Шефове на 3 теца, свързани с Ковачки, чакат арест

0

Още трима шефове на тецове в страната очаква да бъдат задържани и обвинени за незаконно изгаряне на отпадъци, пише „Галерия“,  позовавайки се на източник, запознат с мащабното разследване на прокуратурата, МВР и ДАНС.

 В края на миналата седмица това вече се случи с Емил Христов, който управлява ТЕЦ Бобов дол. Той е обвиняем за престъпление срещу здравето на хората и околната среда. Причината е, че е позволил в пещите на предприятието да се горят боклуци, въпреки че няма разрешително за това. Освободиха го срещу 30000 лв. гаранция, но разследването продължава.

 Вече има данни че директорите на Брикел и топлофикациите в Сливен и Перник, също са разрешавали да бъдат изгаряни италиански отпадъци примесени с въглища.  Най-големият коз на разследването се  оказали разпитите на хора от фирмата вносител на италианския боклук. Това е „Блацион“,  която е регистрирана в София, а съдружници са българска компания, двама италианци и двама македонци. „Блацион“  е получател на 125-те контейнера с отпадъци, които бяха намерени на пристанищата във Варна и Бургас. Според получателя „Блацион“  те трябвало да пътуват до различни краища на страната, но най-вече за складовете на територията на тецовете в Бобов дол, Перник,“Брикел“ и Сливен.  Същият боклук от същия вносител е намерен и въдворен в индустриалната зона в Плевен, а общото количество беше над 9000 тона. Топлофикацията там също е на фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

„Формално Ковачки няма общо с тези тецове и затова не е обвинен. Но директорите, които пряко отговарят за това, което се изгаря ще бъдат подведени под отговорност“, твърди източник на вестника. От 4-те теца  и много офиси на фирми в страната са иззети много компютри и документи, които разкриват пътя на боклука от трети страни през Италия до България.

 Пратките с отпадъци заловени през тази година, са само капка в морето. При разследването агенти на ДАНС, са проверили няколко вече неработещи мини, от които са копали въглища за тецовете. Там са намерени още хиляди тонове отпадъци с неясен произход, които е трябвало да бъдат изгаряни в пещите на четирите теца. Ще се разследва откъде са дошли, дали вносът не е отново от Италия. Предприятията свързани с Ковачки, са имали разрешително за експериментално изгаряне на отпадъци, Но то им е отнето. Въпреки това и до миналата седмица се получават сигнали за замърсяване на околната среда от тецовете, които бълват черни облаци и сажди. Както и за непоносима смрад. Кметът на Голямо село, което е точно до ТЕЦ Бобов дол, изпратил сигнал до прокуратурата в Дупница, че багерът на транспортна лента още смесва боклуци и въглища, които се изгарят в пещите.

 Освен това близо до ТЕЦ Бобов дол отново се складират отпадъци с неясен произход. Друг кмет на село до Бобов дол, този на Мламолово, е сезирал прокуратурата, че камиони с над 20 тона с необезопасен товар влизат и излизат от теца, чиито управител вече е обвиняем.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.