Жестоки далавери в Созопол: Преторианската гвардия на Панайот Рейзи вдига нов квартал на богатите върху земя за бедни

0

Политиката няма връзка с морала, казва философът на Ренесанса Николо Макиавели, а векове по-късно бившият созополски кмет Панайот Рейзи показва колко вярно е това прозрение. Дори и да не е запознат отблизо с творчеството на великия мислител, Рейзи е действал точно по неговите „указания”. Например, бил е щедър към своята преторианска гвардия, а по тази щедрост само можем да предполагаме какво пък е заделили лично за себе си, пише Уикенд.

Живописното село Равадиново, благодарение на великодушния Рейзи, скоро ще промени облика си и ще се превърне в квартала на богатите. Но не кои и да е богати, а кохортата бивши общинари от Созопол, протежета на управника Рейзи.
В това прекрасно място, където в края на 90-те години на миналия век избра да си отиде великия поет Христо Фотев, хора от най-тесния кръг на созополския кмет са се сдобили със земя и отстъпено право на строеж, уж като социално слаби. „Всеки от тях има много имоти, но защо пък да не вземе още един и в Равадиново, след като Созопол е вече плътно презастроен” – обясняват компетентни.
От далаверата със земята, която е била за социални цели, намазва Красимира Германова. Докато Панайот Рейзи кметува, тя е несменяемият председател на Общинския съвет в Созопол. След последните избори е вече само съветник. Недалеч от нейния парцел,

две табели, забити край друг огромен терен,

указват, че на това място строят синовете на главния секретар на общината Веселина Спасова. Тя от години живее на семейни начала с Христо Христов, който през дългото властване на Рейзи е шеф на дирекцията, която отговаря за устройството на територията. При това, разказват в Созопол, Христо Христов е контролирал изпълнението на всяка обществена поръчка на кметството.
С бързи стъпки напредва и новата къща в квартала на богатите на бившия шеф на строително-ремонтната бригада към общината в Созопол Ангел Яхвачов. Господинът, чиято официална титла е организатор ремонт и поддръжка, също е от най-доверените съратници на Панайот Рейзи.
С парцела в Равадиново обаче не свършва „манната небесна”, изляла се върху фамилията му при управлението на Рейзи. Дъщерята на Яхвачов – Мария Найденова, е собственичка на фирмата, която стопанисва паркингите. И внимание! Фирмата й на година е

отчитала само по 20 000 лева на кметството

Иначе е печелила стотици хиляди. Всеки, който е минавал поне веднъж през Созопол, е наясно какви пари се изкарват от претъпканите паркинги, особено през сезона. С организацията на паркингите в града лично са бил ангажирани съпругът на Мария – Николай Найденов и Стойчо Неделчев, дълги години общинар, известен в града с „уханното” прозвище Стойчо Манджата. Въобще само тесен кръг хора са били допускани до благините на властта. Щедър е бил Рейзи към верните си васали, но пък и те са му отговаряли с „чудеса от храброст”, които сега най-вероятно ще им причинят главоболия и срещи с прокуратурата и икономическа полиция.
За да не сме голословни, ще се позовем на прелюбопитен документ. Той показва, че същата тази Мария Найденова, като част от екипа на счетоводната къща на несменяемата общинарка Красимира Германова, е теглила на каса, пари от сметката на футболния клуб „Созопол”. Нека уточним, че този отбор не притежание на общината, но въпреки това за него са вадени по половин милион на година от хазната на морския град. Връзката с кметството обаче е бил лично Панайот Рейзи, който само до преди месец е президент на клуба и това обяснява този рог на изобилието. За да се придаде законова фирма на това точене на бюджета, е направен договор за общинско финансиране. Под него стои подписът на зам.-кметицата Петя Чапевова. Въпреки че в касата на футболния клуб са вкарани стотици хиляди, накрая се оказва, че на играчите с години не са плащани здравните осигуровки.
Още един абсурд има адрес в Равадиново. Там Панайот Рейзи вдига детска градина

за цифром и словом едва 13 дечица.

