Подозират Васил Божков и провинциална мутра за побоя над Слави Ангелов

0

Разследващият журналист Слави Ангелов, който във вторник вечерта бе жестоко пребит с железни тръби от маскирани наемници в „сърцето” на София, може да е бил „поръчан” от хазартния бос Васил Божков заради свои публикации, свързани с криминалното разследване срещу милиардера. Това е основната версия, по която работи МВР. Другият заподозрян като поръчител на дръзката инквизиция е бургаския бизнесмен Иван Нончев, прочул се като простака, разорал дюните на къмпинг „Смокиня” миналата година, за да си открие гледка към морето.

Слави Ангелов бе нападнат с брутална жестокост във вторник късно вечерта, около 21 часа на централния столичен бул. „Дондуков”. Журналистът, който живее в района, е отивал до магазин, за да напазарува, когато е бил атакуван от двама маскирани биячи, въоръжени с метални тръби. Трети мъж, също маскиран, е

записвал инквизицията с телефона си.

Според свидетелски показания на очевидци, агресорите са дебнели Слави Ангелов в автомобил, паркиран наблизо. Биячите са удряли журналиста, докато той загуби съзнание.
„Паркирах колата и тръгнах към къщи. Пред мен вървеше един съсед. Щом той влезе във входа, видях човек с маска. Отначало не обърнах внимание, защото сега много хора ходят с маски, но този беше с маска с череп и кости. Загубих съзнание, когато отворих очи, един младеж стоеше над мен, имаше и полиция…”, разказа пред колегите си от в. „24 часа” Слави Ангелов след нападението. Разследващия журналист веднага е бил откаран в софийската болница  „Царица Йоанна” (ИСУЛ – бел. ред.), където е бил опериран. Състоянието на Слави Ангелов е стабилно, той не е с опасност на живота, но е с множество контузии. Кракът му е счупен, има и

травми по цялото тяло и лицето.

„Полицията работи по една версия за побоя над журналиста Славия Ангелов – поръчка за покушение, свързана с работата му. Това е недопустимо, да се посяга на журналист, да се посяга на човек. Слави Ангелов е разпитан, но предвид състоянието му, ще се вземат и още показания”, коментира бруталната мутренска инквизиция главния секретар на МВР Ивайло Иванов.
Издателят на „Медийна група България” Венелина Гочева също е категорична, че нападението над главния редактор на „168 часа” е свързано с работата му. Гочева бе категорична, че колегите на Слави Ангелов също оказват съдействие на МВР, предоставяйки на криминалистите последните теми, които е разследвал уважавания журналист и преподавател във Факултета по журналистика на Софийския университет.
„Аз съм втрещена от това, че третия човек е записвал побоя. Тоест

този побой трябва да бъде показан

на някого. Побоят не е бил с цел грабеж, тъй като на Слави не му е отнето нищо”, потресена бе часове след дръзкото нападение Венелина Гочева.
Според колеги на Слави Ангелов, той може да е бил поръчан от скандалния бургаски бизнесмен Иван Нончев, прочул се като простака, разорал дюните на къмпинг „Смокиня” миналата година, за да си открие гледка към морето.
Известният журналист следеше изкъсо съдебното дело срещу Иван Нончев, което в края на февруари бе прекратено от Бургаския окръжен съд и върнато на прокуратурата. След лъхащото на корупция съдебно решение Слави Ангелов се възмути публично и публикува разследване, от което стана известно, че съдията е взел под внимание спорни експертизи на вещите лица Димитрина Стоянова и Иван Камбуров, за да оневини Иван Нончев, варварски

унищожил хилядолетната пясъчна дюна.

Последният коментар на Слави Ангелов също е по темата „Иван Нончев”. На 4 март той публикува мнение, озаглавено: „Простака победи и ни върна в 90-те: дюната я няма, той – невинен”. В официалната позиция на „Медийна група България”, осъждаща бруталното нападение, също се намеква, че разследващия журналист е атакуван заради казуса с унищожената дюна. В декларацията се казва, че Ангелов е нападнат с „провинциална грубост” и припомнят, че колегата им е с активна гражданска позиция по много теми, особено екологични.
На пръв поглед дръзката и лъхаща на аматьорщина наказателна акция над Слави Ангелов обаче може да се окаже дело на професионалисти. Криминалисти коментираха пред „Уикенд”, че агресорите са избрали момента за нападението си в най-подходящия момент – когато в България е обявена извънредна ситуация заради коронавируса.
„Нападат го по тъмни доби, в момент, когато вниманието на всички е насочено само към COVID-19. Да, в центъра има стотици камери, които и в момента се преглеждат, но в тъмното

няма как да се различат агресорите,

дори и да са били без маски. Общественото внимание също е занижено – в тези смутни времена хората се вълнуват само от борбата с коронавируса, дали ще има лекарства и военно положение и как ще оцелеят…”, изтъкват криминалисти. Според тях въпреки че на пръв поглед изглежда аматьорска бабаитска акция, побоя над Ангелов може да е добре планирано покушение от знаков бос.
Сред разследваните версии за поръчителство на побоя е и тази, че хазартния бос Васил Божков може да стои в дъното на инквизицията. Божков е в ОАЕ, а срещу него са повдигнати 11 обвинения, като милиардерът е разследван и за поръчкови убийства.

Интересен детайл, направил впечатление и на жертвата Слави Ангелов е, че единия от биячите му е носил маска с нарисуван череп. Неотдавна

прякорът на Васил Божков бе споменат

в публикация на оглавявания от журналиста в. „168 часа”. Футболни хулигани от агитката на „Левски” носят маски с черепи, затова и първоначалната версия бе, че атаката може да е дошла от членове на крими групировката „София Запад”. Напоследък обаче маски с черепи и кости се продават и по интернет заради настъпилата криза с COVID-19 и съвпадението наистина може да е случайно.
Слави Ангелов е сред най-популярните разследващи журналисти в България. Кариерата си започва през 1994 г. в неизлизащия днес в. „Континент“. През 1997 г. става част от екипа на в. „24 часа”, където се занимава с разследвания. Пише основно по криминални теми. От 2011 г. е главен редактор на в. „168 часа”. Автор е на книгите с документални разследвания за подземния свят у нас „9 милиметра”, „Наглите” и „Взлом”, бил е сред сценаристите на първия сезон на сериала „Под прикритие”. Женен е за журналистката и тв продуцент Татяна Тасева, която в момента е част от екипа на предаването „Референдум” по БНТ1.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.