Защо Жоро Шопа е пуснат тайно? Дясната ръка на Брендо си дойде за малко у нас и пак духна

0

Георги Семерджиев – Жоро Шопа, дясна ръка на издирвания от Интерпол с 3 влезли в сила присъди кокаинов трафикант Евелин Банев – Брендо, отново потвърди ширещата се в родния ъндърграунд мълва, че е недосегаем за прокуратурата и съда.

Широкоплещия аферист изненадващо се оказа освободен под парична гаранция от 50 000 лева от Специализирания съд по делото за данъчни измами и пране на пари, което се води срещу туристическите босове Ветко и Маринела Арабаджиеви. Странният обрат озадачи истински познавачите на подземния свят. Според слуховете, Шопа очевидно е сключил сделка и се ползва с мошни протекции от най-високо ниво.
Процесът срещу Арабаджиеви стартира във вторник с разпоредително заседание в Специализирания съд, а след него Ветко и Маринела се озоваха в болница, тъй като линейката на затвора, с която те бяха конвоирани от съдебна зала, бе

блъсната от такси в центъра на София.

Виновен за катастрофата е шофьорът на линейката от „Съдебна охрана”, който минал на червен светофар, пък макар и с пусната сирена. След катастрофата Маринела Арабаджиева бе настанена в Правителствена болница, докато мъжът й Ветко лежи под охрана в софийската клиника „Софиямед”.
На фона на съдебните неволи на туристическата фамилия Арабаджиеви недоумение буди благосклонното отношение на прокуратурата и съда към Жоро Шопа. Именно в неговото имение в курортния град Кабрера де Мар край Барселона миналата пролет бяха задържани издирваните от Интерпол Ветко и Маринела, които по-късно бяха екстрадирани.
Оттогава властите в България отправиха цели три искания до Испания за екстрадиция на Жоро Шопа, но въпреки това Семерджиев съумя да избегне предаването му с белезници. Той се озова в болница в Барселона, но накрая все пак съдът в Мадрид склони да го върне в България, след като прокуратурата обяви, че ще го съди като член на престъпната група на Арабаджиеви. Според източник на „Уикенд”,

Семерджиев се е прибрал на свои разноски

в България преди 2 седмици и е успял да си издейства пускането под парична гаранция от 50 000 лева. Международният паспорт на Жоро Шопа не е бил отнет и няма никаква гаранция, че дясната ръка на Брендо няма да изчезне като него, ако положението му като обвиняем за пране на пари се влоши. Семерджиев отново се е прибрал в Испания, където е в момента.
Георги Семерджиев – Шопа е свързан с Арабаджиеви покрай сватбата на дъщеря им Александра със Стайко Стайков, син на алкохолния олигарх Миню Стайков. Шопа кумува на венчавката през 2012 г. и подари лимузина на младоженците, които обаче се разведоха 4 години по-късно. Според една от версиите, разпространявани неофициално, голяма част от откритите 10 милиона лева в брой в кутии за обувки в апартамент в хотел „Маринела” при обиска от 31 август 2018 г., са били на Жоро Шопа. Семерджиев е разследван и за покупки на имоти в България и в Испания на стойност над 7 милиона лева.
Според друга версия, Георги Семерджиев стои в дъното на арестите на Ветко и Маринела. Мнозина твърдят, че кокаиновия трафикант сам е уведомил властите, че Арабаджиеви са в имението му край Барселона.
В Швейцария Жоро Шопа също е разследван за подобни престъпления и има наложени запори за над 5 милиона евро. И досега обаче срещу него няма повдигнати обвинения за трафик на кокаин, той е единствения от обкръжението на Евелин Банев – Брендо, който

остава недосегаем за правосъдието.

Това налива вода в мелницата на слуха, носещ се от години – Шопа е агент на американската служба за борба с наркотрафика ДЕА – дава информация за други трафиканти и работи необезпокоявано. Малко известен факт е, че Семерджиев има американска виза, а неговия племенник от 25 години живее в Америка и развива успешен бизнес със скъпи часовници.
През годините Семерджиев е оцелявал и при две гангстерски покушения. През 1999 г. той е ранен от взрив, избухнал пред къщата на Евелин Банев – Брендо и по-късно сочи в полицията, че бомбата е заложена от Пепи Амигоса. През 2014 г. пък неизвестен килър го простреля пред хотела му в софийския квартал „Лозенец”, но Шопа оцеля и се размина само с операция. За неуспешното покушение бе разследвана групата около Мила Георгиева – Универсалната и нейния син Мартин Георгиев – Джито.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.