Тъщата на Ковачки завлече животновъди със стотици хиляди

0

Фирмата на Василка Живкова има данъчни задължения в размер на 584 602 лева

Фирма, свързана с бизнесмена Христо Ковачки, е завлякла десетки животновъди от района на Асеновград и Първомай със стотици хиляди левове за неплатено краве мляко. „Рила Милк“ ЕООД, която управлява  мандрата в с. Леново, наскоро е пуснала кепенци, предаде „Марица“.

Десетината работници, които не са получавали заплати от месеци, са освободени. Пред млекопреработвателния цех, който е на единия вход на селото, има огромна купчина сгурия, която няма кой да почисти.

Някои от фермерите вече са завели и спечелили дела срещу „Рила Милк“ ЕООД. Един от тях е кметът на с. Поройна – Пенко Налбантов, който след 5-годишна съдебна сага е успял да получи дължимите му 79 000 лв. Той препоръчва хората, които имат да взимат пари за млякото си, да не се отказват и да последват неговия пример.

Две дела са спечелили срещу „Рила Милк“ ЕООД и животновъдите Иван и Недялко Ангелови от с. Леново, но длъжникът в момента обжалвал. Дружеството е борчлия на фамилията с 64 000 лв. Порталът за фирмено разузнаване ДАКСИ показва, че „Рила Милк“ ЕООД има и данъчни задължения в размер на 584 602 лв. Според последния финансов отчет приходите от продажби за 2018 г. са 520 000 лева. През 2014 г. мандрата е била осъдена от РИОСВ – Пловдив да плати 2000 лв. за заустване на отпадните води в река Чатрачко дере, без да има издадено разрешение.

Доскорошният управител на млекопреработвателния цех Севгин Читак коментира, че също е освободен от длъжност, но преназначен за охрана. Той предполага, че хората, които имат да получават пари – за заплати или за предадена, но неплатена суровина, ще си ги получат. Уверение за това имал от едноличния собственик на „Рила Милк“ ЕООД Василка Живкова, която в момента била в чужбина. Според информацията тя е майка на фолкпевицата и съпруга на Христо Ковачки – Десислава Божидарова Станимирова – Ковачка.

Бизнес отношенията между Василка Живкова и Христо Ковачки са отдавна. Преди 10 г. той й продава дяловете си в размер на 5000 лв. от фирмата „Пауър Фул“ – за външна и вътрешна търговия. Живкова я управлява до 2018 г., след което я продава на Искрен Павлов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.