Синът на Васил Божков се готвел да духне в ОАЕ с частен самолет

0

Упорит слух, че Антон Божков е планирал да избяга в ОАЕ, където от края на месец януари пребивава баща му – хазартния могул Васил Божков, се оказа достатъчно основание за Специализираната прокуратура да задържи и тикне в ареста за 72 часа единственият син на най-богатия българин, пише Уикенд.

Антон бе арестуван в понеделник на обяд, след като се яви на разпит в Националното следствие. Два дни по-късно, в сряда късно вечерта, след 8-часово заседание на Специализирания съд, магистратите освободиха Антон Божков под гаранция от 1 милион лева. Съдът наложи и забрана на милионерския наследник да напуска България.
Според близки до разследването,

задържането на Антон Божков

се е състояло не по предварителен план на прокуратурата, а заради постъпил сигнал от МВР, че 36-годишният син на Васил Божков се готви да офейка от България и да се установи в ОАЕ, където пребивава баща му. Срещу хазартния бос са повдигнати 11 обвинения, но той самия избегна ареста си, след като отлетя с частния си самолет към Дубай, а след това и до Абу Даби. Там Божков –старши бе задържан в полицейския участък, но по-късно бе освободен, а властите отнеха паспорта му. ОАЕ обаче все още не е отговорило на молбата за екстрадиция от България и очакванията са, че тя няма да бъде уважена. Говори се за сума от над 100 милиона долара, която хазартния бос е дал на ключови фигури в арабското емирство, за да не го върнат в България.
На 17 февруари Антон Божков пък подал молба до МВР за подмяна на международния си паспорт, който изтичал. Тогава му била

наложена забрана да напуска България.

Синът на най-богатия българин подал молба до Специализираната прокуратура, за да научи защо му е наложена забраната да пътува. На 2-ри март поучил призовка да се яви като обвиняем в Следствието, когато бе задържан за максимално позволения срок от 72 часа.
Според адвокатите на Антон Божков, той нямал никакво намерение да се изнесе от България, тъй като никога не е бил част от хазартния бизнес на татко си. От обвинението обаче твърдят, че разполагат с оперативна информация, добита от инспектора в „Криминална полиция” Йордан Серафимов, че Антон

щял да лети до Дубай с частен самолет,

като полетът бил планиран за средата на месец март и щял да бъде през Атина, а не през София. Освен това синът на хазартния бос бил разследван за съмнително финансиране.
„Единствената причина за задържането на Антон беше, че той е син на баща си”, категорична е адвокат Даниела Доковска, която все пак успя да издейства, засега само на първа инстанция, свободата на Божков – джуниър под парична гаранция от 1 милион лева.
От Специализираната прокуратура все още не дават подробна информация за обвинението, с което се сдоби Антон Божков – пране на пари по поръчение на престъпна група, ръководена от баща му Васил. Според прокурорите Николай Димитров и Кирил Пейчинов, аферата е свързана с дружеството „Инфра холдинг”, в което баща и син Божкови притежават по 50%. „Въпросната фирма е извършвала съмнителни сделки със свързани лица”, обяви прокурор Пейчинов, но без да даде повече подробности.
Според публикация в популярния сайт Lupa.bg, Антон Божков е разследван и като неформален ръководител на строителния проект на дружеството „НОВЕ хоумс” в София. Строителната компания, която е регистрирана през лятото на 2018 г. с капитал от 50 000 лева и според Търговския регистър е управлявана от Иво Иванчев, Мария Филиповска – Димитрова и Филип Марков,

вдига гигантски жилищен комплекс

на столичния бул. „Цар Борис III”.
Мащабното строителство се вихри на терен, разположен зад поредица сгради, намиращи се на локалното платно на оживения булевард. Частният затворен комплекс в „Красно село”, който е с мащабите на мини квартал, е разположен върху терен от 27 644 квадратни метра и се състои от 14 сгради, помещаващи общо 556 жилищни и 10 търговски обекта с обща надземна разгъната застроена площ малко над 58 000 квадратни метра.
Жилищния комплекс, който се изгражда, е с предвидени обширни паркови пространства и детски площадки с площ над 20 000 квадратни метра. Минималната цена, на която се продават апартаменти „на зелено”, е 1800 лева за квадратен метър, а цените отсега достигат до 4 000 лева за квадратен метър.
Антон Божков, който е неофициално свързан с „НОВЕ Хоумс”, е разследван, че е получавал неправомерно средства от други фирми на баща си Васил – тоест, участвал е в пране на пари.
Макар да е единствен наследник на най-богатия българин, Антон Божков никога не е демонстрирал разгулен и непристоен начин на живот. Завършил висшето си образование в Лондон и прибрал се в България преди десетина години, синът на милиардера се ожени за Ива Софиянска, средната дъщеря на бившия кмет на София Стефан Софиянски. Двамата са родители на две деца – Мая и Васил. Божков – джуниър не е бил ангажиран в хазартния бизнес на татко си и даже не познава повечето от партньорите му. Младежът бил в особени отношения с баща си и бил повече привързан към майка си, която днес живее в Лондон.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.