„Наглите” забравиха за Киро Шкафа 6 години след убийството му! Никой не търси виновника за смъртта на един от тарторите на бандата за отвличания

0

Близо шест години след бруталното убийство на Кирил Кирилов –  Киро Шкафа от „Наглите“, разследването по случая е замразено и никой не се интересува от него. Близките му отдавна са загубили надежда, че ще се открие виновник. Приятелите му от бандата за отвличания вдигат рамене по време на разпитите, защото по това време са зад решетките и си имат желязно алиби.

 Датата е 25 март 2012 година, вътрешен министър Цветан Цветанов. Киро Шкафа е обвинен за няколко отвличания, но не всички, за които са осъдени Прокопи Културиста,  Йожи, Данчо Релето и Любо Гребеца.  Едно от тях е знаково – на бизнесмена Киро Киров, който след преживяното покрай похищението не успя да стъпи на краката си и няколко години по-късно фалира. По ирония на съдбата Киро Киров е отвлечен точно пет години преди убийството на шкафа. По това време Шкафа е на свобода, а съучастниците му са в ареста. Причината е тривиална –  Шкафа  е излежал стара присъда за грабежи, а прокуратурата не му поискала мярка за неотклонение по делото за отвличанията.Тогава той живее в Младост приятелката си, но се явява на заседанията. Докато се прибирах вкъщи към 10 часа вечерта го застигат няколко мъже. Един от тях вади пистолет и започва да стреля. Якият рецидивист е улучен в краката. Тръгва да бяга, но го застигат и отново стрелят по него. Умира 20 минути по-късно в болницата от кръвозагуба.

 Ден по-рано Шкафа  се явява в съда като до последно твърди че е невинен.

 Най-близкият му приятел е Прокопи Прокопиев Културиста, който излежава 10 годишна присъда за серия отвличания. Двамата са известни като магистрални грабители още през 90-те години на миналия век. Въпреки усилията на криминалистите да изкопчат нещо от Прокопи  след убийството на Шкафа, той е категоричен, че не знае и не е чувал нищо. Същото твърдете останалите осъдени от бандата за отвличания.

 Една от версиите за ликвидирането му е, че играе двойна игра – от една страна е подсъдим, но от друга е на свобода, защото има предварително договорка с прокуратурата да даде ценна информация за отвличанията. Доказателства обаче, че е поръчан от „Наглите” зад решетките не са открити.

 Друга версия е, че Шкафа е ликвидиран от наркодилъри, които е принуждавал да му плащат отчисления от печалбите си в квартал Младост.

 Още тогава стана ясно, че убийството не е извършено от професионалист. Шкафа е ранен с хаотична стрелба по краката и умира от кръвозагуба. Приятелката му също не е полезна на разследващите. Тя отдавна не се интересува от делото и води нов живот с друг човек до себе си. Най-близкият приятел на жертвата- Прокопи Прокопиев, е примерен затворник, както и другите трима от „Наглите”, които се озоваха зад решетките за брутални отвличания – Йожи, Релето и Гребеца. Никой от тях вече не се интересува от това кой и защо уби съучастника им в отвличанията, които изправиха на нокти държавата от 2007 до 2009 година,  пише в новия си брой вестник „Галерия”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.