Дипломати от Сръбия и Албания направили нов канал за български паспорти! Събират по 5000 евро за бързо минаване през Съвета по гражданство!

0

Известни имена, които са на различни дипломатически постове в Сърбия и Албания, и са много гръмогласни, когато става дума за корупция, са се включили в престъпна схема за продажба на български паспорти. Това е написано черно на бяло в сигнал, като са представени и доказателства. Въпросният сигнал е адресиран до президента, премиера и институциите в Брюксел. Негови автори са македонски и сръбски граждани, потресени от изнудваческите схеми, пише Уикенд.

Дипломати, които работят в Сърбия, например, приемат молби и документи на кандидатите за български паспорти, като лично обикалят градове, села и паланки. Там на място, срещу заплащане събират документите на мераклиите за наш паспорт. През октомври 2019 г. били в Димитровград. Там уговорили с посредници условията, като обяснили, че понеже спестяват път на хората

до посолството в Белград и консулството в Ниш,

въвеждат такса 200 евро. Срещу нея гарантирали по-бързо изпращане на документите с дипломатическа поща. Така щяло да се съкрати времето и да се избегне запазване на дата и час в Агенцията за българите в чужбина и министерство на правосъдието.
Идеолог на схемата с паспортите в Албания е бивш консул, четем още в сигнала, но сега рамо до рамо с него работят и хора, които  са действащи служители в българското посолство в Тирана. Тарифите на черно зависели от това дали кандидатите са с български произход или не. „Събират се по 5000 евро за бързо минаване пред Съвета по гражданство и по 2000 евро за бързо издаване на указ”. Обещанието е указът да излезе в рамките на около един месец. В Албания таксата за бързо изпращане на документите с дипломатическа поща е 300 евро, със 100 евро по-скъпа от тази в Сърбия.  
Според сигнала в посолството в Албания са правени интервюта, за да се съкрати процедурата. В тези случаи тарифата била 5000 евро. Парите и документи в България превозва

някой си Алтин К. от село Острени.

Той вече е уреден с наш паспорт, за да минава по-лесно границите и да не го разпитват много-много на ГКПП-та. Подозренията са, че покрай този трафик, се прекарват и наркотици към България.
Престъпната структура в Тирана вече е регистрирала и транспортна фирма, за да затвори напълно кръга. Така мераклиите за български лични документи се извозват с микробус до хотел „Рила”, разбира се, срещу съответното заплащане. Хората обаче били доволни, понеже ги стоварват в центъра на София, на две крачки от президенството и не се лутат да търсят.  
„Групата в Албания превежда и фалшифицира документи, като ги привежда в истински вид с апостил – е подчертано в сигнала. –  По този начин десетки хора без произход взимат пребиваване и минават безпрепятствено Съвета по гражданство с положително становище”. Посочени са и цяла дузина имена на новоизлюпени българи, които се облажили от тази „процедура”.
В министерство на правосъдието за групата работи зам.-министър. На него му се давали списъците с платилите си кандидат-българи и с негова помощ те минавали гарантирано през Съвета по гражданство.
По подобна схема се движат и документите от Украйна и Молдова, пише още в сигнала, като се изброяват и имената на служители, ангажирани в аферата, както и на техните политически покровители – депутати от нашия парламент, а също и от европарламента. В момента

усилено се разработва Косово,

допълват авторите на сигнала. Имало тенденция престъпни фигури, които участвали в размириците в миналото, напоследък да регистрират български дружества в Косово. Те пък в един по-следващ етап ще се сдобият с право да издават бележки за български произход, ако дотогава не се промени законът.
В сигнала са описани и други начини, по които се заобикаля законът и се издават различни документи за улеснен престой в България. На 14 октомври 2019 г. високопоставен служител от МВР, дирекция „Миграция”, разпоредил да се приемат молбите на 18 турски граждани. Да поясним, дирекция „Миграция” в МВР има задача да контролира пребиваването на чужденци в България, да пречи на незаконната миграция и т.н. Въпросните турски граждани, разбира се, не са отишли лично в министерството, а заявленията им са предадени от някоя си госпожа Шефкед, работеща за турската компания „Глоб БГ” ЕООД. На работниците веднага било осигурено безпрепятственото им пребиваване в България, пише в сигнала. Подобни „бързи” услуги срещу заплащане се правят и за хора от други страни. В тези среди знаели към кого да се обърнат за услугата. Посредникът е

арабин, известен като Мишо,

притежател на няколко офиса и чейнчбюро в близост до столичния бул. „Мария Луиза”. Любопитно е, че услужливите служители от дирекция „Миграция” в МВР, чиито имена са изброени в сигнала, помагат за документите на чужденците и на свой ред се възползват от безплатни обеди в арабски ресторанти, безплатно пазаруване в магазини на араби, безплатни ремонти на личните им автомобили в автосервиз в Суходол. Те имали и безплатни карти за басейн и масаж в известен столичен хотел. Любопитното е, че в него работят филипински масажистки, на които господата от дирекция „Миграция” осигурили пребиваването в България. При това служителите се изхитрили да им го дават за по половин година, за да продължат да скубят „клиентите” си при всяко удължаване на срока.
Излишно е да уточняваме, че корумпираните служители са назначени на тези постове, за да се грижат за националната сигурност. За капак те били и първи приятели на ливанската фамилия оръжейни търговци Шараф. Както е известно, видният представител на тази фамилия – Ахмад Рамаз Шараф  се оказа, че с кибератаки е източил 44 млн. евро и 15 млн. долара от сметките на чужди граждани и фирми. Милионите  след това постъпват, както обясни МВР, в сметки на социално слаби цигани от София и Своге.  
Любопитно е дали сигналът на македонците и сърбите ще бъде повод за поредна прокурорска проверка. Засега по аферата с „платеното” под масата българско гражданство единствените обвиняеми са Бате Харо-Петър Харалампиев, бивш шеф на Агенцията за българите в чужбина и бившия главен секретар на ведомството Красимир Томов. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.