Истината за убитата ямболска адвокатка! Надежда Георгиева натрупала колекция от документи и записи с компромати за магистрати и политици

0

Обезщетение от 27 000 лева трябва да получат съпругата и двете деца на разстреляния прокурор Николай Колев, реши Софийският градски съд. Магистратите така са оценили щетите, които семейството търпи, след като Колев, който приживе е от висините на военната прокуратура, е разследван и обвиняем по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, пише „Уикенд“.

Николай Колев, да припомним, бил съветвал другите трима – Димитринка Атанасова, Пламен Калайджиев и Орлин Аврамов как да извършват престъплението. Разбира се, това беше версията на прокуратурата. Съдът, след като делото се точи 15 години, оневини подсъдимите. Те пък осъдиха прокуратурата.
Пламен Калайджиев взема 30 000 лева обезщетение за всичко, което е изтърпял през годините, а бившата му жена Димитринка Атанасова ще вземе 10 хил. лева. Това е решението за нея на две инстанции досега и се чака да се произнесе Върховния касационен съд. На Орлин Аврамов пък са присъдени само 9000 лева. Иначе исковете им бяха за по половин милион.
Прокурорът Николай Колев през декември 2002 г. беше разстрелян пред дома си с 8 куршума.

Убийството му остана в графата неразкрити.

Както впрочем и убийството на самата Надежда Георгиева.
30-годишната юристка е открита мъртва на 28 февруари 2000 г. в мезонета си в кв. „Стрелбище”. Умъртвена е девет удара със сатър в тила. Трупът й е увит в одеала, а парното и електрическа печка са пуснати на макс. Целта е да се вдигне температурата и да се ускори разлагането, за да не може да бъде установен часът на смъртта.
Разследването свежда тежкото престъпление едва ли не до битов скандал. Версията е, че Орлин, Пламен и Димитринка били на гости на Надежда Георгиева. Компанията пийнала, скарали се и адвокатката била убита. По този елементарен начин бяха представени фаталните събития, а  Орлин Аврамов и Пламен Калайджиев са арестувани на бърза ръка. Димитрина обаче успява да избяга в Лондон.

Английски съд отказа да я екстрадира,

заради съмнения, че българският съд не може да й осигури справедлив процес.
Какво свързва Надежда Георгиева с тези хора? Приживе тя се занимава с търговско право и работи седем години за винарната „Стара изба” в Ямбол, чийто шеф е Орлин Аврамов.
Димитринка Калайджиева, каквато е фамилията й в онези години, преди развода, е дългогодишна секретарка на застреляния военен прокурор Николай Колев. Надежда Георгиева и Колев се познават покрай винения бизнес в Сливен и Ямбол. След като Ямбол става безинтересен за амбициозната адвокатка, тя се мести в столицата, където бързо създава контакти и започва да си пие уискито с най-влиятелните магистрати от  Съдебна палата.
Ето какво разказва по-късно за покойната някогашната й приятелка Димитрина: „Тя (Надежда Георгиева – б.а.) ме уверяваше, че „само страхът поражда уважение” и в този чисто мъжки свят, тя си е спечелила уважение. Надя имаше огромна архива, включваща оригинали или копия на много документи, множество касети със записани разговори между нея и хора, с които работи, познава, дава рушвети или изнудва. Особено се гордееше с факта, че успешно може да изнудва дори хора, облечени с много власт. Казваше ми, че не всичко го прави за пари, че изпитва огромно

удоволствие, подобно на оргазъм, когато притисне някой

и той няма друг изход, освен: „послушно да изпълнява всичко – като добре тренирано куче.” Понякога ми пускаше запис на някой от разговорите, показваше ми документи и ми разказваше до най-дребни детайли история след история. Повтаряше до безкрай, че информацията, която има е истинско богатство и страшно оръжие. Казвах й да не се занимава с това, че е опасно и рисковано, но тя винаги ми отговаряше през смях, че аз съм просто жена и съм твърде дребна да разбера, че тя има достатъчно опит и рутина, както и куражът на мъж, че владее до съвършенство тази игра, че силните карти са  в нейните ръце. Казваше ми, че точно това я прави добър адвокат, че печели делата, извън съдебната зала, че може да изнудва почти всеки един от високопоставените и недотам високопоставени магистрати, че всеки един от тях има ахилесова пета, а тя има нужните документи и средства, да им припомни неща, които те искат да забравят. Беше толкова уверена и спокойна. На въпросът ми не се ли страхува, че това може да се върне като бумеранг срещу нея, тя ми отговаряше, че обяснява на всеки един от тях, че има многобройни копия и че ако нещо се случи, тя е готова за ответен удар.“
Оставяме без коментар тази психологическа характеристика на убитата юристка, написана в жалба до отдел „Следствен” на Върховната касационна прокуратура.
Какви обаче бяха доказателствата, че Аврамов и бившите съпрузи Калайджиеви са забъркани в убийството й? През 2001 г. при обиск в дома на Орлин Аврамов ченгетата вадят от пералнята негов потник, на който имало кърваво петънце. Според ДНК-експертизата кръвта е на Надежда Георгиева, но близките на Аврамов са категорични, че дрехата е подхвърлена при обиска от самите ченгета. Това е уликата, след която Орлин и Калайджиеви са обвинени в убийството. Разследването сякаш е сляпо, че

тримата имат алиби да за времето на убийството.

Затова не е изненада, че през 2012 г. съдия Владимир Астарджиев от Градския съд оправдава подсъдимите.  
В онези години Николай Колев е влиятелен военен прокурор. Известно е, че е много близък с тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Когато обаче започва разплитането на убийството на Надежда Георгиева, двамата вече са непримирими врагове. Те си знаят защо.
При разплитането на мистерията около смъртта на ямболската адвокатка един от следователите – Илия Илиев, получи инфаркт през 2006 г.,  докато чака пред вратата на тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Според магистрати той искал да разкаже как е натискан да мачка разследването на зловещото престъпление.
Запознати с детайли по делото, са убедени, че Надежда Георгиева е жертва на големи икономически интереси. Подобни са и разкритията, които прави и Димитринка Калайджиева. В цитираната вече жалба до отдел „Следствен” на ВКП, тя разказва как е натискана при разпитите в СДВР и Института по психология на МВР да признае, че е заклала приятелката си Надежда. Основният интерес на полицаите се въртял около архива от компрометиращи документи и записи на ямболската адвокатка.


„Особено агресивни бяха те към мен, когато им разказах за голямата и сериозна документна измама, която Надя и нейната приятелка Донка Митева – сестра на Винената царица (Роза Георгиева – б.а.), извършиха чрез продажбата на имота на Андрей Конфорти, син на покойната Винена царица, като го подписаха на документи и пълномощно, даващо им право за продажбата на сградата – ресторанта и печатницата, която той като единствен неин наследник притежаваше. Сделката беше изповядана от нотариус, съвипускник на Надя”.


След като подсъдимите за убийството на юристката бяха оправдани, те на свой ред подпукаха прокуратурата. Близките на Николай Колев стигнаха и по-далеч, те осъдиха България в Страсбург, понеже разследването не е водено безпристрастно. Там им присъдиха 30 000 евро обезщетение. Сега семейството иска 100 000 лева обезщетение, то Градският съд им дава 27 000 лева. Те обаче могат да обжалват.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.