани и цените, които посредниците прибират.

 „7, 8, 10 хил. евро, точно защото не българи

по произход, защото са примерно от Косово, с албански или с някакъв друг произход. Установили сме ги” – казва Иван Гешев.
От 2013 до 2018 г. лицата, които са придобили българско гражданство, са от: Северна Македония, Украйна, Молдова, Израел, Сърбия, Турция, Албания, Русия.
Единствено депутатите от ВМРО Юлиан Ангелов и Красимир Богданов, които също са в Анкетната комисия, изказват съмнения за експеритизата и фактите в част от изводите на прокурорите. Отговорът на Иван Гешев е категоричен: „Има повдигнати обвинения и лицата са задържани под стража след като съдът е преценил, че има достатъчно доказателства точно за повдигнатите обвинение и ще ги повторя: организирана престъпна група, пране на пари, подкупи, търговия с влияние”, като визира групата на Бате Харо. Главният прокурор отбелязва също, че специално за част от клиентите, които по никакъв начин не могат да докажат българкси произход, има и „СРС, където всеки се обяснява, че за „този специално цената ще е по- висока”.
Изводът в доклада на Анкетната парламентарна комисия е категоричен: „Според изнесената информация от главния прокурор г-н Сотир Цацаров, зам.-главния прокурор г-н Иван Гешев, председателя на ДАНС г-н Димитър Георгиев има сериозни данни за корупционна схема при осъществяване на процедурите по получаване на българско гражданство от чужди граждани”. Комисията предлага и ремонт на правилата, по които се получават български паспорти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.