Бойко злобно: Нямам къща и любовница в Барселона!

0

Публикация по темата в испанския El Periodico ядоса премиера

„Нямам нито къща, нито някакъв бизнес в Испания. Казвал съм го сто пъти досега, казвам го отново. Не знам защо се замесва името ми“.

По този начин премиерът Бойко Борисов коментира публикацията в испанския El Periodico, в която името му е замесено в разследване на пране на пари и връзка с „Мис Бикини” Борислава Йовчева, от която дори имал дете.

Къщата, в която живеела любовницата на премиера

Според изданието каталунските власти разследват преводи на огромни суми, които са със съмнителен произход. Милионите се приписват на „руска връзка“ през България с краен получател фирми, свързани с българката Борислава Йовчева, екс модел, която живее в Барселона в голяма къща във вилната зона Esplugues de Llobregat.

Притежава, според El Periodico, и луксозен магазин.

Полицията на Каталуня и прокуратурата за борба с корупцията разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с „международна схема за пране на пари“, чиято крайна цел е била Барселона, пише El Periodico в броя си от петък в материал под заглавие „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“.

В документи на полицията се казвало, че разполагат с факти, които изглеждали доста убедителни и че „биха насочили към съществуването на престъпна организация“,  пише El Periodico,

В статията се казва, че проверката е предизвикана от сигнал от България от организация, наречена Гражданско движене „Обединена България“ (MC BUUP – Movimiento Civil Bulgaria Unida).

Документите били получени в полицията на 20 март миналата година и в тях се твърдяло, че българският модел Борислава Йовчева и семейството ѝ живеят в луксозна вила и има връзка с българския премиер.

Авторите са добавили и илюстрация на входа към имота, който според тях е фотографиран и наблюдаван и от служители на службата за икономически престъпления. Той се намира в района Esplugues de Llobregat и бил оборудван с „частна охрана и модерна система за наблюдение“.

Разследването установило, че вилата с басейн е купена през 2013 г. за 3 милиона евро на името на Numin Invest S.L.

„Между януари и юни 2013 г. Йовчева е единственият ръководител на тази компания с капитал от 3000 евро. След това на този пост е баща ѝ Георги Йовчев, който добавил още 3006 евро.

Проверка показала наличието и на втора компания – EMA BGS SL, собственик на магазин за луксозно облекло на (прочутата търговска улица) Paseo de Gràcia.

Каталунската полиция смята, че тази компания е получила финансова инжекция от поне 2.3 милиона евро от друга фирма, регистрирана в Кипър. Адресът на EMA BGS SL, в която бившият модел и баща ѝ също са участвали, съвпада с този на вилата.“

„Политико“ допълва, че бащата се е оттеглил от фирмата и има адресна регистрация в тази вила заедно със съпругата и внучката си, родена през 2012 г. „Полицията подчертава в докладите си, че единственият попечител на детето е Борислава Йовчева и в документите няма вписан друг родител.“

Изданието посочва още, че за интимна връзка на Борисов с Йовчева се говори в България от години и премиерът е отрекъл за има такава. След като научихме за разследването в Барселона, изпратихме на 13 февруари запитване до кабинета на българския премиер, но още няма никакъв отговор, казват авторите.

Авторите разказват, че в полицейските документи, които са видели, като лице, възползвало се от прането на пари, е посочена Борислава Йовчева. Тя е описана като „бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно.“

Добавен е и баща ѝ, като се твърди, че дамата участват в две компании, регистрирани в Барселона – Numin Invest SL и EMA BGS SL, получили от 2013 г. насам над 5 милиона евро от „физически лица, които не живеят в Испания“.

Според изданието каталунската полиция е проверила дали данъчните декларации на Борисов в България показват дали той би могъл да е направил инвестициите от милиони евро в двете компании и са установили, че той не разполага с такива средства.

След година разследване полицията стига до извода, че инвестициите са за над 5 милиона евро, преминали са през двете компании и че Йовчева и баща ѝ не са посочили законни доходи, на базата на които биха могли да си позволят такъв стандарт на живот, казва още „Политико“.

В документите на антикорупционната прокуратура се споменава, че в сигнала от България се е казвало, че парите „може да са свързани с недекларирани средства на високопоставени лица в правителството на България“.

На базата на събраните материали полицията на Каталуня е поискала прокуратурата да разследва доходите, данъчните плащания, съдържанието на депозитни касети, кредитни карти, плащания брой и други банкови детайли на Борислава Йончева, баща ѝ и още петима души.

Името на Йовчева се свързва с къща в Барселона, за която бе споменато за първи път в записите „Яневагейт“ през 2015 г. от бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя свърза и името на Борисов с покупката.

По-късно евродепутатът от БСП Елена Йончева внесе в прокуратурата сигнали с документи, свързани с прехвърляне на фирми на братовчед на премиера Бойко Борисов.

В единия от сигналите е споменат бизнесменът Иван Саздов като представляващ офшорната фирма Palms Enterprises“ (Overseas) LTD, като се твърди, че фирмата е изпратила по сметка на EMA BGS SL 1.7 млн. евро, представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща.

Материалът в испанското издание се цитира и от ТАСС. Руската агенция разказва какво пише в испанското издание, но подчертава, че те са не могли да потвърдят информацията, публикувана  El Periodico.

Тяхната информация е озаглавена: „Средствата за масова информация: В Испания разследват връзка на премиера на България за възможно пране на пари“.

„В полицията на Каталония не можаха да пътвърдят информацията, публикувана в El Periodico пред кореспондента на ТАСС“, пише агенцията.

В материала на ТАСС, въз основа на El Periodico, се посочва, че в къщата е регистрирано и дете. Като негов единствен законен опекун е посочена Йовчева. Казва се, че полицията в Каталуния е стигнала до извода, че инвестициите са в размер над 5 милиона евро. Сътрудниците на правоохранителните органи не са могли да намерят данни, потвърждаващи, че бившият модел и нейният баща имат законни доходи, позволяващи им да водят такъв начин на живот. В отчетите си полицията напомня, че според жалбата „парите може да са свързани с недекларирани средства на високопоставени чиновници от българскито правителство“.

По темата за къщата в Барселона, Борисов говори преди две години пред Сашо Диков и коментира по следния начин: „Ако я намерят (бел. ред. – къщата в Барселона) – да я вземат“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.