Внук на писателят Димитър Талев – единствен осъден за захарната афера на Гриша Ганчев!

0

Съдебни заседатели спасиха ловешкия олигарх от осъдителна присъда в Специализирания съд

Бизнесменът Милко Талев – Плейбоя, правнук на великия български писател Димитър Талев, се оказа единственият осъден на първа инстанция в Специализирания съд по делото „Захарна афера” с главен обвиняем Гриша Ганчев, пише Уикенд.

Преди дни ловешкият олигарх и собственик на ЦСКА, заедно със сина си Данаил и още няколко човека от обкръжението му, изненадващо бяха оневинени за укриване на близо 1 милион лева ДДС от сделки със захар. Единственият осъден от групата за данъчни престъпления и то с условна присъда се оказа родственикът на писателя Димитър Талев. Бизнесменът

Милко Талев бе признат за виновен,

че е укрил около 200 000 лева данъци от сделки със захар, купувани от заводите на „Литекс”. Баровецът, който е известен с това, че около него винаги се въртят млади, красиви и известни българки, се сдоби с 3-годишна условна присъда. Той ще трябва да намери и нов управител на фирмата си „Симек” ЕООД, тъй като присъдата влиза в досието му.
Скандалът с Гриша Ганчев избухна преди 8 години, през май 2012 г., когато антимафиоти и данъчни нахлуха в офисите на „Литекс комерс” и арестуваха сина му Данаил. Наследникът на ловешкия олигарх прекара няколко месеца в ареста, преди да бъде освободен под гаранция. Първоначално разследващите твърдяха, че групата около Ганчев е източила няколко милиона лева от хазната чрез сенчести сделки в захарните му заводи, но накрая бяха намерени доказателства за много по-малка сума – 711 580 лева.
Докато траеше аферата, Гриша Ганчев се сдоби и с обвинение, че е

заплашил да изкорми червата

на тогавашния шеф на НАП Красимир Стефанов и да го обеси на тях. Бизнесменът заплашил бирник №1 заради акцията срещу бизнеса му със захар, тъй като смятал, че Стефанов изпълнява поръчка на негови конкуренти в захарния сектор. Скоро след акцията срещу Гриша Ганчев бе проведена и такава срещу Иван Танев – Универсалния, за когото се твърдеше, че заливал родния пазар с контрабанден внос на захар от Китай. Иван Универсалния обаче офейка в Дубай.
Съдебният процес срещу Гриша Ганчев, то той стартира през 2014 г. в Специализирания съд, като шефът на ЦСКА бе обвинен за бос на престъпна група, действал като подбудител на схема за укриване на данъци и нерегламентирано източване на ДДС. Според обвинението основния клиент на Ганчев – Милко Талев – Плейбоя, купувал захарта от заводите му чрез фирмата си „Симек” и още две дружества, но без да получава фактури. Изпълнителните директори на „Литекс комерс” Милко Димитров и Емилия Станоева въртели схемата, позовавайки се устни заповеди, спуснати им от Гриша Ганчев. След като съдебния процес се точи близо 5 години, в началото на седмицата дойде и

изненадващата оправдателна присъда

за Ганчев. Любопитно е, че тя е произнесена не от председателя на състава – съдия Лилия Георгиева, а от съдебните заседатели Ташко Вътев и Румен Кръстев. Рядко срещаната практика съдебни заседатели, а не съдия да решат процеса, предизвика противоречиви коментари. Съдия Георгиева все още не е публикувала мотивите си към оправдателната присъда, с която очевидно не е съгласна.
Юристи коментираха, че е твърде възможно именно заради несъгласието на съдия Лидия Георгиева с оправдателната присъда на Гриша Ганчев, ловешкия бизнесмен да бъде осъден на по-горна инстанция. Обикновено практиката на съдиите на по-горни инстанции е да се съобразяват с мнението на председателстващия съда, а не на назначените съдебни заседатели, някои от които нямат и юридическо образование. Факт е обаче, че за първи път в кратката история на Специализирания съд в България делото е решено от съдебните заседатели, а не от съдията.


Превел ли му е Цар Киро $ 430 000?

Една от неразгаданите мистерии около делото срещу Гриша Ганчев е дали босът на ЦСКА е получил 430 000 долара превод от ромския бос Кирил Рашков – Цар Киро. През 2011 г. банков ордер, според който Кирил Рашков е превел крупната сума на футболния отбор „Литекс” от Ловеч, бе открит в багажника на една от колите на ромския феодал по време на размириците в Катуница. Документът бе иззет от МВР по време на обиск и бе предоставен на прокуратурата в Пловдив, която разследваше Цар Киро за пране на пари и данъчни измами.
Тогава криминалистите предполагаха, че 430-те хиляди долара, които Цар Киро е отпуснал като заем на отбора на Гриша Ганчев, са част от черна сделка за нерегламентирана покупко-продажба на захар и меласа. И макар изпълнителният директор на „Литекс” Трифон Попов да отрече, че футболния клуб от Ловеч е прибрал 430 000 долара от Цар Киро, данъчните потвърдиха наличието на нотариално заверения ордер. Този документ обаче не е бил приложен към делото в Специализирания съд срещу Ганчев и хората му. Възможностите са две – или банковия ордер е фалшив, или документът е потулен, тъй като уличава ловешкия бос в сенчести бизнес сделки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.