И българин замесен в убийството на мъжа на Наталия Гуркова (Миската отказва да сътрудничи на властите в ЮАР)

0

Миската Наталия Гуркова, чийто черногорски съпруг Джордже Михалевич бе разстрелян през есента на 2018 г. с дъжд от куршуми в Йоханесбург, е отказала да сътрудничи на властите в ЮАР за разследването на убийството на мъжа й. Според медии в южноафриканската държава, още преди няколко месеца в Йоханесбург са били арестувани петима мъже, които са имали пряко участие в зловещото покушение над богатия търговец на диаманти. Имената на убийците на Джордже са засекретени заради събирането на веществени доказателства, пише Уикенд.

Овдовялата Наталия Гуркова обаче е отказала категорично да сътрудничи на разследването и да пътува до ЮАР, за да бъде разпитана за контактите на мъжа си с част от задържаните. Носителката на приза „Мис България” е обявила, че се страхува за живота си и че не може да бъде полезна на разследването, тъй като не е била наясно с бизнес контактите и конфликтите на покойния си съпруг.
Според източник на „Уикенд”, сред арестуваните петима мъже за убийството на Джорже Михалевич са сърби и черногорци, но

има задържан и български гражданин.


Основната версия, по която работи полицията в ЮАР е, че Михалевич е паднал убит в свирепа нарковойна между сръбски и български гангстери, свързана с кражбата на 20 кила кокаин. Тази сензационна версия бе публикувана още преди година и половина в сръбския в. „Курир”.
Според сръбското издание, войната между българи и сърби в ЮАР пламва след изчезването на 20 килограма кокаин на стойност $ 2 милиона през април 2017 г. Тогава сръбски гангстери, ръководени от крими авторитета Иван Джорджевич – Жуча, организират кражбата на дрогата. Кокаинът е задигат в Кейптаун, но е пласиран на едро в Йоханесбург. Българите обаче бързо научават кой е отговорен за задигнатата им пратка и организират кърваво отмъщение.
През септември 2017 г. наемници на родната мафия в ЮАР изстрелват 4 куршума в тялото на Жуча, който е издебнат пред тузарски ресторант в Йоханесбург. Сръбския тартор обаче оцелява в покушението, а неговите хора организират контраудар. Според „Курир“ екзекуцията на българина Анжело Димов и на съпругата му Незабравка, които бяха

открити разстреляни в дома им

в Бергвилет край Кейптаун през февруари 2018 г., е отмъщение за стрелбата срещу Жуча. Източник на „Уикенд“ от родните служби за сигурност също потвърди, че най-вероятната причина за убийството на Анжело Димов и на жена му е заради наркоафера. „Анжело е бил част от крими контингента, устроил се в ЮАР. Занимавал се е с източване на кредитни карти, с наркотици и поръчкови грабежи. Почеркът на убийството подсказва, че е за отмъщение – килърите бяха ликвидирали даже и кучето му“, спомня си столичен антимафиот.
Мафиотската екзекуция на семейството българи в ЮАР не е последната в балканския наркоконфликт на Черния континент. Родните гангстери отвръщат с дъжд от куршуми, като на мушката са хора от близкия кръг на Иван Джорджевич – Жуча. В разстояние на 7 месеца четирима от доверениците на боса са разстреляни от българската мафия. Убити са Милан Джуричич – Мики, някога разследван като съпричастен към смъртта на Желко Ражнятович – Аркан, Дарко Кулич и Югослав Смикилич. Четвъртата жертва е мъжът на „Мис България 1998“ Наталия Гуркова – Джордже Михалевич. Според „Курир“, макар и роден в Черна гора,

Джордже е членувал в сръбска криминална банда,


ситуирана в ЮАР и ръководена от Жуча. Каква точно е била ролята на черногорския съпруг на Наталия Гуркова в кражбата на кокаина от български мафиоти, все още не е известно. Най-вероятно обаче Джордже е участвал в продажбата на 20-те кила кокаин на едро, задигнати от хората на Жуча.
Тази версия се подхранва и от убийството на бившата футболна звезда от ЮАР Марк Батчелор, който бе разстрелян със 7 куршума на 15 юли 2019 г. в Йоханесбург. Батчелор е бил съдружник на Джордже Михалевич в бизнеса му с диаманти и след убийството на мъжа на Наталия Гуркова е поел изцяло контрола на бутиците в ЮАР. Именно след екзекуцията на футболната звезда в ЮАР, местните власти започнат да разследват по-сериозно версията за „балканска война”, водеща се на територията на Южна Африка. Според разследването, Джордже Михалевич и партньорът му Марк Батчелор, са ликвидирани от членове на Земунския клан заради наркоафера. Разследването е установило, че чешкия мафиот Радован Крейчин няма отношение към убийствата на Михалевич и Батчелор.
Непосредствено след убийството на мъжа на Наталия Гуркова, медиите в Йоханесбург лансираха версията, че мократа поръчка може да е възложена от чешкия мафиот и бивш съдружник на Джордже в бизнеса му с диаманти Радован Крейчин. Той е в затвора в Йоханесбург от 2015 г. насам, но според криминалистите гангстерското му влияние не е намаляло зад решетките. В ЮАР Крайчин е известен като бос на могъща сенчеста групировка, замесена в поръчкови

убийства, отвличания и крупни обири.

Чешкият мафиот бе разследван като поръчител на отвличането на бащата на Джордже, който през 2013 г. бе похитен и инквизиран в Йоханесбург. Тогава агресорите потрошиха крайниците и таза му с чукове, а няколко седмици по-късно възрастния мъж почина от травмите си.
„Джордже въртеше съвместен ювелирен бизнес с чешкия гангстер, който впоследствие опита да заграби бижутерските му бутици. След разрива с Крайчин мъжът на Наталия Гуркова се присъедини към сръбската мафиотска организация, ръководена от Иван Джорджевич – Жуча, за да оцелее. За съжаление се забърка в друга гангстерска интрига и плати с живота си“, коментират познати на покойния съпруг на Гуркова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.