Арестуваният за кражба на тото фиш от баба полицай закрилял циганки джебчийки!

0

Заместник-директорът на софийското Трето РПУ Красимир Любомиров, който преди седмица бе зрелищно арестуван в кабинета си от отдел „Вътрешна сигурност” след опит да открадне тото фиш с печалба от 12 000 лева, задигнат от 75-годишна баба, е бил разследван от колегите си в МВР заради сигнали, че закриля циганки джебчийки, вършеещи из софийските молове и градския транспорт. Въпреки това Любомиров не само не е бил отстраняван от работа, а напротив – растял е в кариерното си развитие, пише в новия си брой Уикенд.

Полицейският началник в Трето софийско РПУ, което обслужва около 200 000 жители на трите столични района „Възраждане”, „Красна поляна” и „Илинден”, се сдоби с позорна слава заради безсрамния опит да прибере за себе си откраднат тото фиш с голяма печалба от възрастна жена.
75-годишната баба подава сигнал в Трето РПУ на 21 януари, че в същия ден е била

пребъркана в трамвая от ромка джебчийка,

която й задигнала портмонето с фиша. Старицата продиктувала номерата на печелившия си фиш с надеждата ако някой отиде до тото пункта с нейния талон, да бъде задържан.
Съвсем други планове обаче е кроял заместник-началникът Красимир Любомиров. След като негови подчинени приемат сигнала, ченгето се свързва с приятеля си и свой колега Николай Стоименов, който работи в сектор „Джебчийски кражби” към СДВР. С негова помощ джебчийката е открита и принудена да върне откраднатия фиш. Крадлата обаче не е арестувана. Вместо това Красимир Любомиров пише писмо до Тотализатора, в което указва да се води кореспонденция не с други органи на МВР, а само и единствено с него. Любомиров депозира и печелившия фиш, както и собствената си банкова сметка в тотото с цел да получи печалбата. Задържан е, тъй като негови подчинени от Трето РПУ алармират в отдел „Вътрешна сигурност” за подготвяната

нагла кражба от бедстваща пенсионерка.

Другият арестуван с полицейския началник Красимир Любомиров – колегата му Николай Стоименов, вече е на свобода под парична гаранция. Служителят от отдел „Джебчийски кражби” обяви в съда, че не е замесен в аферата, а просто е вършел колегиална услуга на началникът от Трето РПУ, мислейки, че фишът е откраднат от негова близка.
Доскорошни подчинени на Красимир Любомиров обаче разкриват пред „Уикенд”, че заместник-директорът на Трето РПУ от години е закрилял десетки мургави крадли, вилнеещи в района на полицейското управление. Макар и без да имат доказателства, криминалистите са убедени, че ченгето прибира от джебчийките „такса спокойствие” и срещу това оставя без последствия набезите им из софийските магазини и градски транспорт.
„Ако направите справка за арестуваните джебчийки в района на Трето РПУ, ще видите, че за последните 3 години няма задържани и осъдени крадли. За сметка на това има над 50 подадени жалби от пострадали от джебчийски набези граждани. Истината е, че началник Любомиров и още няколко полицаи от районното

прибират подкупи от мастити ромски барони,

за да не закачат работещите за тях джебчийки. Една мургава крадла изкарва между 5 хиляди и 10 000 лева месечно от пребъркване на дамски чанти и джобове”, разкрива служител от Трето РПУ.
Паметливи колеги на Красимир Любомиров пък разказват, че през 2009 г. той е бил задържан от отдел „Вътрешна сигурност” към МВР, но като редови полицай от Трето РПУ. Тогава е спипан заради кражба на 60 лева от портфейл. Парите в портмонето, заедно с документи, били предадени на полицай Любомиров от подставено лице на „Вътрешна сигурност”. Агентът на МВР влязъл в Трето РПУ като съвестен гражданин и съобщил, че е намерил портфейл с 60 лева и лични документи. След като полицай Любомиров приел сигнала и взел на съхранение портмонето, решил да прибере 60-те лева и да остави в портфейла само документите.
С парите ченгето купило храна от намиращ се наблизо китайски ресторант и поканил колегите си на софра. Няколко часа по-късно от отдел „Вътрешна сигурност” го прибрали заради кражбата на парите. След този случай Красимир Любомиров е

наказан дисциплинарно, но не и уволнен

от системата на МВР. За да се окаже 10 години по-късно арестуван, но вече като заместник-директор на Трето РПУ в София.
„Красимир Любомиров, а и много други полицаи, от години злоупотребяват с намерени и оставени от граждани в МВР портмонета, в които има и пари. Причината е, че има пропуск в процедурата за предаване на изгубени вещи. Имуществото, което постъпва в столична дирекция на вътрешните работи, докато не се предаде на съответното материално отговорно лице, не се завежда никъде. Тоест, ако вие намерите портмоне с 1000 лева и с лични документи и го предадете в полицията, няма да бъде направен опис какво сте предал. От този пропуск и до ден днешен се възползват корумпирани служители от системата на МВР”, признава полицай от Трето РПУ.
Заместник-директорът в Трето РПУ Красимир Любомиров вече е уволнен от системата на МВР, а ако бъде признат за виновен от съда, рискува да получи присъда до 7 години затвор. Доскорошните му подчинени обаче са скептични, че Любомиров ще бъде осъден ефективно и пророкуват, че той ще се размине с минимална или даже с условна присъда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.