Жоро Шопа пред избор – да предаде Арабаджиеви, или да застане пред съда

0

Бизнесменът Георги Семерджиев- Жоро Шопа, е изправен пред дилемата или да стане свидетел срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви, или да отговаря заедно с тях пред съда за пране на пари, шише „Галерия”. Позовавайки се на източници, запознати с разследването.

 Шопа се е върнал мистериозно в България, стана ясно на заседанието срещу Аабаджиеви миналата седмица, след като те катастрофираха с линейка на път към затворническата болница.

 Жоро Шопа си издирваше от осем месеца. През март 2019 година Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха арестувани в неговата къща до Барселона. Тогава Семерджиев не беше търсен с Интерпол. За разлика от богатите му приятели малко по-късно прокуратурата реши да го обвини, че ги укривал, както и общинският съветник Бургас Бенчо Бенчев беше подведен под отговорност за Митьо Очите. Екстрадацията на Шопа се забави и нямаше информация докъде е стигнала. Жоро Шопа е бил разследван като член на престъпната група на Аабаджиеви за данъчни престъпления и пране на пари. Така искането за екстрадацията му от Испания е отпаднало. Той се е върнал сам, кацнал със самолет и на следващия ден е посетил специализираната прокуратура с адвокат. Изненадващо е освободен с 50 хиляди лв. гаранция след няколко часа разговор със следователи и прокурор. Разследващите се опитали да изкопчат от него информация за пари, които Арабаджиеви крият зад граница както и за престъпления, които са извършвали. Жоро шопа обаче не се поддал. Свободата му означава, че той е оставен да направи избор- да стане свидетел и да помогна на разследването или да застане на подсъдимата скамейка.

 Още когато Арабаджиеви бяха заловени в къщата му, тръгна упорит слух, че той ги е издал. Залавянето им е постановка с няколко сценария. Малко по-късно следствието по делото разкрило, че Жоро Шопа има голяма роля в управлението на финансите в империята на Арабаджиеви. Това се случило след проследяване на парични преводи в офшорни зони. Жоро Шопа е сочен за изключително близък до кокаиновия крал Евелин Банев – Брендо, но за разлика от него никога не е арестуван и съден. В същото време е в най-тесния семеен кръг на Ветко и Маринела Арабаджиеви. През 2012 година той е кум на сватбата на дъщеря им Александра със сина на Миню Стайков. Синът на Жоро Шопа Лоренцо въртеше бизнес с най-малкия син от фамилията Вълчо Арабаджиев, който е подсъдим заедно с родителите за пране на пари.

Иначе в България Жоро няма голям бизнес.

За сметка на това той официално е мултимилионер в чужбина, където има фирми и имоти. Хора, които го познават отблизо, са категорични, че и този път играчът от Тополовград ще се измъкне сух и нито ще лежи в ареста, нито ще го съдят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.