Цигани на протест срещу Ицо Папата за максимална присъда, а не само 9 години

0

Цигани от цяла България се готвят да протестират пред Апелативния специализиран съд на 28 февруари. Това съобщи пред „Уикенд” представител на двата кардарашки клана Илиеви и Караколеви. Те организират протеста, който по думите им щял да събере жертви от цялата страна на Христо Василев, известен като Ицо Папата. На 28 февруари е насрочено поредно заседание по дело срещу въпросния господин, който иначе е вуйчо на Азис. Специално в този процес той е обвинен като шеф на банда изнудвачи, действали в София и Костинброд през 2010- 2012 г.

Историята се точи в съда още от края на 2015 г., когато прокуратурата внася обвинението. Преди време Папата получи 9-годишна присъда, 8000 лв. глоба и конфискация на 1/3 от имуществото му. Дъщеря му Станка, която също е подсъдима в процеса, има 2-годишна условна присъда и глоба от 2500 лева. Те обаче обжалват. На свой ред организаторите на протеста, които са убедени, че ще съберат потърпевши от

безобразията на циганския барон,

ще скандират за по-тежки наказания. „Ще искаме да му дадат максималната присъда, а не само някакви си 9 години” – подчертава източникът ни.
Специализираната прокуратура навремето обвини Христо Василев и групата му, че изнудват конкретни хора да им платят между 3000 лв. и 500 000 лв., за да не бъдат предизвикани дела срещу тях и техни близки. Босът от Костинброд беше заплашвал, че ще извади подставени свидетели. А за да е по-убедително, искал парите от името на прокурор, който уж му бил близък. Цялата история приключи през април 2012 г., когато антимафиоти от ГДБОП арестуваха в дома им Станка и баща й Папата, докато вземат 15 000 белязани лева. Дъщерята на Василев се беше опитала да мушне парите в дънките си, но без успех.
По време на делото, което след толкова години още не е приключило, се потвърди, че бандата използвала лъжливи свидетели. Те топели чрез измислени показания жертви, набелязани от Василев. След като заплашените от неприятности плащали откуп или поне част от него, измислените показания се оттегляли.
С това дело не се изчерпват

разправиите на Папата със съда и прокуратурата.

До неотдавна той беше в Софийския затвор. Излежа присъда от 6 години по делото от 2009 г., когато беше поискал 165 000 евро от бившия шеф на „Гражданска защита” ген. Никола Николов. С тези пари генералът трябваше да „умилостиви” Папата, за да не извади компромат срещу него.
През годините Христо Василев влезе във война и с мнозина свои роднини от кардарашкия род. Първият по-тежък сблъсък от този жанр е с фамилията на Симеон Владов. Конфликтът гръмва в края на 90-те години. Владов има бизнес с метали, а Папата иска да му го превземе. За целта организира отвличането на Владов и жена му Стефка. За двамата иска 500 000 долара откуп или да кажат къде са закопали златото си. Те мълчат, не плащат, но след мъки и мъчения успяват да се измъкнат. След това делата по този казус се точат над 15 години в съда. А покрай отвличането в публичното пространство започват да хвърчат имена на депутати и полицейски шефове, но така и не става ясно в крайна сметка кой на кого е плащал подкупи, кой е бил рекетиран и т.н. Дори тогавашният парламентарен шеф Йордан Соколов се хваща за главата от цялата дандания.
Самият Христо Василев е персона от ромския хайлайф, той е представител на състоятелното кардарашко съсловие в Костинброд. През годините името му изплува в не една и две афери. Дори се твърди, че е замесен в мистериозната смърт на 11-те войничета през 1995 г., загинали при странна катастрофа. В онези години Папата минава за особено близък на Иво Карамански, който пък се оказа, че карал непосредствено след камиона на войниците.
След тази трагедия за Папата отново се чу, когато той се появи като свидетел по прословутото дело за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Твърдеше, че в това престъпление бил замесен и покойният прокурор Николай Колев по един или друг начин.
От друга страна, Христо Василев-Папата е оцелявал в поне три атентата. Той самият обаче винаги е подчертавал, че има девет живота.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.