Скандал! Заместник шеф на парламента плаща за медийна атака срещу председателя на Административен съд София-град Радостин Радков и сина му Димитър Радков!

0

Известен роден политик, който е и Заместник председател на Народното събрание е платил за медийна компания срещу председателя на Административен съд София-град Радостин Радков и сина му Димитър Радков. Този слух упорито обикаля политическите среди, след като в няколко сайта се появиха публикации за това, че синът на действащия председател на Административен съд София-град участва по нетолкова видим на пръв поглед начин в хазартния бизнес.

Това показаха проверки на Actualno.com в Търговския регистър. Димитър Радков, син на съдия Радостин Радков, е съсобственик на фирма „Тотал Партнърс“ ООД заедно с Илия Каменов. Димитър Радков влиза в компанията в средата на 2018 година. Същата компания – „Тотал Партнърс“, заедно с Каменов, е собственик на компания „Уърлд Гейм“ ООД. Тази компания притежава и управлява вече 12 години казина в София, Смолян, Асеновград, Велинград, Харманли, Кърджали (две) и Кирково.

По регистрация в Търговския регистър, „Уърлд Гейм“ е посочила „организиране на хазартни игри и хазартна дейност, след съответно разрешение“. Не така обаче стоят нещата с „Тотал Партнърс“. В нейния предмет на дейност няма нито дума за хазарт – основната икономическа дейност, която фирмата посочва, е „друго финансово посредничество, некласифицирано другаде, без застраховане и осигуряване“. А предметът на дейност всъщност е доста широк – от покупка на стоки с цел препродажба, през производство на стоки с цел продажба, търговско представителство и посредничество, та до сделки с интелектуална собственост, търговия със спиртни напитки и тютюневи изделия и „всяка друга, незабранена от закона дейност“.

Как успява Димитър Радков, който все още няма 25 години, да влезе в толкова доходоносен бизнес, който се превърна в най-горещата тема от началото на годината заради забраната на частните лотарии? Той няма за задължение да декларира доходите и имуществото си, макар че по наша информация има 4 апартамента в София, но баща му, като ръководител на Софийския административен съд и като част от съдебната система дава годишна имуществена декларация. Според информация от декларациите на съдия Радков, той е човек със завидно имущество. Притежава два апартамента в София – 152 квадрата на бул. „Черни връх“ (купен за малко над 253 000 лева по данъчна оценка от строителна фирма НИКМИ през 2013 година, с равна квота с майка му, която му я дарява след година) с 3 паркоместа и 190 квадрата с гараж на бул. „Свети Седмочисленици“ (купен е също от НИКМИ, за малко над 286 000 лева пак по данъчна оценка, като отново това първоначално е при равна квота с майка му Елена, но след година тя му дарява своя дял).

Съгласно декларацията му от 2018 година, има и право на строеж на еднофамилна къща с площ 251 квадрата и разгъната застроена площ от 551 квадрата – в „Княжево“. Материалният интерес е 312 999 лева и отново по данъчна оценка. Радков и съпругата му Десислава имат и имот в Аспровалта – гръцко курортно селце близо до Кавала. Той струва 277 000 лева, като това са „спестявания и дарения от родители“. Освен това Радков има апартамент и в Пампорово – в база за семеен отдих „Замъка“, за 46 800 лв. Отделно семейството на Радков се справя добре и в продажба на други имоти и земя. През 2013 година, по декларация той продава 14 декара ниви край Сливен (Радков е родом от там) за 460 000 лева. Нивите са купени през 2005 година за 1790 лева т.е. цената при продажбата през 2013 година е 256 пъти по-висока! Купувач през 2013 година е фирма „Техномаш БГ“.

През февруари миналата година, в семинар за прането на пари в Европейския парламент на тема „Разбиране на прането на пари посредством имотни сделки“, специално беше подчертано, че имотните сделки са често използван инструмент за легализиране на средства с неясен произход. Често това става през сделки с преоценени или подценени имоти, казват лекторите.

Всички факти относно имотното състояние на семейство Радкови неизбежно пораждат много въпроси – как така един висш съдия и синът му въртят такива бизнеси, откъде средства? Как се заемат такива важни позиции от хора с такива приходи? Припомняме, че именно Административният съд в София гледа делото на Мая Манолова за касиране на изборите и отказа жалбата на Манолова резултатите от вота за кмет на София да не бъдат признати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.