Прокурор подивя: Лозан Панов съм го е*ал в г*за

0

Прокурорът от Софийската районна прокуратура Петър Смолички е уволнен от съдебната система заради вулгарни псувни и обиди към председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

За безпрецедентния случай, разиграл се на 22 януари 2018 г., стана известно едва сега, когато бе публикувано решение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което е потвърдено уволнението на прокурора от съдебната системата.

На 22 януари 2018 г. Софийският районен съд (СРС) трябвало да разгледа искане на директора на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ за настаняване на гражданин за задължително лечение по реда на Закона за здравето.

Заседанието било насрочено за 13 ч., като в залата били човекът, за когото било искането за настаняване, майка му, служебният му защитник, вещо лице, съдията-докладчик Владислава Ангелова и съдебният секретар. Прокурорът липсвал. Около 30 минути след обявения начален час на заседанието в залата влязъл обвинителят Петър Смолички. Съдийката го попитала на какво се дължи закъснението му и дали е в състояние да участва в заседанието, на което получила следния отговор от прокурора, цитиран от ВАС:

„Идвам късно поради тежка зимна обстановка. От луната идвам. Ще идвам откъдето си искам… В състояние съм да продължа заседанието, както винаги. Не псувам. Само казвам, че мафията управлява България. Фандъкова да изчисти улиците!“.

Делото започнало, било изчетено заключението на вещото лице, според което гражданинът се нуждае от лечение в психиатрия, защото заболяването му е от 2014 г. и с поведението си представлявал опасност за себе си и за околните.

Прокурорът Смолички оспорил заключението на вещото лице с думите: „Да не се приема заключението, защото считам, че С. е нормален човек. Половината народ страда от психични заболявания. Тях също ли ще настаните в лудница?“.

Съдът все пак приел експертизата, което предизвикало негодуванието на Смолички: „Казах да не се приема експертизата! Целият народ е за лудницата“.

Неприемливото поведение на прокурора принудило съдийката да прекъсне заседанието за няколко минути. При възобновяването му, съдия Ангелова констатирала, че „явилият се представител на СРП не е в състояние адекватно да участва в разглеждането на настоящото дело“ и го отстранила с определение.

В решението си ВАС разказва, че преди да напусне залата прокурор Петър Смолички се обърнал към съдийката с думите, че ще я освободи от служба, като ще се обади на „оня пе*ераст Лозан Панов” и други „цинични и пошли думи със сексуален подтекст, отнесени към индивиди с различна сексуална ориентация“.

В протокола от заседанието на СРС на 22 януари 2018 г. са влезли следните думи на прокурора: „Аз ще Ви освободя Вас от служба. Ще се обадя на пе*ала Лозан Панов да ви отстрани от служба. Е*ал съм го в г*за и него!“.

Решението на съда за уволнението на прокурор Смолички не е окончателно. Обвинителят вече е обжалвал, а за докладчик в петчленния състав е избран на случаен принцип лично председателят на ВАС Георги Чолаков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.