Иво Гела тайно в България – навил се да свидетелства срещу голям мафиот

1

Варненския подземен бос Иво Иванов-Гела се в върнал в България, гласи актуален слух в морската столица. Неофициално се твърди, че Гела доброволно се е предал, като е сключил сделка с прокуратурата да бъде свидетел срещу много голям мафиотски бос, който в момента е разследван и все още не е арестуван. За това случая със завръщането на Иво Иванов не е оповестен публично, пише „Уикенд“.

Припомняме, че Гела се криеше близо 5 години в Доминиканска република. У нас от 22 май 2015 г., е обвинен от специализираната прокуратура като лидер на организирана престъпна група за разпространение на наркотици, отвличания, рекет, побои и поръчкови убийства на територията на областите Варна и Добрич. Заради убийствата го грози доживотен затвор.


Групата бе разбита през пролетта на 2015 г. след като легендарния варненски ъндърграунд играч Атанас Радев- Наско Ластика я изпя в полицията. Радев почина месеци по-късно в болница. Официалната диагноза бе тумор на мозъка и пиелонефрит. В подземния свят обаче упорито се говори, че Ластика е бил болен от СПИН. Прокурорът цитира показания на Ластика и двама анонимни свидетели, които разказват, че Гела заедно с екс гаджето на Мая Илиева – Николай Иванов-Шванца, са контролирал разпространението на кокаин във Варна от 2002 до 2009 г.


На 16 декември 2015 г. Гела, макар и от Доминикана, поръчва убийството на бизнесмена Тинко Георгиев.

Той бе разстрелян в дома си на ул. „Хан Крум” във Варна пред очите на жена си и 5-годишния им син. Тогава като причина за убийството беше сочен конфликт между Георгиев и Иванов за хотела „Владислав Варненчик” в курорта „Златни пясъци”. Според неофициалната информация по случая, от хотела си Георгиев печелел около 1 млн. на сезон и имал сключени дългосрочни договори за настаняване на туристи. Вероятно па тази причина той бил принуден със заплахи и тормоз от страна на Гела да му продаде хотела срещу символична сума.
Според ченгетата, групата е създадена през януари 2001 г.

Основната й престъпна дейност се е състояла в разпространението на кокаин, хероин, марихуана и амфетамини в североизточна България.

Стоката на едро пристигала от Турция, Доминиканската република и по други канали, контролирани от Гела. Тя е била разпространявана на едро и на дребно. За тази дейност в групата отговаряли Николай Иванов, Янко Живков и Добрин Димитров. Дилърите на дрога извън групата били принуждавани да работят за нея или да делят печалбата си чрез побоища, рекет и всевъзможни унижения. По този начин Гела наожил пълен контрол над наркоразпространението във Варна и Добрич.


Друг основен източник за приходи на Иво Гела и хората му било събирането на „такса покойствие” от бизнесмени пак в района на Североизточна България.

Собствениците на по-големи търговски обекти били принуждавани да платят еднократна такса от 100 000 евро при откриване на търговските си обекти. По-дребните бизнесмени трябвало да се отчитат с по-малки суми, но периодично. Голяма част от сумите, получени от престъпна дейност, Иво влагал в хотелиерство, ресторантьорство, рекламни агенции и други видове легален бизнес. Освен хотел „Владислав” в Златни пясъци, негова е и дискотека „Викинг” в Слънчев бря

г.
Чрез Иво Гела групата е приемала и поръчки за отвличания и убийства на бизнесмени, най-често от техни съдружници или конкуренти.

Това е ставало дори и след като той избяга от България. Същата група е подозирана, че е ликвидирала висаджията Веселин Стоименов – Весо Дебелия, който бе убит със 7 куршума на 7 януари 2016 г. в столичния жилищен комплекс „Макси” Дебелия имал конфликт с Иво Иванов по линия на трафик на кокаин.  

1 Коментар
  1. Соте казва

    Няма ли да има нещо по – конкретно , иначе те останаха пашата , маджо , алексей, баретата , маргините четох, че стават шефове на ТИМ, Варна и Бургас (абе целото море) и още две дозини дребни апашчета.
    Ще следиме за имената им !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.