Приятелка на Миню Стайков отмъкна 620 бона от сделка със зърно!

0

Бизнесдамата Албена Ценкова-Георгиева върти афери със зърно из цяла България и вече се е превърнала в кошмара на производители и търговци в бранша. „Уикенд” преди време публикува нейна снимка, като предупреждение към земеделските стопани да не се хващат на въдицата й.  Е, оказа се, че много от тях се изгорели със сериозни суми.

Тези дни в Градския съд в столицата започва дело срещу госпожата, като прокуратурата я обвинява най-общо казано в длъжностно престъпление. Преди време бизнес дамата, която се афишира като много близка на Миню Стайков, с изкусните си приказки омайва частна фирма за търговия със земеделска продукция и е назначена за управител. Какво обаче следва от това?
Албена Ценкова-Георгиева влиза в директорския кабинет и

малко след това изчезва с над 618 000 лева.

Управителката вади парите, уж за да купи зърно. Дори представя няколко фактури, че е  сделката е завъртяна. Минават месеци, а от зърното няма и следа. Управителката набързо напуска фирмата и следите й се губят.
Потърпевшите правят собствено разследване и разбират, че се е покрила в Разградско. Пред местните търговци на зърно госпожата отново развива познатата си теория, че е много гъста с Миню Стайков, а навремето дори са имали авантюра, прераснала в бизнес партньорство. Работи с негови пари. А за да е по-убедителна, развява уж случайно пред земеделците портфейла си, натъпкан с едри банкноти. Споменава с престорено отегчение, че й предстоят пътувания до Дубай и Монте Карло, защото трябвало да се види с делови партньори.
Едва ли е обаче случайно съвпадение, че точно когато изчезват онези 618 хил. лева, набъбват имотните придобивки на Албена Ценкова-Георгиева. Тя инвестира в няколко апартамента в скъпия квартал „Иван Вазов”: жилище от 59 квадрата, още едно от 70 кв.м. и трето от 63 кв. м., директно на бул. „Витоша”.
„Албена винаги подчертава, че зърнената търговия е потомствен бизнес за семейството й” – припомнят си източниците ни. Баща й Пирин Ценков по времето на соца е шеф на управление в министерство на търговията. Запазва поста си и през 90-те години, когато земеделски министър е Васил Чичибаба, а Жан Виденов – премиер. Във вихъра на кризата, когато пред магазините се вият опашки и има дефицит на храни, Пирин Ценков разписва документи, благодарение на които

частници изнасят огромни количества

хлебно, фуражно зърно и слънчоглед. В България настъпва чутовна зърнена криза, а хлябът се продава с купони, като във военно време.
На свой ред Албена Ценкова-Георгиева си изгражда свой почерк в бизнеса със зърно. Тя, както разказват потърпевши, купува земеделска продукция само срещу пари в брой. При нея няма нито фактури, нито касови бележки, като целта е ясна – пести данъци, а от друга страна след време измамените трудно могат да докажат, че са й продали зърно.
Според Търговския регистър Албена Ценкова-Георгиева има фирма „Дунав агро трейд”, регистрирана през 2015 г. Пред клиентите си тя казва, че това е куха фирма, през която минават капиталите на Миню Стайков. Дали това е вярно, или е плод на нейната фантазия, тепърва прокуратурата ще изясни.  
Пред клиентите си госпожата споделяла още, че с парите на Миню Стайков изкупува зърното за голямата компания „Грий стор”. По-късно обаче става ясно, че това не е вярно. От „Грийн стор”, като научават за нея, се изненадват – името й никъде не фигурира като техен търговски агент.
Сладкодумната Албена Ценкова-Георгиева обаче е много убедителна, когато преговаря, и производители се хващат на измислиците й, че работи за авторитетната компания. Затова й дават продукцията, а тя обещава, че ще донесе парите. Част от хората така и не получават договорените суми. Тепърва някои от тях събират кураж да потърсят прокуратурата, понеже с Албена Ценкова-Георгиева нямат нито договори, нито фактури. Как тогава ще докажат, че са си дали зърното?


Не на последно място, хората се страхуват от нея, понеже при обиколките си из страната, тя неизменно е придружавана от горила-бодигард, назоваван като „Веско от Варна”.


Интересна подробност е, че съпругът на бизнесдамата пък се води търговски директор в голяма чужда фирма, която изкупува зърно. „Дали и тази фирма не е замесена в измамите със зърно?” – питат се сега измамените от Албена Ценкова-Георгиева. Те дори подозират, че житото, за което да дали онези 618 хил.лв., може и да е минало през въпросната чужда компания, понеже то така или иначе е платено. Не изключват и варианта, госпожата да е завъртяла финансова афера и с производителите, които са дали две-три фактури за него. Всички тези варианти сега ще се изясняват в съдебната зала. А кога и как ще завърши делото, е отделен въпрос. Нищо чудно хитрата търговка да намери начин да се откупи, подозират измамените.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.