СКАНДАЛ: Сайтът за е-винетките „раздава” лични данни

0

Нов скандал: шофьори сигнализират за пропуск в защитата на личните данни на сайта БГ ТОЛ.При въвеждане на номера на автомобила, в определени случаи, може да бъде показан и имейлът на неговия собственик.

Боян Василев купува своята винетка през сайта на БГ ТОЛ и си е оставил имейла, за да бъда информиран за актове, фишове и подобни.

При проверка на винетка, всеки, който въведе номера на колата му и натисне иконката „гаечен ключ“, ще види и неговата електронна поща, предаде Би Ти Ви.

„Проблемът в случая е, че имейлът е лична информация и тя не трябва да бъде достъпна в публични сайтове. Може да получите имейл, че са ви снимали с камера, хората знаят вашия регистрационен номер на колата и трябва да преведете глобата на определена сметка“, казва Боян.

Създадена за удобство на шофьорите, формата за контакт чрез имейл, на практика ги прави уязвими. От БГ ТОЛ твърдят, че вече взимат мерки.

„След като получихме сигналите, ние предприемаме действия и във възможно най-кратки срокове, тая функционалност ще бъде премахната“, казва доц. Георги Балабанов Национално тол управление.

Комисията за защита на личните данни вече е сезирана. Оттам заявиха, че ще отговарят, след като проверят случая.

„С минимални ИТ умения за под няколко часа може да източите всички имейл адреси на всички регистрации „С“, смята Боян.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.