Арестуваният адвокат на Цветан Василев захлебвал като иманяр при Божков, ровел с трактор в търсене на антики

0

Имат ли пресечна точка бегълците от правосъдието Цветан Василев, Васил Божков и оръжейният търговец Емилиян Гебрев? Оказва се, че свързващото звено между тримата е столичният адвокат Лазар Карадалиев. Той брани интересите на Цветан Василев и Емилиян Гебрев, а навремето е работил в иманярската мафия на Васил Божков.  

На 17 март Лазар Карадалиев беше арестуван заедно с колегите си от кантората Стоян Стоянов и Ивайло Боев и адвокатския им помощник. Адвокатът на белградския беглец, който източи КТБ, е посочен като шеф на престъпна група за пране на пари. Бандата е действала от 2014 г., а предводителят й Карадалиев е хвърлен в килията, но може да обжалва пред Апелативния спецсъд.

Колегите му Стоянов и Боев са отвън,

но с гаранции по 150 000 лева. Помощникът им е на свобода срещу 50 бона.
Прокуратурата твърди, че престъпната структура на Карадалиев използва 10 кухи фирми, регистрирани на подставени лица в България и в офшорни зони. „Собствениците” им теглили и прехвърляли пари по определени сметки, а самите пари са придобити от престъпна дейност.
Лазар Карадалиев има богата биография и преди да се окаже арестант – тръгва от иманярските среди на Черепа и стига до адвокат на Цветан Василев и Емилиян Гебрев. Завършва в ЮЗУ, като е от втория випуск юристи, които се обучават в Благоевград. Следва обаче задочно, споделят запознати, защото в онези години е имал доста печеливша работа при Васил Божков.
„Работеше като негов оценител, кръстосваше цяла България – разказват отлично информираните ни източници. – Като се разчуеше, че в някой край на страната е извадено нещо интересно от земята и е на черния пазар, Лазар бързо отиваше на място. Преценяваше каква е стойността на антиката, даваше цена, водеше преговори и накрая носеше трофея на шефа си Божков.”
Карадалиев е роден в Петрич, район изключително богат на археология.

Майка му е учителка, а баща му стоматолог.


Карадалиев покрай интересите си към разкопките на антики, заедно със свои роднини, става приближен на Васи Божков. Той не само води преговори за откупки, но заедно с чичо си и братовчед си наемат ниви. Представят се като арендатори. „Щом се чуеше, че някъде е излязла например статуетка или нещо подобно, Лазар с чичо си и братовчед си, заминаваше – припомнят си авторитети от бранша. – Сключваха договори с местните и под формата, че ще обработват земята, палеха трактора и изораваха всичко. Те просто бяха бригада, търсачи на артефакти за Черепа”.
Успоредно с издирването на ценности, Карадалиев успява да се дипломира като юрист. Веднага прави следващата стъпка – мести се в София. Регистрира се като адвокат и отваря кантора. „Не си губете времето да търсите сайт на кантората му,

тя има само банкова сметка”


– шегуват се известни юристи.
Те са категорични, че Карадалиев е пълна анонимка в професионалните среди, докато се захваща с далаверите на белградския „имигрант” Цветан Василев. „Лазар е от сивия сектор – описват го запознати, – от този тип юристи, които не са блеснали с пледоарии в залата. Те обаче знаят с кого да разменят по някоя приказка, тичат нагоре-надолу из Съдебната палата с куфарчета и бързо започват да демонстрират висок стандарт на живот – скъпи дрехи, швейцарски часовници, луксозни имоти из ваканционни дестинации.”
Още преди години Иван Гешев каза, че Карадалиев имал много специална поръчка от клиента си Цветан Василев, а думите му бяха потвърдени в съдебната зала и от основния свидетел по делото за КТБ – Бисер Лазов, бивш главен счетоводител на източения трезор. Карадалиев поискал от него да плати 20 хил. евро на следователката Надежда Куюмджиева, за да бъдат „решени съдебни проблеми”, свързани с призовките и издирването за разпит на Цветан Василев.  
Активната дейност на Лазар Карадалиев извън съдебните зали не остана незабелязана и през годините той се сдоби с три обвинения. Последно е подведен под отговорност като лидер на въпросната престъпна група за пране на пари, заради което сега е зад решетките.
Всъщност това обвинение е повдигнато на 20 декември миналата година, а ден по-рано бяха обискирани кантората и жилището му. Тогава някои адвокати заплашиха, че ще се вдигнат на протест, дори поискаха Висшия адвокатски съвет да го защити. Все пак колегията се оказа наясно с аферите на господина и

не намира основания да застане зад него.

Първото обвинение срещу Карадалиев е от октомври 2017 г. – за участие в контрабанда на цигари. Самата афера е изровена от 2011-2012 г., а се разследва от 2016 г.. Навремето Карадалиев посрещал и изпращал камиони с контрабандните цигари, а заедно с него бачкали още трима тариката. По това обвинение му се разминава само с „подписка”.
През май 2018 г. прокуратурата подгони ловкият адвокат, защото се опитал да вразумява ключовия свидетел по делото за КТБ – Бисер Лазов. За да го „профилактира” Цветан Василев дал на Карадалиев  210 хил. лв. Плащането станало в Белград.
Малко преди това пък се разчу, че адвокатът се е наместил удобно на бюрото на Цветан Василев в КТБ. От тази „висота” започнал як тормоз над Бисер Лазов. Както обяснява самият той, Цветан Василев спускал по това време директно на Лазар Карадалиев указания и задачи как да се скрият следите от банковия обир. „Аз отказах да се подчинявам и започнах пълно съдействие с разследващите органи – заяви в съдебната зала Бисер Лазов. –  Предупредих и колегите, което истински вбеси Карадалиев. От този момент срещу мен започна яростна атака и тормоз. Заведоха ми и дело, че съм обидил и притеснил Василев. Служители също бяха притеснявани и привиквани.”
На тормоз и заплахи са подложени и други хора, които са наясно с игрите на Цветан Василев. Лазар Карадалиев се опитва да поучава различни хора, които обаче са имали финансови отношения с банкера и знаят как е отпускал кредити. Сред тях е пернишки бизнесмен, собственик на централна ремонтна база, както и собственик на оранажерии в Петрич. Сред заплашваните е и собственикът на „Евробилд 2003” Тихомир Иванов, който се притеснява да не го

„дръпнат” някъде с някой багажник”.

Пред съда Бисер Лазов разказа подробно, че от август 2013 г. до март 2014 г. Цветан Василев дава пари на журналисти на ръка, за да излязат „положителни публикации” за Василев и „разкрития” за враговете му.
Адвокатът също присъства на срещите. По думите на Бисер Лазов за две седмици Цветан Василев дава на Карадалиев 520 хил. евро и 200 хил. лева. Те са извадени от касата на КТБ, а Лазов получава указания да им помага винаги с пари на годподата, ако има някаква нужда.
Покрай трите обвинения, повдигнати от прокуратурата, Комисията по конфискациите поиска в средата на февруари  2, 8 млн. лева от Лaзaр Кaрaдaлиeв. Оказва се, че той взел този хонорар, без да си е мръднал пръста за юридичecки или други уcлуги на частна фирма. Освен това парите са му връчени без документ.
A как реагира на тези обвинения самият Лазар Карадалиев? Той побърза да се изкара жертва. Подгонили го, понеже бил адвокат на… Емилиян Гебрев. Каквото и да си говорим, известни далавераджии умеят да се навързват като свински черва и да си вярват на легендите, които сами си съчиняват.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.