Вальо Бореца излиза на свобода?

0

В ход е процедура, чрез която присъдата на страховития бандит и поръчков килър Валентин Янев- Бореца ще бъде намалена двойно, научи „Уикенд”. На 19 май 2014 г. ВКС му лепна 17 години затвор заради опита за убийство над Мартин Първанов-Лудия.

Екзекуцията стана на 29 ноември 2007 г. на булевард „Стамболийски” в столицата. Тогава Лудия бе надупчен с 6 куршума и едва оцеля. Самият той разказа в съда, че е видял как Бореца натиска спусъка. Вальо Бореца в момента излежава и друга 5-годишна присъда във врачанския затвор за изнудване на свой приятел.
Затворническия престой на Янев започна зле за него. Още в първия месец в зандана надзиратели откриха 4 мобилни телефона в килията му. По време на тараша нервите на Бореца обаче не издържаха и като видял какво се случва с вещите му, се нахвърлил върху единия от надзирателите със заплахи. Заради инцидента Бореца получи заповед, с която бе наказан с 14 дни карцер заради лошото си отношение към служителите от надзорния състав. След този период обаче до ден днешен поведението му е било безупречно. Янев работил и така си съкращавал присъдата с една трета. Планът му бил след като излежи половината от наказанието, да поиска предсрочно освобождаване. А половината от наказанието му изтича точно година, защото са включени и дните му в ареста от преди произнасянето на присъдата. До службите е достигнала информация, че е много вероятно предсрочното му освобождаване да бъде одобрено.  


Валентин Янев е култова фигура в родния ъндърграунд.
За него имаше оперативни данни, че е  част от групата за отвличане „Наглите”. Твърди се, че лично е взел участие в отвличането на Васил Маникатов. Помагали му Симеон Николов – Мони Дебелия от Вакарел и Радослав Раденков-Ради от Нови хан. Бореца научил от свои роднини, че затворникът Маникатов разполага с много пари, и затова бил похитен.  
Според полицаи, през 2008 и 2009 г. Янев оглавява престъпна група за рекет и убийства. Групата, уличена в поне три убийства и въоръжени нападения, бе разбита в края на юли 2013 г. Тогава бе арестуван най-близкият авер на Вальо Бореца – състезателя по ММА Мартин Антов и още 13 човека. По данни на прокуратурата, групата е отговорна за смъртта на легендарния касоразбивач Йордан Цонков-Джиджи, на наркодилъра и сводник Кочо Михайлов и на видинския лихвар Цветан Пантов.


Джиджи бе ликвидиран с автомат на 22 януари 2009 г. в столичния квартал „Люлин” пред очите на 16-годишната му онова време любовница Теодора. Кочо пък бе застрелян с 20 куршума три месеца по-късно в квартал „Света Троица” в София. Предполагаше се, че е убит, тъй като продавал дрога и се занимавал със сводничество, без да се отчита. Бил предупреждаван да спре и накрая бил отстранен.  От държавното обвинение тогава твърдяха, че разполагат със свидетели, които посочили, че физическият извършител на двете убийства е Вальо Бореца.


Лихварят Цветан Пантов бе открит мъртъв, завързан в дома си във видинското село Капитановци на 2 юни 2008 г. От дома му липсваше желязна каса, а другата била отворена и изпразнена. Предполага се, че грабителите не са целели убийството му, а Пантов е издъхнал от задушаване. На сметката на бандата са записани и четири грабежа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.