Съпругата на касиера на Брендо поиска да го обяви за мъртъв 3 години след като изчезна

0

Съпругата на бившият главен касиер на „Алфа Банк” Петко Митевски, Силвия е задействала съдебна процедура, чрез която да се издаде смъртен акт на мъжа й. Това разкриха пред „Уикенд” близки на семейството. Митевски е в неизвестност вече трета година. Според съпругата му той е мъртъв, макар и тялото му да не е намерено.

Законът позволява такава процедура. През 2013 г. съпругата на висаджиския бос Мето Илиенски Яна Методиева точно през съда взе смъртен акт за мъжа си, въпреки че и до днес от мафиота не е намерена и една кост.
Петко Митевски бе осъден на две съдебни инстанции на 15 години затвор. Малко след произнасянето на първата му присъда през 2017 г. той внезапно изчезна и беше обявен за национално издирване. При прочитане на присъдата му от 15 години затвор, първоинстанционният Софийски градски бе обявил, че Митевски остава на свобода срещу подписка. Мотивът за решението на градските съдии да бъде оставен касиера на свобода докато приключи делото срещу него и на следващата инстанция беше безупречното му поведение. Митевски не пропуска нито едно заседание.


С разрешение на съда той пътува в началото на 2017 г. до Турция по здравословни причини за 3 дни и после се върна. В средата на юли 2017 г. Митевски дори се явява с багаж в столичното 6-о РУ, за да бъде отведен в затвора. Придружен е от адвоката си Георги Варамезов. Оказва се обаче, че съдебното решение още не е пристигнало в полицията и той е пратен да се прибира вкъщи и да чака униформените. Защитникът му заминава на почивка, но оставя на полицаите телефонен номер за контакт. След по-малко от седмица – на 17 юли 2017 г., те търсят касиера в дома му, за да го отведат в затвора. Никой обаче не им отваря. По-късно се свързват със съпругата му, която им обяснява, че не го е виждала от дни и не знае къде е, защото двамата били в лоши отношения.
Според данните, постъпили в специалните служби, касиерът е убит от поръчителите на мащабния грабеж на 21 млн. лева. Това най-вероятно е станало на 16 или 17 юли 2017 г.  Причината да бъде ликвидиран е сна – за да не разкрие имената им по време на делата на следващите съдебни инстанции. Отчаян от тежката си присъда, Петко Митевски се заканил да го направи, защото се чувствал предаден. Обмислял да сключи сделка с прокуратурата и да разкрие всичко по аферата определяна като „кражбата на века”, което остана в тайна за разследването. И най-вече да даде отговор на ключовия въпрос къде са милионите.


В тази мистериозна афера са замесени сериозни лица от престъпния свят – Петър Цилипас Сабалас, известен още като Пепи Гърка, Георги Семерджиев- Жоро Шопа и Евелин Банев- Брендо.  Фигури от ъндърграунда, които на никаква цена не биха допуснали грешката да бъдат осветени пред съда…
Планът на гангстерите е стартирал в началото на 2008 г. По това време Митевски работи в „Алфа банк” като главен касиер и през ръцете му ежедневно минават умопомрачителни суми. От края на януари 2008 г. до 11 май 2010 г., касиера изнася с чанти зашеметяващите 21 201 430 лв. от трезора в офиса на Алфабанк – клон „България“. На финала в опит да отърве кожата си, той написва три приемно-предавателни протокола, според които парите са уж предадени на инкасо коли на охранителната фирма „G4S Security“.
Протоколите обаче са с поредни номера, а според транзакциите те трябва да са издадени през шест месеца. Одиторите веднага забелязват това. Графологична експертиза също доказва, че единственият действителен подпис в протоколите е на Митевски, а другите са фалшиви. Измамата е разкрита, а касиера – арестуван. Два дни той е държан в банката и разпитван от служители на „Алфа банк”, дошли за случая специално от Гърция. След това от финансовата институция предават Митевски на полицията.
МВР започва постепенно да разплита грандиозната банкова афера. В показанията си пред разследващите Митевски твърди, че гъркът Петър Цилипас Сабалас го уговорил да му даде милионите, за да ги вложи като депозит в друга чуждестранна банка. Обещал му по-късно да ги върне обратно в трезора, а те двамата да си поделят лихвата, която щели да получат от влога. Според уговорката, Митевски трябвало да прибере около 400 000 евро. Очаквал и Сабалас да му върне дадените като заем милиони, за да ги вкара в „Алфа банк” по същия начин, както ги изнесъл по-рано. Надявал се, че никой няма да усети движението на авоарите. Това обаче така и не се случило.
Петко Митевски през цялото време е лъгал както шефовете си, така и полицаите. Той прекрасно е знаел, че Пепи Гърка никога няма да му върне парите, защото лично е прибрал около 2 милиона лева от аферата.


Сабалис е ключова и потайна фигура в столичният ъндърграунд. Известен е като един от основните перачи на пари на Краля на кокаина Евелин Банев – Брендо и съдружник на Жоро Шопа. Пепи Гърка обаче не е ключовата фигура в аферата, а посредник. Истинският мозък на престъпния план е бил Брендо, смятат ченгета.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.