Митничари на Калотина пускали милиони евро за Цветан Василев! Куриери на банкера прекосявали границата с куфарчета, натъпкани с пари

0

Закопчаните при акция на Специализирана прокуратурата и МВР на 5 февруари митничари на Калотина са взимали солидни рушвети, за да пропускат безпрепятствено куриери на банкера беглец Цветан Василев, които са му носили куфарчета с пари в Белград. Това разкриха пред „Уикенд” източници от специалните служби.

Припомняме, че при акцията бяха задържани 15 митничари и петима служители на Гранична полиция. Впоследствие прокуратурата поиска постоянен арест за 7 човека от престъпната група, сред които шефа на митницата на Калотина – скандалноизвестния Райчо Соколов, известен с прякора си Рачо Рушвета. Останалите 13 бяха пуснати с парична гаранция. Един от освободените е и Спас Зарев, който е бивш шофьор на покойния шеф на Агенция „Митници” Ваньо Танов. Според нашите източници, Райчо Соколов, Спас Зарев и колегите им шефове на смени Радостин Койчев и Росен Златанов, които също бяха арестувани на 5 февруари, са разследвани по подозрения, че са пускали през Калотина хора на Цветан Василев, без изобщо да им се прави митнически контрол. По закон суми в размер над 10 000 евро задължително се декларират на митницата. Само че куриерите на мошеника банкер са преминавали през Калотина с куфарчета с милиони евро на вдигната бариера. А това няма как да стане без съдействието на митническите инспектори…
Според данни на прокуратурата, хората на Цветан Василев редовно пътували до Сърбия, където от години се крие мустакатият аферист. Те са преминавали през Калотина напълно необезспокоявани, натъпкани до горе с пари, които да доставят на боса си. Според наш източник, последната „пратка” за Цветан Василев е било куфарче с 350 000 евро, което е преминало границата на 1 февруари.
Най-доверените куриери на банкера са Васил Шуманов, Венцислав Тодоров, Иван Стойков, Красимир Зарев, както и финансовият директор на „Дунарит” Никола Киров. Всички те още преди година получиха обвинения за пране на пари от фалираната КТБ . Според прокуратурата те са „изсветлили“ близо 2,5 млн. лв., отмъкнати от трезора през схема за получаване на фиктивни коледни бонуси още през 2013 г. В същото време обаче четирима от тях редовно са пътували до Сърбия през последните години, като от държавното обвинение потвърдиха тази информация в съда чрез справка от Гранична полиция.


Самият Цветан Василев се укрива в Белград от средата на 2014 г., когато банката рухна, след като беше буквално изтърбушена от банкера-беглец и кохортата му. Въпреки това той си е уредил редовен приток на средства, които текат към него от България. Милионите идват от три от т.нар. „златни кокошки” – малкото реални бизнеси, купени с пари на КТБ. След фалита на трезора, с поредица от врътки Василев и пионките му обаче ги отмъкнаха под носа на държавата и сега мустакатия мошеник ги ползва като личен банкомат. Това са „Дунарит” и компанията, държаща редици финансирани от КТБ хотели – „Хелт енд Уелнес”. Втората беше заграбена от престъпната групичка чрез цесии, които са атакувани в съда от синдиците на КТБ. Върху „Дунарит” пък мустакатият аферист сложи ръка през оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Той се вписа като собственик на завода чрез фиктивна сделка, с която овладя компанията. Именно от парите от тези две компании вече шеста година Цветан Василев има възможност да се издържа в Сърбия. Пачките му се носят кеш до Белград.


Според оперативни данни на службите, куриерите на банкера са давали по 5000 евро на митничарите на Калотина, за да преминат, без изобщо да им се прави проверка. Рушветите са били взимани основно от Райчо Соколов и Спас Зарев. Соколов е митничар от 1990 г. Бил е член на общинския съвет на Драгоман от партия ВМРО. Участвал е в много международни операции. Има награди за успехи в борбата с контрабандата и наркотрафика. Райчо Соколов се води човек на бившия шеф на отдела за борба с наркотрафика в Агенция „Митници” Маргарита Евтимова. Тя беше пенсионира през 2012 г. Заради нестихващия му апетит към подкупи, Соколов е известен с прозвището Рачо Рушвета, дадено му още преди десетилетие.
Спас Зарев е другото интересно оперативно лице от митническите афери на Калотина. Той започва работа в агенцията преди близо 15 години. Има криминална регистрация заради нерегламентирана търговия със скрап. Бил е шофьор на бившия главен секретар на МВР Чавдар Васев. През 2014 г. Васев за кратко бе назначен и за зам.-директор на Агенция „Митници”. С идването на Ваньо Танов на върха на митниците преди 10 години, Спас Зарев става негов личен шофьор. Именно той е човека, който на 29 февруари 2016 г. вика линейка за Танов, малко преди генерала да почине от инфаркт. Лекари тогава коментираха, че ако шофьора на митническия бос не беше чакал линейка, а директно го беше откарал до лечебно заведение, е можело Ваньо Танов и да бъде спасен.


