Лихварят Хамдито, отвлякъл момиче заради дълг на баща й! Ченгета прибирали 5 бона месечно от ромския гангстер

1

По 5 хиляди лева месечно подкупи е раздавал на полицаите в Димитровград най-малкият брат от лихварския род Хамдиеви, за да върти необезпокояван рекетьорския си бизнес, докато официално е обявен за издирване от МВР. Това разказаха пред „Уикенд” жители на ромския квартал „Марийно” след поредното покъртително зверство на член от страховитата бандитска фамилия Хамдиеви, пише Уикенд.

Преди седмица 25-годишния лихвар, известен с прозвището Малкия Хамди, нахлу маскиран и въоръжен в дома на своя длъжник Стефан Атанасов и отвлече 15-годишната му дъщеря. Момичето било завлечено в гората, а агресорът я вързал за дърво и повече от 2 часа се гаврел с нея. След като бащата събра смелост и публично посочи похитителят на детето му, полицията в Димитровград задържа най-малкия от братята Хамдиеви. Според обявлението на ченгетата, те открили лихваря в таванско помещение в жилищен блок в Димитровград и го задържали. Странно е, че 25-годишния изверг

не е обвинен за отвличане, а само за изнудване,

а според полицията нямало и данни похитеното 15-годишно момиче да е изнасилено, както твърдят от семейството му.
Ромите в Димитровград обаче са категорични, че местната полиция продължава да закриля лихварския род Хамдиеви и че всички в града знаели, че най-малкия от шестимата братя се укрива от месеци в жилищен блок на бул. „Възраждане”, собственост на родата му.
25-годишния Хамдито е единствения от шестимата братя от рода си, който не бе арестуван миналата пролет при мащабната акция на Специализираната прокуратура в Димитровград. Оттогава той е обявен за издирване. В циганския квартал „Марийно” твърдят, че местните полицаи взимат по 5000 лева месечно от лихваря, за да не го арестуват и за да игнорират сигналите къде се укрива мургавия престъпник.
„Малкото Хамди събираше необезпокояван безбожни лихви от длъжници на фамилията му. Сам се хвалеше, че се е

откупил от МВР срещу 5 бона месечно

и че никой от братята му няма да бъде осъден. Момичето, което отвлече, не е първата му жертва. Има случаи на девойки, които са превръщани насилствено в проститутки заради дългове на свои родители”, роптаят срещу безнаказаните зверства на лихварския род Хамдиеви в ромския квартал „Марийно”.
Лихварите от рода Хамдиеви въртят необезпокоявано „еврейския“ си бизнес от поне 30 години. През април 2019 г. петима от Хамдитата бяха арестувани и се сдобиха с обвинения за изнудване, побои и лихварска дейност. Според криминалистите, циганската фамилия е раздавала заеми срещу баснословната лиха от 100%, които трябвало да бъдат върнати до 30 дни след взимането на кредита. Ако парите не бъдат възстановени, следвали изтезания за длъжника, на когото начислявали и нови 100% върху главницата.
„Ако вземеш 100 лева, на следващия месец трябва да върнеш 200. Не го ли направиш,

ядеш здрав бой и вече дължиш 400 лева.

Ако и тогава не си погасиш борча, ти взимат имота, или колата. Няма ли какво да им дадеш, те чакат страшни мъки…“, свидетелства един от многото потърпевши от фамилия Хамдиеви.
Преди година и половина жител на махала „Марийно“ в Димитровград бил изтезаван в продължение на 10 часа от най-големия от братята Хамдита, след като заборчлял с 2000 лева на ромската фамилия. Клетникът бил изтезаван с електрошок, а след това циганите насъскали бойните си кучета бултериери срещу него. Едва оцелелият длъжник им прехвърлил земеделска земя в село Скобелево, чиято пазарна стойност е за над 20 000 лева. За капак му откраднали и маратонките „Найк”, които си бил купил за 350 лева ден по-рано.
В Димитровград твърдят, че клиенти на лихварите Хамдиеви са над 500 цигани от града, както и голям брой българи. Издевателствата обаче ромските босове налагали само на представителите на своя етнос. „Почти няма циганин, който да не е взимал пари на лихва от братята. Дребни суми – 50-100 лева, но редовно. Всеки, който взима кредит от Хамдитата, им дава личната си карта. Имало е случаи братята да теглят банкови кредити на името на някой от заборчлелите“, свидетелстват тормозени от ромския клан.
Лихварската фамилия се сдобила с десетки имоти, които през годините са им прехвърляли длъжници. Сред придобивките на Хамдитата е двуетажен блок на бул. „Съединение“ в квартал „Марийно“, който навремето бе построен за служители на рудниците МАРБАС. Не е известно как жилищния блок е преминал в ръцете на лихварите. Ромския клан разполага още с

3 къщи и 4 апартамента в Димитровград,

като в града са категорични, че всичките имоти на фамилията са принудително иззети от техни длъжници. Хамдитата разполагат и с множество парцели в Хасковска и Димитровградска област. Началото на бизнеса поставил още в зората на демокрацията бащата Станчо Хамдиев. Той обаче се споминал през есента на 2018 г. и бил погребан с 3-дневен ритуал. „Бизнесът” бил наследен от синовете му, които си разпределили правомощията.
След акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура над ромския престъпен клан миналата пролет, се заговори, че Хамдитата се ползвали с протекции от местни полицаи, които не обръщали внимание и даже потулвали жалбите на рекетирани от фамилията. Заради това началникът на полицията в Димитровград Ангел Дулев бе сменен. Назначената проверка в Областната управа на МВР – Хасково за други корумпирани служители обаче бе безплодна. Според грубите сметки, месечния оборот на братята Хамдииеви от лихварска дейност надхвърля 50 000 лева.


1 Коментар
  1. Златка казва

    В ромския квартал „Марийно” ??????
    То в такъв случай целият град е ромският град Димитровград.
    Пише ти се тия статии колкото да не заспи тя без да вкарвате никаква мисъл.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.