Босът на мандра „Елена” на съд за източване на 1,2млн. лв. ДДС

0

Босът на мандра „Елена” Стефан Василев скоро ще се изправя пред съда за източване на 1200000 лв ДДС, научи Alarma.bg.

 Той беше арестуван през юни 2018 година и разследването срещу него и още двама души вече е приключило. Василев който е един от най-големите бизнесмени в страната, но никога не е попадал под светлините на прожекторите, е дългогодишен конкурент на разстреляния преди две години Петър Христов. Той беше бос на предприятието Лактима. И двете мандри са от Великотърновски регион и са сред най-големите производители на млечни продукти. За Петър Христов също имало разследвания за източване на ДДС още преди 15 години.

 В миналото Стефан Василев е бил съдружник със Слави Славов, убит хладнокръвно от наемници през 2000 година пред входа на жилището му. За ликвидирането е разследван Петър Христов, но доказателства не са намерени. Оттогава двамата босове от региона са в хладни отношения. Докато Христов не е имал проблеми с правосъдието заради протекции от високите етажи на властта, Стефан Василев се оказва един от крупните бизнесмени, арестувани за данъчни  престъпления.

 Разследването срещу него е започнало малко след убийството на Петър Христов. Той е прострелян на 8 януари 2018 година. В началото на следващите доказаха близо 900 хиляди лв. невнасяни данъци. След това сумата нарасна до  1200000 лв. Схемата е с приспадане на ДДС за доставки от Гърция. По документи стоката е минавала през много фирми и дължимият данък не е внасян от една по веригата. Освен  това доставките били фиктивни- Василев купувал мляко за сирене и кашкавал в България. Вносната стока се оказва фантом. За да докаже доставките наема на транспортна фирма. Но само по документи. Шофьорите превозвали други стоки. Стефан Василев стоя два месеца в ареста и го пуснаха, за да се грижи за семейството си. След това Той постепенно започва да се оттегли от бизнеса си, показва проверка на в. „Галерия”. Когато помирисал свободата, Василев прехвърля дяловете си в компанията за млечни продукти и излиза от нея. Купуват ги съдружниците му- вдовицата на разстреляния преди 20 години Слави Славов- Емилия и Пламен Стайнов. По-интересен е Стайнов. Той е в бизнеса с млечни продукти от 20 години през цялото време е бил съдружник на Стефан Василев. Пламен Стайнов не е случаен човек. Той е офицер от второ главно управление на Държавна сигурност- контраразузнаването. Като служител на ДС Стайнов е бил и под прикритие, работил е във външнотърговската оръжейна компания Кинтекс. Оттам е връзката му с оръжейния търговец Емилиян Гебрев, който беше отровен през 2015 година но оцеля. Други източници му приписват тесни връзки със семейството на Фатик, чийто баща Исмет Тюркмен също е работил за държавна сигурност.

 Днес Стайнов е на 73 години, но  продължава да се занимава с бизнес, макар и с млечни продукти. Във Велико Търново се знае че Стефан Василев е бил ученик на Пламен Стайнов още от зората на демокрацията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.