В ромските махали – бум на хероина! Наркотиците в София поскъпнаха заради коронавируса

0

Извънредното положение в България заради коронавирус епидемията удари сериозно и маститите търговци на наркотици в София. Заради масовото затваряне на дискотеки, барове и ресторанти, голяма част от продавачите на дрога вече не могат да пласират стоката си на обичайните явки, пише Уикенд.

Дилърите на кокаин в София, продаващи в заведенията, са с променено работно време и пласират стоката си през деня след уговорка с клиент по телефона. Всички пласьори в столицата обаче са увеличили цената на кокаина и той се котира между 150 и 180 лева за грам.
„Само преди седмица кокаинът струваше 110-120 лева, най-много 140 за високо качество без примеси. Всички престъпни групи, занимаващи се с този бизнес, са увеличили ударно цената заради настъпилия хаос с коронавируса. Сега

доставките от Южна Америка са спрели

заради затворените граници и не е известно кога ще бъдат подновени”, коментира ситуацията представител на ъндърграунда.
Според думите му, най-оборотните дилъри на наркотици в София вече крият кокаина и пласират белия прах само на най-лоялните си и платежно способни клиенти. Други пък разреждали чувствително стоката, стривайки в кокаина хапчета аналгин и всякакви други примеси, за да увеличат печалбата си и за да запазят за повече време останалите им количества.
„Кокаинът в България е на привършване, ще свърши до десетина дни, а не е известно кога ще има нови доставки. Заради това много търговци от София търсят и изкупуват „залежала” стока от Бургас и Варна, където потреблението на кокаин е по-малко и цената му е по-ниска”, твърди пласьор на наркотици от Студентски град.
Най-купуваната дрога в София – марихуаната, също е поскъпнала. Десетки пласьори на трева вече поемат

доставки само при големи поръчки.


Клиентът трябва да си поръча минимум 3 грама марихуана. „Доскоро тревата струваше 15-20 лева за грам, а сега е 25 и не идват за 1 пакет”, жалва се консуматор на „леката” дрога.
Думите му се потвърждават от столичен криминалист, който твърди, че през последната седмица има няколко заловени търговци на трева с големи количества в себе си. „Доскоро беше рядкост да арестуваме пласьор с повече от 3-4 грама у него. А в София преди дни задържахме 33-годишен пласьор с над 30 грама кокаин и 50 грама марихуана в него. Има и няколко случая на арестувани с вакуумирани пакети марихуана от по 10 грама – значи търговията е минала на едро”, отчитат от МВР.


Според криминалистите, причините за поскъпването на марихуаната са няколко – многото задържани през последната година пласьори, обявеното извънредно положение в страната и призивите на властта хората да не се разхождат безцелно из улиците. „Пласьорите са крими контингент и при въвеждането на подобни мерки се страхуват да се придвижват из града, за да не бъдат спрени от полицейски патрул”, твърдят криминалистите.
Изключение от общото правило са ромските махали в София, където потреблението на хероин и амфетамини рязко се е увеличило.

Във „Факултета” се вият опашки за хероин

пред къщите на пласьорите. Същото е положението и в ромската махала в Пловдив „Столипиново”, където има увеличение на търсенето и предлагането на наркотици, въпреки, че и там цената на дрогата се е повишила.
„Основната причина е завръщането на хиляди роми от Германия, Австрия, Италия и Испания заради епидемията от коронавирус. Циганите, работещи в чужбина, са успели да спестят пари и сега ги харчат, за да се дрогират, докато трае епидемията. Те и без това не могат да излизат много-много навън”, отчитат криминалисти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.