След смъртта на Танов, Спас Зарев изкарал обучение за митнически инспектор и бил прехвърлен да работи на Калотина и Капитан Андреево. След това стандарта на му на живот рязко скочил. Негови колеги разкриха пред „Уикенд”, че миналата година митничаря е правил изключително запомнящ се шопинг в мол в Истанбул. Купил толкова много дизайнерски дрехи и парфюми, че за да пренеса багажа до родното му място в Самоков, му била изпратена допълнителна кола, която го чакала на българо-турската граница.
Зарев е бил известен в митническата администрация и като човек, който може лесно да извършва всякакви услуги за платежоспособни колеги. Например някой да бъде преместен от вътрешна митница на много по-доходоносно място като на трасе на Калотина или Капитан Андреево. Или да урежда кой инспектор в коя смяна да е. Това се дължало на изключително близкото му приятелство с шефката на „Човешки ресурси” в Агенция „Митници” Елена Кирилова. Точно заради Кирилова през 2015 г. Ваньо Танов се забърка в скандал, който бе разследван дори и от прокуратурата. Тя стана шеф на отдел „Организация и управление на човешките ресурси”  след поредица от бюрократични хватки. Първият конкурс за директор на отдела беше обявен на 6 януари 2015 г., но на писмения изпит всички кандидати набързо били елиминирани, а победител не бе излъчен. На 6 януари една от кандидатките е била г-жа Кирилова, но представянето й е било трагично.  Само след три дни тогавашният шеф на Агенция „Митници” Ваньо Танов обявява втора дата за изпит при същите условия и със същата изпитна комисия. До финално интервю са допуснати само трима кандидати – двамата митнически служители, откроили се и на предишния конкурс, и Елена Кирилова – бивша временно изпълняваща функцията началник на отдел „Организация и управление на човешките ресурси“. Тя заемаше този пост от 2011 до 2013 г. Година и половина Кирилова е била изпълняващ длъжността директор на отдела, което се оказва нарушение на закона. „Изпълняващ длъжност” може да бъде назначен само за 6 месеца, като веднага след това следва да бъде обявен конкурс.  


В началото на 2015 г. срещу  лошата слава на бившата шефка и условията на конкурса скочиха от синдикатите на „Подкрепа” в Агенция „Митници”. Те написаха 5 гневни писма до финансовия министър Владислав Горанов, в които изразяват съмнения, че практическите въпроси във втория конкурс са значително опростени, а конкурсната процедура е опорочена, за да може бившата шефка да се завърне отново на позицията си на директор на отдел „Организация и управление на човешки ресурси“.
Постът, за който течеше скандалът, е един от най-важните в системата на митниците, а заемащият го има възможност да действа като „сив кардинал“. Към отговорностите на дирекцията е не само да назначава и освобождава служителите, но и да съхранява и сверява декларациите им за доходи, да обработва и проверява сигналите за корупция, както и да води дисциплинарни производства. По данни от доклад 2,380 млн. са разходите за обезщетения и съдебни разноски на върнатите на работа неправомерно уволнени и съкратени служители, които Кирилова е допуснала като ръководител на отдел.
Заради проверката на прокуратурата от Национална полиция преди 5 години бяха поискали от Ваньо Танов копия на заповедите за обявяване на конкурсите, документите за назначаването на изпитната комисия с питане дали в нея са участвали синдикалисти и външни специалисти. Полицията също искаше и списъците на допуснатите кандидати и копия от протокола за класиране, както и информация за депозирани жалби и кой се е произнасял по тях. Освен генерала, прокуратурата проверяваше и още трима души – членовете на самата изпитна комисия Георги Александров, началник на митница Благоевград, Цветан Мадански, главен секретар на Агенция „Митници” през 2015 г.  и Юлиян Мирков, зам.-шеф на Столична митница по това време.


В сигналът до полицията и прокуратурата имаше твърдение, че ден преди конкурса Танов е извикал в кабинета си тримата и им е казал, че задължително Кирилова трябва да спечели. На самият конкурс дамата не се е справила добре. Това наложило комисията да фалшифицира документи, за да я изкара победител. Дни по-късно Юлиян Мирков е признал пред колеги в Столична митница, че са правени големи зулуми, за да докарат нещата до правилния финал.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.