Куйович пак драпа за свобода, a може да получи нова присъда (Сеназационни новини)

0

Наркобаронът Будимир Куйович пак драпа да излиза на свобода, научи „Уикенд”. Само преди седмица той е пуснал поредната си молба до правосъдното министерство с искане за предсрочно освобождаване. Според наши източници от управата на Софийския затвор, молбата му и този път ще бъде отхвърлена.

Черногорецът излежава 16-годишна присъда за трафик на дрога и би трябвало да стои там до 2023 г. Той обаче може да получи още една присъда от 8 години затвор. Тя ще е заради използването на фалшив документ. На 26 август миналата година Куйович бе задържан на магистрала „Тракия” с фалшива шофьорска книжка от Португалия. Когато е извършил престъплението, той е бил в домашен отпуск от затвора. Остана загадка откъде се е сдобил с фалшивия документ.
Будимир Куйович бе арестуван на 31 декември 2007 г. като организатор на група, вкарвала дрога от Турция през България за Европейския съюз. Ден по¬- рано на Капитан Андреево бяха задържани 60 кг хероин на стойност 10 млн. лв., транспортирани от един от аверите му. На 1 февруари 2010 г. Върховният касационен съд окончателно призна Куйович за виновен.


Той неведнъж е сочен от МВР за наследник на Фатик в трафика на дрога.   Твърди се, че Будимир Куйович е свързван с наркотрафик в България още от средата на 90¬-те заедно с приближения му Драгомир Райкович. Роден е в град Биело поле. В миналото са разбивани цехове за производство на амфетамини, предназначени за Близкия изток, с които се свързва  Куйович. През май 2002 г. спецполицаи разбиват лаборатория за производство на амфетамини в пернишките села Дивотино и Люлин. Тогава са арестувани трима българи, впоследствие и един албанец. Нишката водела към Куйович, който обаче се измъква.


През ноември 2003 г. е разкрита лаборатория за производство на синтетични наркотици в габровското село Дебел дял и в квартал Гачевци в Габрово. Тогава са арестувани петима български граждани. Твърди се, че историята е свързана пак с Куйович. Черногорецът е задържан във Варна на 3 януари 2005 г. Месец по¬-късно той е екстрадиран от страната и предаден на сръбските власти. Наложена му е десетгодишна забрана да влиза в България. В началото на април същата година спецполицаите разбиват канал за трафик на амфетамини и задържат при акция в столичния  кв. „Младост” дрога за около 10 млн. долара. Арестувани са двама палестинци и един ливанец. Отново за тартор на групата е сочен Куйович.
3 дни по-късно в квартал „Манастирски ливади” е застрелян Божидар Добрев – Дебелия. Тогавашният главен секретар на МВР обявява, че Дебелия и Куйович са ръководили крупен канал за амфетамини, разкрит в Турция.


По времето, когато се водеше екстрадиран от България, черногореца се е подвизавал у нас с различни имена. Той е имал цели 4 паспорта, разкриват ченгета. Най-¬известният скандал с него е фалшивият паспорт, издаден му през лятото на 2007 г. от служители на МВР, за да се проведе оперативна комбинация за разкриване на наркоканал. Заради този скандал тогавашния главен секретар на МВР Илия Илиев си хвърли оставката.
През 2013 г. Будимир Куйович започва работа в цеха за метални профили към Софийския затвор и по този начин два работни дни му се считат за три излежани. През 2012 г. той беше наказан от управата на пандиза, след като в него бе намерен мобилен телефон.
През 2015 г. бившия затворник Марио Пеев твърдеше, че Будимир е шпионин на шефовете на падниза и редовно топял съкилийници. Като благодарност за това получавал привилегировано отношения и възможността да работи. Впоследствие Куйович влезе в остра война с началниците на затвора.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.