Парите, с които е направена, са отпуснати от държавата за асфалтиране на селото. В последния момент, в наверечието на изборите, Рейзи прави градина, като строежът е възложен на Георги Стоев. В Созопол, от години наричат бизнеса на господина – „пералнята на Рейзи”. Може би защото фирмите на Стоев през изминалите години са абонирани за обществените поръчки в морския град. Така уж заради комфорта на 13 деца Равадиново е обречено на кал.
В самия Созопол също се въртят далавери до последно от бившия управник. Нов жилищен комплекс, чиято предистория е от времето на Рейзи, продължава да израства точно срещу сградата на общината. Историята на тази поредна бетонна грамада е описана в документ, подготвен от новия кмет Тихомир Янакиев. В близките дни с нея предстои да се запознаят не само общинските съветници, но и прокуратурата.
Новият жилищен квартал, съграден за благото на избрани дами и господа, приближени на Рейзи, е направен върху общинска земя, предназначена за отдих, култура и спорт. Каква зелена зона, какъв отдих за местните! Районът, останал едва ли не последен незастроен, на бърза ръка е  трансформиран в зона за жилищно строителство. При това, колко благородно – идеята била да се раздаде на бездомни и малоимотни хора и те горките да вдигнат покрив над главите си. също като в новия квартал на богатите в Равадиново.
В Созопол обаче се оказва, че

няма бедни и социално слаби.

Затова следва ускорена процедура за разпродажба на парцелите. Новите собственици, които са няколко строителни фирми – „Лъки 288”, „Куш груп”, „Куш инвест”, „Антик”, „Полид”, Жечо Маринов и „БДК инвест”.
И отново ударно, в рекордно къси срокове са издадени визи за проектиране, одобрена е техническата документация и е извадено разрешение за строителство. Само за няколко месеца документите на инвеститорите са придвижени, като при това дори не се спазват необходимите според закона срокове между отделните административни процедури. Всичко става за един дъх време.
С това облагите за приближените на одиозния управник обаче далеч не се изчерпват. Към новия квартал в морския град е прокарана нова улица, дълга около 200 м. Веднага са вдигнати и две огромни подпорна стена, като едната е дълга над 125 м, висока над 7,5 м, а другата е по-скромна – само 67 м. и 2 м.височина. Общината в Созопол прави съвременно улично осветление, скоростно изгражда водопровод и канализация.
Цялото това благоустрояване на новия квартал струва 1,1 милиона лева. Сметката е платена щедро от общината. За това получава само 18 апартамента и след като ги продава, взема едва  1,4 милиона лева. Според източниците ни, в новия комплекс, който е на хубаво място и с прекрасна панорама, са се настанили само хора от

най-близкото обкръжение на Панайот Рейзи.

С това обаче не свършват имотните афери, завъртени по негово време. Само през последния му мандат са продадени 77 апартамента. При това жилищата са продавани на цени много под пазарните. Сега кметството разполага само с 30 общински жилища.
През последните години от царуването на Рейзи, от 2016 до 2019-а, кметството е разпродало и 30% от земята на общината за малко над 4,5 млн. лева, тоест  получавани са по милион лева на година. А при това е продавана земя и на предпочитания от баровците квартал „Буджака” и на други места с вълнуваща гледка към морето. По тези места цените на имотите гонят рекорди.
Като кмет Рейзи не е забравил да реши съдбата и на 7-те общински язовири. През 2016 г. те са дадени на концесия за 15 години. А наемите направо чупят рекорди – между 400 и 600 лв., като най-високата стойност стига до 720 лева. Да уточним – това са пари за цяла година, не за месец! От 7 язовира в касата на общината се вливат общо 4057 лева на година. При това частниците-късметлии ще ги ползват чак до 2033 г.
Ускорено сърцебиене предизвикват и цените, на които е продавана земеделска земя в община Созопол. Най-много декари са дадени за 6 до 8 лв. Има обаче и късметлии, които са платили по левче за декар, а някои дори са купували и за стотинки. Цена за декар! Пак да уточним, това е земеделска земя, но на едно от най-интересните места край морския бряг. Най-скъпо – за 8-12 лева са оценени ниви в местностите „Акра“, „Факуда“, „Лафотумба“, в землищата на селата Атия, Равадиново и други. Купувачите, излишно е да уточняваме, са все едни и същи частни лица и фирми. Те си знаят защо Рейзи е бил толкова щедър.


Другите, обикновените граждани на созополската община, сега събират подписка и искат господинът да напусне общината.

Както е известно, Панайот Рейзи и след последните избори отново се подвизава във властта, макар и като редови общински съветник. В Созопол негодуват, че 12-годишното му царуване е довело районът до дългове и финансова пропаст, която съсипва развитието му през следващите години. Хората задават и резонния въпрос какво става с разследването на прокуратурата за присвоени над 2 млн. лева от Рейзи, което се води от една година.
Инициатор на подписката е Ванча Байлова, кметицата на с. Присад, която на 28 февруари загина в катастрофа. Приживе тя е най-ревностният критик на управлението на Панайот Рейзи и кохортата му. До дни подписката, в която вече са се разписали хиляди жители, ще бъде на бюрото на главния прокурор. На ход е Иван Гешев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.