ВКС на Лозан Панов оправда шеф-рекетьор от ДАНС

0

Върховният касационен съд, чийто шеф е одиозният Лозан Панов, напълно оневини бившият началник на дирекция „Финансова сигурност” в ДАНС Мирослав Маринов. Иначе обвиненията срещу него са жестоки – за изнасяне на тайни документи от Агенцията, с които била заплашена националната сигурност. За да не се разбере обаче как точно е оправдан, ВСК засекрети делото. Така остават пълна загадка мотивите на магистратите за проявената милост, пише Уикенд.

Мирослав Маринов бе арестуван през октомври 2015 г., защото като шеф в ДАНС намерил начин за допълнителни доходи. Давал секретни документи на свой доброволен сътрудник. Името на това лице, така и не стана известно, появиха се само инициалите му С.В. Той беше свидетел на обвинението. Близо две години, от септември 2013 г. до октомври 2015 г., Мирослав Маринов му давал копия от секретни разработки срещу бизнесмени и фирми.

Шефът на „Финансова сигурност” карал С.В. да събира информация за лица и фирми, които по негови думи ДАНС проверява. Двамата се срещали в тайна квартира в София. На тези конспиративни явки Маринов инструктирал С.В как да изпълни и „по-специфични” задачи. Предоставял му документи за разработки на ДАНС, а С.В. ги снимал с телефона си или на ксерокс. След това Мирослав Маринов нареждал на сътрудника си да се срещне с въпросните бизнесмени и да им внуши, че трябва да предложат „помощ за службата”. С този „евфемизъм” всъщност се искали месечни вноски, един вид такса спокойствие, за да си нямат хората проблеми с ДАНС.
Според показанията на С.В., Маринов обяснявал, че парите, събрани по този начин, ще се ползват за гориво и консумативи на ДАНС. Разправял, че бюджетът им е намален. Оставяме без коментар цялата наивност на подобни инсинуации.


По точките от Наказателния кодекс, описани в обвинителния акт, Мирослав Маринов е бил заплашен да прекара от 5 до 15 години в затвор. Извадените от него документи са 11, а според прокуратурата от тази далавера са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата.


Той е арестуван през октомври 2015 г. Излиза в домашен арест след половин година, като сочи здравословни проблеми. И оттук нататък следва стъпка по стъпка оневиняването му от съда, въпреки че според обвинението в тези 11 документа има данни против „икономическата и финансова сигурност на държавата”. Има данни и за други бизнесмени, които също са на мушката на службата. Подробно са изяснени и оперативни методи и средства на ДАНС, като са дадени и  имената на тайни сътрудници. При това е бил застрашен животът на тези хора, които са донасяли за разни аферисти.


При обиска в дома на Маринов са намерени доказателства за теча от ДАНС, при разследването са използвани СРС, разпитани са 45 свидетели, направени са поне 5 експертизи. И накрая всичко това се размива в съда. Първо Маринов получава мижава условна присъда, а във ВКС подчинените на Лозан Панов го тотално оневиняват и засекретяват делото.
От друга страна, това не е първата афера със служители в ДАНС, което пък поставя въпроса по какви точно критерии се назначават агентите, които трябва да бдят над националната сигурност. Не е известно да се назначават конкурси, но пък се знае за жени и деца на разни хора от властта. Дори съпругата на Цветан Цветанов – Десислава, завършила българска филология, е агент на ДАНС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.