Васил Божков броил 1 милион, за да убият съдружниците му! Грузински наемници трябвало да реализират мократа поръчка срещу Цеките

0

Хазартният бос Васил Божков е подготвял екзекуциите на партньорите си в „Еврофутбол” Цветомир и Боян Найденови заради отказ на двамата братя да му прехвърлят 50% от дяловете си в компанията за онлайн хазарт „Ефбет” и сигналите, които са изпратили срещу него в Специализираната прокуратура и в НАП, довели до спирането на хазартната игра „Национална лотария”. Това разкриха пред „Уикенд” столични криминалисти, ангажирани в разследването на престъпната империя на най-богатия българин.

В началото на седмицата прокуратурата разпространи аудиозаписи от разследването срещу Васил Божков, от които става известно, че той е притискал Цветомир и Боян Найденови да му прехвърлят половината от дяловете си в „Ефбет”, както и да му харижат 50% от собствеността на игрални зали с ротативки в цялата страна.
Записите, направени от Цветомир Найденов и от баща му Стефан Найденов – Цеката, са изследвани от прокуратурата, а експертизата е  потвърдила, че те са 100% автентични. И макар мнозина юристи да твърдят, че СРС-тата не могат да бъдат приложени към делото, записите хвърлят светлина върху методите, с които Васил Божков е монополизирал хазартния бизнес и контролът, който укрилият се в ОАЕ милиардер е осъществявал над Държавната комисия по хазарта. От записаните разговори става известно и че Божков е рекетирал братя Найденови да му плащат по

10 милиона лева „такса спокойствие”

всяка година, както и че той еднолично е разпоредил в Комисията по хазарта да не издава лиценз за нова хазартна игра на ортаците си в „Еврофутбол”. В един от записаните разговори, провел се миналото лято, Васил Божков обяснява на братя Найденови, че те са го предали и макар да отрича да е поръчал убийствата им, подмята: „Които предават – умират! Аз не съм бил така, такава ви е съдбата бе, приятелю”. Божков произнася и друга впечатляваща реплика: „Дайте да сме партньори, да ми дадете това, което мисля, че е мое. Прав не прав, това съм си го внушил, трудно ще ме убедите”.
В разговорите между Васил Божков и братята Цветомир и Боян Найденов, хазартния бос намесва и името на висаджията Красимир Каменов – Къро. Според думите му, Къро имал интерес да влезе в хазартния бизнес и бил готов да инвестира 100 милиона лева в ротативки, като щял да му отчита 50% от печалбата, „защото ми е приятел”. Божков подмята и че

Къро бил готов да „омаа” Цеките

и даже му се сърдел, че Божков не допуснал това да се случи. „Цял живот сте живели под похлупак, никой не е смеел да ви каже нищо”, обяснява в един от разговорите с партньорите си хазартния бос, намеквайки, че силовите групировки и регулаторните органи са ги оставили да работят на спокойствие заради неговото влияние.
И макар в записания последен телефонен разговор между Васил Божков и бащата на братя Найденови – Стефан, проведен в средата на месец декември 2019 г., хазартния бос да отрича, че е изпратил наемни убийци, които да ликвидират „предателите” Цветомир и Боян, оперативните данни на МВР сочат, че Божков е предприел действия за физическото елиминиране на Цеките.
Според засекретени засега данни от разследването, още в края на месец ноември 2019 г.

в България пристигат двама грузинци,

бивши командоси от специалните грузински части „Омега”, участвали във Втората чеченска война. Грузинците идват у нас с легендата, че започват работа като охранители на свой сънародник – влиятелен бизнесмен с прозвището Гиа, който е сред собствениците на тържището в „Илиянци” и е близък приятел и съдружник с висаджията Красимир Каменов – Къро.
Грузинците са настанени в къща в Костинброд, но много скоро след пристигането им в България братята Найденови научават, че те са дошли за тях и че са прибрали 1 милион лева, за да ги елиминират.
„Частните охранители на Цветомир Найденов са засекли грузинците и техни съмишленици, които са ги следели и са записвали маршрутите им. След като братята подават сигнал до службите, цивилни ченгета започват да наблюдават наемниците”, разказва пред „Уикенд” запознат с разследването. Грузинците обаче също са предупредени, че са разконспирирани. Съмненията на ченгетата са, че служители от ГДБОП на ниско ниво са издали информация към Васил Божков.
Въпреки това службите за сигурност реализират секретна операция в средата на месец януари. Тогава ченгетата

арестуват грузинци в „Ролс-Ройс”

за 1 милион лева. Единият от задържаните е наемник, а другия – бизнесменът с прозвището Гиа. В поръчковата лимузина антимафиотите откриват автомати „Калашников”, взривни вещества, ръчни гранати и друго бойно снаряжение. Докато секретната операция е в ход, други двама съмнителни граждани на Грузия успяват да напуснат тайната квартира в Костинброд.
За акцията срещу наемните убийци от Грузия, движещи се из София с „Ролс-Ройс” съобщава лично премиера Бойко Борисов в средата на януари по време на заседание на Министерски съвет. „Такива сериозни хора гониха, с толкова оръжие… Не бях виждал в „Ролс-Ройс” да се движат. Никой не очаква от „Ролс-Ройс” да го нападнат…”, похвали тогава МВР министър-председателят.
Грузинците прекарват повече от месец в ареста, преди да бъдат освободени от ареста поради липса на убедителни доказателства, че са подготвяли убийствата на братя Найденови. Адвокатите на наемниците твърдят, че те не са планирали никакви убийства, а

„само” търгували с огнестрелни оръжия

и са подготвяли сделка с автомати и боеприпаси, за която щели да докладват в ДАНС, за да им издадат оттам разрешителни за покупко-продажба на оръжия.
Според запознати с разследването, срещу наемниците от Грузия е проговорил техния сънародник Константин Купрешвили – Костя, който преди години е бил разследван за убийството на Емил Димитров – Емо Макарона. Костя живее във Варна от края на 90-те години на миналия век и е с дебело крими досие – задържан е неколкократно за дрога, рекет и трафик на крадени коли от Варна към грузинското пристанище Поти. Неговото име изплува като свидетел по разследването срещу ромския бос от Костинброд Любомир Илиев – Къдравия. През 2012 г. грузинецът свидетелства, че е бил нает от Любо Къдравия за екзекуцията на бившия депутат Цветелин Кънчев – Дон Цеци.
От Специализираната прокуратура отказаха да потвърдят информацията ни, че Костя е станал защитен свидетел срещу Васил Божков и своите сънародници.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.