Шефката на комсомола и синът й източили „Камчия”? Мехмед Дикме харизал на руснаците 120 декара до морето само за 650 000 лева

0

Станка Шопова и нейният син са довели до ръба на фалита курортния комплекс „Камчия”. Бившата комсомолска шефка стои в основата на този грандиозен руски проект, изникнал в една от най-красивите части на Черноморието. Преди година Шопова бе уволнена внезапно директно от Москва, а според източниците ни, братушките били слисани от размера на липсващите суми, пише Уикенд.Според официалната версия неговото предназначение е оздравителен детски лагер, но дали само с това се изчерпват функциите му? От години витаят съмнения, че е шпионски център. Дори в руските медии разсъждават над въпроса курорт или разузнавателен център е „Камчия”, който впрочем има такива съоръжения, че може сам да си произвежда ток и не зависи по никакъв начин от енергийната система на България.
Навремето, както припомнят източниците ни, Станка Шопова извъртяла такава сделка, че нейните хора взели без пари имота край брега. През 2004 г. 120-те декара, върху които израства „Камчия”, са продадени за „изключителната” цена от 5 лева на квадрат. Заповедта за тази продажба е разписана от

тогавашния земеделски министър Мехмед Дикме,

който днес е луксозен консултант.
По онова време мястото се води частна държавна собственост и с подписа на Дикме, руснаците се облажват със 120-те декара за малка над 650 хил. лева. И без да сме експерти по недвижимост, е ясно, че това не е истинската стойност на имот, който съчетава гора, море и река. Негов собственик е правителството на Москва, то притежава фирмата Спортно-оздравителен комплекс „Камчия” ЕАД. В директорския борд е Станка Шопова в компанията на няколко руснака.
Преди да се стигне до уникалната цена от 5 лева на квадрат, със земята в курорта се разпорежда „Камчия” АД. През 2003 г. от него се пръкват две фирми – Спортно-оздравителен комплекс (СОК)„Камчия” и „Шкорпил турист”. Те си разпределят земя и сгради на брега на морето.  В СОК „Камчия”, чийто офис е в Бургас, влизат бунгалата на някогашния къмпинг, неговите бар, административна сграда, магазин, паркинг и съответната инфраструктура. За „Шкорпил турист”, чието седалище е направено във Варна, остават 3 ресторанта, павилион и 3 дка земя в Старо Оряхово. Директор и на двете фирми е Христо Христов. Освен това той ръководи и трета фирма, пак тръгнала от старата „Камчия” АД. Тя стопанисва къмпинг за каравани, а

офисът й кой знае защо е в Търговище.

Въпросният Христо Христов се оказва шеф и на фирма „Камчия турс”, на която са прехвърлени акциите на СОК „Камчия”. Малко след това е направена сделката с руснаците и така имотът на морския бряг се прехвърля от фирма на фирма, докато накрая отива в ръцете на московския кмет Юрий Лужков. Както обясняват източниците ни, схемата е хитро замислена: няма конкуренция, не се прави РМД, няма приватизация, търгове и т.н. Направена е директна продажба, при която руснаците получават земята край морето.
С това ролята на Христо Христов е изчерпана и той слиза от сцената. В директорския борд се настанява Станка Шопова и веднага дава интервюта, че ще изгради голям детски лагер в изпълнение на социалната политика на Москва! Явно добре си е свършила работата, след като Путин й връчва в началото на 2019 г. орден „Дружба”, какъвто получи и Николай Малинов, който се разследва за шпионаж.
Главният прокурор Иван Гешев, след като е запретнал ръкави да разследва приватизацията, би могъл да надникне и в тази хитра схема, при която красива територия края устието на Камчия отива в ръцете на московските другари без пари, но с помощта на Станка Шопова и Мехмед Дикме.
Руснаците преобразяват мястото и през 2013 г. комплексът е напълно завършен. До към 2014 г. идват туристи,

ученици пълнят руското училище,

трупат се печалби, усилено се строи. След това обаче нещата в „Камчия” тръгват надолу. Приходите падат, а загубите се трупат. Обясненията са, че намалели посетителите, нямало кандидати за руското училище в комплекса и т.н. Дали обаче това не са предизвестени резултати, не е ясно.
През всичките тези години, както обясняват източниците ни, лично Станка Шопова и синът й се разпореждат с това място, така че те са най-добре запознати и с източването му. Преди две години някогашната фаворитка на Тодор Живков се оттегля от управлението, като изтъква здравословни проблеми. Шушука се, че е била уволнена от Москва.
В края на 2019 г.  СОК „Камчия” става тема на дискусии в Горната камара на парламента в Москва. Руският външен министър Сергей Лавров казва, че предстои да се обсъди въпросът за собствеността на „Камчия“ на ниво Съвет за сигурност на Руската федерация с участието на президента Владимир Путин.  Идеята е собствеността да стане федерална. Целта пък е това място да се превърне в „основна задгранична културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа” по думите на руски депутат. Самият Сергей Лавров също счита, че: „Ако говорим за „мека сила“, то това е нейният идеален образец в най-положителен смисъл”.
Спецове по сигурност се шегуват, че предстоят интересни времена: във Варна ще има координационен център за натовските кораби, а в „Камчия” ще се разположи руската „мека” сила.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.