Иван Универсалния задържан в Дубай?

0

Иван Танев-Универсалния е арестуван в Дубай, разкри неофициално източник на „Уикенд” от специалните служби. Танев е сгащен от агенти на Интерпол по време на акцията срещу Васил Божков в Емирството. Тогава от българската прокуратура съобщиха, че заедно с хазартния бос в Дубай е бил хванато и неустановено към онзи момент лице.

Това е бил именно Танев. Васил Божков и Универсалния са близки приятели от повече от 20 години. Танев е бил задържан във фоайето на луксозен хотел в Дубай.


Иван Танев е син на бившия земеделски министър Георги Танев от правителството на Любен Беров. През 2012 г. ГДБОП проведе акция срещу него заради мащабни ДДС измами, но мошеникът успя да се измъкне, преди да бъде арестуван. Сред най-доверените лица на Универсалния у нас е шофьорът на босове от СИК Тихомир Дочев- Мравката. Той бе един от подсъдимите за убийството на Милчо Бонев – Бай Миле в ресторант градина „Славия“ и още петима на 30 юли 2004 г., но по-късно бе оправдан.


След акцията на ГДБОП срещу Универсалния стана ясно, че той е успял да измами най-големите производители на колбаси и световни търговски вериги, базирани в България. Синът на бившия министър предлагал да им уреди месо на цени с над 10%  по-ниски от стандартните. Можел да си го позволи, защото внасял огромни количества, а контактите на баща му в този бранш му гарантирали най-доброто качество и цена. Предлагал първо месо от Бразилия, а после от европейски страни като Холандия, Дания, Полша. Работил през 5-6 фирми, в които името му не фигурирало. Когато контрагентите в България му задават въпроса защо сменя фирмите, които внасят месото, обикновено отговорът бил, че целта е „данъчна оптимизация”.


Собствениците на колбасарските фабрики разбирали, че били измамени, когато НАП започва проверка на изплатените от тях фактури за месо, доставено от Танев. Оказало се, че те му плащали по банков път с ДДС, но той не плащал данъка на държавата. Аферата беше за над 50 млн. лева.


Универсалния получи обвинение и от румънската прокуратура заради крупна измама, която извършил в северната ни съседка. Преди 8 години той успя да открадне от тамошния Фонд „Земеделие” над 20 млн. евро. Далаверата е от 2012 г, а сигналите в държавните институции са подадени в началото на 2013 г. В схемата са замесени две фирми, контролирани от Танев. След като скандала гръмна, Иван Универсалния духна в Дубай, където бе и заловен наскоро.
Ако бъде върнат в България, тук освен прокуратурата с нетърпение го очакват и лица от ъндърграунда, които е измамил. Сред тях на първо място е бившата му съдружничка Мила Георгиева и сина й Мартин Георгиев- Джито. Войната помежду им се изразявала във взаимно накисване пред полиция и прокуратура, удари под кръста с доноси, дори и поръчки за убиване. Танев се криеше в чужбина не толкова заради страх, че у нас ще получи присъда, а от отмъщение на Георгиева, смятат в подземния свят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.